Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Διακοπή ρυπογόνων μονάδων στον Ασωπό ποταμό αποφάσισε το ΣτΕ

Με μία απόφαση - σταθμό το ανώτατο Δικαστήριο ζητά χωρίς καθυστέρηση, να επιλυθεί το πρόβλημα της ρύπανσης του ποταμού

Προ των ευθυνών της φέρνει την Πολιτεία το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με το ζήτημα της μόλυνσης του ποταμού Ασωπού, η οποία έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Με απόφαςή του, το ανώτατο δικαστήριο ζητά από την Πολιτεία "να λάβει  άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης για την αντιμετώπιση του ζητήματος".

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ, μετά την σχετική προσφυγή των κατοίκων, καλεί τα αρμόδια υπουργεία «χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση»:

- να διακόψουν την λειτουργία όσων μονάδων δεν διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων ή λειτουργούν κατά παράβαση των σχετικών με την επεξεργασία αποβλήτων περιβαλλοντικών όρων, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ρύπανση του οικοσυστήματος,

- να επιλύσουν γενικότερα το πρόβλημα επεξεργασίας αποβλήτων, είτε με την κατασκευή κεντρικής μονάδας, είτε με όποιο αντίστοιχο έργο επιλέξει και

- να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του διαταραχθέντος οικοσυστήματος.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, με την υπ΄αριθμ. 3943/2015 απόφαση του Ε΄ Τμήματος,  επισημαίνουν ότι σε παλαιότερες αποφάσεις τους έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της ανεξέλεγκτης ρύπανσης που έχει δεχθεί εδώ  και δεκαετίες ο Ασωπός ποταμός με την παράνομη  ρίψη ανεπεξέργαστων  υγρών αποβλήτων, κλπ.

Μάλιστα, κάνουν αναφορά σε παλαιότερες αποφάσεις, που ήδη έχουν εκδοθεί από το ΣτΕ, στις οποίες επισημαίνεται η αναγκαιότητα να επιβληθούν κυρώσεις, ακόμη και διακοπή λειτουργίας, στις  βιομηχανίες, κ.λπ. που ρυπαίνουν με υγρά απόβλητα τον Ασωπό. Υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση αυτή διαινώζεται εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα πέρα από την διατάραξη του οικοσυστήματος, έχει δημιουργήσει και άμεσο  κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.

Όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι, στον Ασωπό ποταμό ημερησίως ρίπτονται 13.000 m3 ανεπέξργαστα υγρά απόβλητα  ή ελλιπώς επεξεργαζόμενα, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των βιομηχανικών μονάδων στις περιοχές από όπου διέρχεται ο Ασωπός παρουσιάζει σημαντική αύξηση η οποία φτάνει στο 57%.

Στο ΣτΕ  είχαν προσφύγει κάτοικοι των περιοχών Χαλκουτσίου, Σκάλας, Ωροπού, Νέων Παλατιών και  Δηλεσίου, οι οποίοι επηρεάζονται από την ρύπανση του Ασωπού, των παραποτάμων του και των  υπογείων υδάτων. Μεταξύ άλλων, ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση της Πολιτείας να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο να χαρακτηρίζεται η περιοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού ως «ζώνη ειδικών περιβαλλοντικών ενισχύσεων».
---------------------------------------
Πηγή: news247.gr-Αντωνία Ξυνού
----------------------------------------