Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Κύθηρα: Τα νέα σημαντικά έργα και η κατάρρευση των συκοφαντιών για το γεφύρι του Μάκρωνα!

Η Γη γυρίζει σίγουρα, και η ζωή συνεχίζεται με εκπλήξεις που εκθέτουν κάποιους, ιδιαίτερα στα Κύθηρα!
Όπως μαθαίνουμε, αρκετά έργα προγραμματίζονται από το Δήμο, σε συνεργασία με πολλούς φορείς και κυρίως την Περιφέρεια και αυτό είναι καλή εξέλιξη.

Ο Δήμος Κυθήρων μάλιστα, κάνει λόγο για συνολική χρηματοδότηση για έργα στα Κύθηρα και Αντικύθηρα… πάνω από 18.000.000€ εδώ και 14 μήνες, σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη Δημοτική περίοδο κατά την οποία ήταν περίπου 1,8 εκατομμύρια.


Πολλά από τα έργα αυτά που «τρέχει» δυνατά ο Δήμος τώρα και θα προσπαθήσει να εκτελέσει η νέα περιφερειακή αρχή στα Κύθηρα, είχε προσπαθήσει να εκτελέσει και η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή, αλλά, δυστυχώς, δεν ήταν τόσο απλό και εύκολο τότε…

Χαρακτηριστικό και… τραγικό παράδειγμα το Γεφύρι στο Μάκρωνα (1,8 εκατομμύρια) το οποίο ήταν έτοιμο, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, με μάχη από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δ. Κατσικάρη, για να γίνει (με μειοδοτικό διαγωνισμό), αλλά… ποτέ δεν προχώρησε (4 χρόνια τώρα-θα είχε παραδοθεί προ πολλού), λόγω αναιτιολόγητης ΑΡΝΗΣΗΣ της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής!

Και, επρόκειτο για ένα άκρως απαραίτητο έργο οδικής ασφάλειας σε μια δύσκολη περιοχή των Κυθήρων που με βάση τη μελέτη του περιλάμβανε καινούργια προεντεταμένη γέφυρα και καινούργιο οδικό δίκτυο συνολικά περίπου 2 χιλιομέτρων πριν και μετά.

Δυστυχώς το έργο αυτό κατηγορήθηκε και κατασυκοφαντήθηκε όσο τίποτε άλλο στα Κύθηρα. Συγκεκριμένοι κύκλοι που -γελοιωδώς, οι άσχετοι!- ήθελαν να μεταφέρουν την πίστωση σε άλλο έργο διέδωσαν ανυπόστατα ψεύδη και άθλιες κατηγορίες, προσπαθώντας να κάνουν τον κόσμο να πιστέψει ότι θα δοθούν τρελά λεφτά, δήθεν… «για ένα γεφυράκι 15 μέτρων».

Έγραψαν ένα σωρό ασυναρτησίες και κανένας δεν έγραψε τα πραγματικά δεδομένα της μελέτης κυρίως αναφορικά με το οδικό δίκτυο σχεδόν 2 χιλιομέτρων που θα κατασκευαζόταν πριν και μετά τη νέα γέφυρα!
 
Αυτό το απέκρυψαν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, και έτσι το έργο χάθηκε και μάλιστα μετά από αρνητική απόφαση του ΔΣ των Κυθήρων επί Δημαρχίας του Θόδωρου Κουκούλη, που περιέργως τοποθετήθηκε έτσι -προφανώς σήμερα θα το έχει μετανιώσει πικρά!
 
Αξίζει να προστεθεί δε, και θα φανεί σε λίγο στην πράξη ότι σε αυτά τα έργα υπάρχει μεγάλη έκπτωση που μπορεί να φτάσει και το 50%, όπως έγινε και με τον ΧΥΤΥ πρόσφατα που πήρε 53% έκπτωση!

Αλλά, αυτά για κάποιους «πονηρούς» προφανώς είναι… λεπτομέρειες και η συκοφαντία προηγείται πάντα… εις βάρος τελικά της προόδου των Κυθήρων.

• Πολύ καλό έργο είναι επίσης και η ύδρευση της Αγ. Πελαγίας (3,1 εκατομμύρια), που και αυτό ήταν στα πλάνα της Περιφέρειας τότε και χρηματοδοτείτο, αλλά δυστυχώς οι μελέτες καθυστέρησαν πάρα πολύ και έτσι έληξαν τα συγκεκριμένα προγράμματα χρηματοδότησης, αλλά τώρα η Δημοτική Αρχή το προχωράει., αφού ο νέος Δήμαρχος Στράτος Χαρχαλάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Τάκης Χατζηπέρος χρηματοδοτούν την ώριμη πια αυτή μελέτη και έτσι το έργο θα γίνει.

Βεβαίως, μπορεί σε όλα αυτά να είναι θετικό ότι υπάρχει και μια συγγενική σχέση Χαρχαλάκη – Χατζηπέρου, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, είναι να προχωράνε τα έργα.
Αυτό είναι το μείζον και όχι -όπως έγινε στο Μάκρωνα- να πηγαίνουν πίσω αναιτιολόγητα και καταστροφικά για το νησί…
------------------------------
Πηγή:  limani24.gr
------------------------------