Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Αλήθεια, άλλαξαν οι προγραμματικές από τον Φεβρουάριο;

Φρεσκάρισαν τη μνήμη τους, αλλά μάλλον δεν βγήκαν σοφότεροι όσοι παρακολούθησαν το απόγευμα της Τετάρτης τις προγραμματικές δηλώσεις του Ανδρέα Ξανθού για την Υγεία, καθώς ο υπουργός μπορεί να πραγματοποίησε μεν μια ομιλία κατά την οποία δεν προσπάθησε να κρύψει "κάτω από το χαλί" τα σοβαρότατα προβλήματα στη δημόσια περίθαλψη, δεν ανέβηκε στο βήμα ωστόσο με νέες προτάσεις για τη βελτίωση της σημερινής, αποκαρδιωτικής εικόνας σε ΕΣΥ και ΠΕΔΥ. 

  
Ο κ. Ξανθός, όπως και ο προκάτοχός του Π. Κουρουμπλής είχε κάνει τον περασμένο Φεβρουάριο όταν μίλησε για "πάρτυ στην υγεία", κατέδειξε ως μεγαλύτερο αντίπαλο στις προσπάθειες του ΥΥΚΑ για την επανεκκίνηση του ΕΣΥ "τις αντιστάσεις ενός ολόκληρου συστήματος συμφερόντων που συντηρούνταν από τις διαχρονικές παθογένειες και τις στρεβλώσεις της δημόσιας περίθαλψης". Το σχέδιό του όμως για την πάταξη αυτής της "προκλητής ζήτησης, σπατάλης, διαφθοράς και εκμετάλλευσης του αρρώστου", στηρίζεται σε ήδη εξαγγελθέντα μέτρα, όπως η αξιολόγηση των Διοικητών, η ολοκλήρωση του Υγειονομικού Χάρτη και ο επαναπροσδιορισμός του ΚΕΣΥ.

Περιλαμβάνει επίσης την "Επένδυση στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του Συστήματος Υγείας", με την ενιαιοποίηση και διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων με έμφαση στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς και την κάρτα υγείας. Με άλλα λόγια δηλαδή αναβιώνει αυτό που τον Φεβρουάριο είχε εξαγγείλει ο κ. Κουρουμπλής για τη δημιουργία "Taxis στην Υγεία".
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως η ηγεσία του ΥΥΚΑ θα επιδιώξει με κάθε τρόπο στο επόμενο διάστημα:

1) Να πετύχει λειτουργική σταθεροποίηση του Συστήματος Υγείας και να ανασχέσει την αποδιοργάνωση των δημοσίων δομών. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πως για άμεση αύξηση του ορίου δαπανών κατά 150 εκατ. ευρώ (κάτι που βέβαια είχε υπογραφεί επί υπηρεσιακού υπουργού Υγείας, κ. Δημόπουλου) και επιτάχυνση των διαδικασιών για μία πρώτη αισθητή "ένεση" ανθρώπινου δυναμικού στο γερσμένο και κουρασμένο σύστημα υγείας.

2) "Ηθικοποίηση" του Συστήματος και πρόσδοση "ανθρωποκεντρικής στόχευσης", με ασφαλιστικές δικλείδες ποιότητας και αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και 

3) Αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, που θα διασφαλίζει την καθολική πρόσβαση και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Για το σκοπό αυτό το ΥΥΚΑ αναμένεται μάλιστα να ολοκληρώσει την διαδικασία για την έκδοση ειδικών βιβλιαρίων και καρτών υγείας, ώστε να διασφαλίζεσται η δωρεάν πρόσβαση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Παράλληλα, δε, επανέλαβε και επίσημα πλέον πως δεν τίθεται θέμα επαναφοράς του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, καθώς θα εξευρεθούν τα απαραίτητα ισοδύναμα.

Για την υλοποίηση του τρίτου αυτού άξονα πολιτικής, ο κ. Ξανθός δεσμεύθηκε επίσης για την "Ανάπτυξη ενός Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ενός στόχου που όπως είπε χαρακτηριστικά "είναι στόχος 4ετίας". Υπογράμμισε ωστόσο πως παράλληλα με αυτόν είναι ζωτικής σημασίας η γρήγορη λειτουργική αναβάθμιση και ο μετασχηματισμός των σημερινών δομών του ΠΕΔΥ.

Σε πρώτη φάση, πρέπει να σημειωθεί,το δίκτυο της ΠΦΥ θα αναπτυχθεί σταδιακά σε 3-4 αστικές περιοχές της χώρας, σε συνεργασία με τις κοινωνικές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δημοτικά Ιατρεία, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ ) και με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.

Ο κ. Ξανθός προανήγγειλε επίσης "Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης", με μετατόπιση του κέντρου βάρους λήψης αποφάσεων από την κεντρική διοίκηση (Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου) στις ΥΠΕ, αλλά και με αναθεώρηση του νόμου για την ακούσια νοσηλεία για τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας με έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών & αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που διέπει τη νοσηλεία ασθενών του «άρθρου 69» .

Αναδιοργάνωση ΕΣΥ
Εν τω μεταξύ μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή στο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Π. Πολάκης, έκανε λόγο για άνοιγμα συμβάσεων στον ΕΟΠΥΥ αλλά και ενίσχυση του ΠΕΔΥ με γιατρούς, ακόμη και όσους εκδιώχθηκαν από το σύστημα, δίνοντας τους την επιλογή εργασιακής σχέσης. 

Προανήγγειλε, δε, πως στο πλαίσιο εξορθολογισμού του συστήματος, το ΥΥΚΑ θα προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή και κωδικοποίηση των υλικών και αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται από τα νοσοκομεία, καθώς και σε περιγραφή αναλυτικών τεχνικών και ποιοτικών προδιαγραφών για κάθε κατηγορία υλικού. Θα προβεί επίσης σε καθορισμό του εύρους τιμής για κάθε κατηγορία προϊόντος, ο οποίος θα είναι +/- 10% στην τιμή που έχει στο 50% των κρατών-μελών της Ε.Ε.
----------------------------------------
Πηγή:   stogiatro.gr
----------------------------------------