Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ: ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ & ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο, σε δύο συνεδριάσεις την Παρασκευή 20-11-2015, στις 2 και 3 το μεσημέρι.
Οριακή η απαρτία για μιά ακόμη φορά, μόλις εννέα Δημοτικοί Σύμβουλοι ήταν παρόντες.
Προβληματισμό δημιουργεί η επιμονή της Δημοτικής αρχής να παραβιάζει τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, δείχνοντας πρωτοφανή άρνηση συνεργασίας για ένα θέμα απλό, όπως είναι η ώρα σύγκλησης του Συμβουλίου.



Το Δημοτικό Συμβούλιο από ιδρύσεως του Δήμου το 1999, συνεδρίαζε στις 6 το απόγευμα, έτσι είχε καθιερωθεί με συμφωνία των παρατάξεων στα πλαίσια όσων προέβλεπε ο κανονισμός του, με τους γνωστούς νόμους "Καποδίστριας" και "Καλλικράτης"

Αντί ο κ. Χαρχαλάκης να επιδιώξει συνεννόηση, υποβάθμισε την λειτουργία των συλλογικών οργάνων του Δήμου, με οριακές απαρτίες και άρνηση συμβούλων να συμμετέχουν σε αυτά.
Αν θεωρεί ότι αν μείνει μόνη της η πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει καλύτερη επιτυχία στο έργο της, σύντομα θα διαπιστώσει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται.

Την στάση τους αυτή δικαιολόγησαν με όχι σοβαρό τρόπο, ο μεν κ. Χαρχαλάκης με τον γνωστό αλαζονικό λόγο, λέγοντας ότι 12 και 1 λεπτό είναι απόγευμα!!!
Ενώ ο κ. Κομηνός ερμήνευσε το "έως βραδινές" του κανονισμού, προσδιορίζει το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου!
Οι Σύμβουλοι της παράταξής μας δεν παρεβρέθηκαν. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος και Ζαχαρίας Σουρής με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΔΣ, εξηγούν τους λόγους της μη συμμετοχής τους.

Ο Δημήτρης Φατσέας, ο οποίος ορκίστηκε πρόσφατα, είχε προγραμματίσει για οικογενειακούς λόγους ταξίδι στην Αθήνα το οποίο δεν μπορούσε να αναβάλει, ενημερώθηκε για την επιστολή, δεν την συνυπέγραψε αφού είχε ήδη αποστείλει άλλη.

Η παράταξή μας προσπαθεί να πείσει την Δημοτική Αρχή ότι με την τακτική της υπονομεύει τον θεσμό, οι συνεδριάσεις με οριακή απαρτία, η ψήφιση θεμάτων από ελάχιστο αριθμό Συμβούλων, η απόσυρση θεμάτων σε κάθε συμβούλιο και άλλες συμπεριφορές υποβαθμίζουν την λειτουργία του και πρέπει να σταματήσουν.

Είναι αρχή της θητείας, ο κάθε καλόπιστος διερωτάται τι θα γίνει όταν παρέλθει λίγο διάστημα ακόμη.
Η ένστασή μας συνίσταται στην υποβάθμιση των θεσμικών λειτουργιών του Δήμου και όχι στο ότι δεν θέλουμε όλοι να αφήσουμε τις δουλειές μας όπως ερμήνευσε την πράξη διαμαρτυρίας ο κ. Χαρχαλάκης.

Κατά την συνεδρίαση ο Δήμαρχος ανακοίνωσε σειρά έργων τα οποία θα εκτελέσει η Περιφέρεια Αττικής στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.
Στα έργα αυτά συμπεριλαμβάνονται χρήσιμα και αναγκαία, ο προϋπολογισμός τους ξεπερνάει τα 18 εκατομύρια ευρώ! Τεράστιο ποσό!

Ευχόμαστε να υπάρξει σωστή ιεράρχηση των έργων, να υλοποιηθούν κατά προταιρεότητα με βάση την χρησιμότητα και να μην παραμείνουν εξαγγελίες.
Ο κ. Χαρχαλάκης έκανε και σύγκριση της προηγούμενης περιόδου, λέγοντας ότι έργα μόνο 1.850.000€ έγιναν.
Παρέλειψε βέβαια να συμπεριλάβει τα έργα αποκατάστασης των ζημιών του μεγάλου σεισμού, ύψους 3.000.000€, την κατασκευή του Βιολογικού καθαρισμού στο Καψάλι ύψους 4.200.000€, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί και χρηματοδοτήθηκαν απο την Περιφέρεια.

Επιπλέον για την αποκατάσταση του ιερού ναού της Αγίας Τριάδος στα Μητάτα, υπάρχουν εγκρίσεις και πλήρης μελέτη η οποία αναμένει χρηματοδότηση υλοποίησης.
Άρα με τα 80.000€ που προβλέπονται για την μελέτη, μπορούν να διατεθούν ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.

Το Συμβούλιο ολοκληρώθηκε μετά την συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, με ασυνήθιστο τρόπο.
 
Ο κ. Κομηνός, απόντος του Δημάρχου από την αίθουσα, έκανε εκ νέου ενημέρωση.
Αντικείμενο της ενημέρωσης ο δρόμος στον "Πλαταρά" Λογοθετιανίκων!
Χαρακτήρισε προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ήταν αποτέλεσμα εγκεκριμένης συγκοινωνιακής μελέτης, ως ανυπόστατη, θα γίνει ο δρόμος, όπως δήλωσε, διπλής κατεύθυνσης και στο σημείο δεν θα επιτρέπεται ούτε η στάθμευση!
 
Η άποψη αυτή αντίθετη με τη βούληση των κατοίκων του χωριού, ανατρέπει την δοκιμασμένη για χρόνια ομαλή κυκλοφορία και αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα αφού δεν είναι δυνατή η διέλευση μεγάλων οχημάτων μέσα από τα δένδρα.
 
Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Κομηνού δημιουργεί ερωτηματικά για την σκοπιμότητά της, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ανατρέπονται μόνο με νέα απόφασή του και όχι με απόφαση του οποιοδήποτε Αντιδημάρχου.
 
Ο κ. Χαρχαλάκης κατά διάρκεια της συνεδρίασης είχε αποσυρθεί, δεν κάθησε να υποστηρίξει την ορθότητα των ενεργειών του, έτσι αναγκάστηκε ο πρόεδρος του ΔΣ να δηλώσει ότι είναι η τελευταία φορά που ψηφίζει έξοδα μετακίνησης, ενώ άλλο θέμα αποσύρθηκε μετά από δήλωση συμβούλου ότι θα το καταψηφίσει.
 
Πιστός στο δόγμα της επικοινωνιακής διοίκησης, εξέδωσε άμεσα το συνηθισμένο μακροσκελές Δελτίο Τύπου στο οποίο προσπαθεί, με σωρεία ανακριβειών, να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να καλύψει το αλαλούμ της συνεδρίασης.
-------------------------------------------
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ
------------------------------------------