Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

“Μεγάλη θεσμική επανάσταση” στο σύστημα Υγείας προανήγγειλε ο Π. Πολάκης

Προσλήψεις στον χώρο της Υγείας, ριζικές αλλαγές στο σύστημα προμηθειών και αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, στο άμεσο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, κατά την διάρκεια της συζήτησης για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Ο κ. Πολάκης ανέφερε περιπτώσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος δεσμευόμενος ότι «εμείς θα αλλάξουμε πλήρως το σύστημα. Όταν φύγουμε, γιατί κανείς δεν είναι μόνιμος και όλοι είμαστε περαστικοί, πρέπει να μείνει ένα κάστρο που οι αγορές και η διαπλοκή δεν θα μπορεί να το εκπορθήσει».

Μεταξύ άλλων ο κ. Πολάκης είπε ότι πληρώνουμε πέντε φορές ακριβότερα τη σίτιση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά νοσοκομεία χωρίς να είναι υψηλής ποιότητας, οι δαπάνες για γυαλιά αυξήθηκαν από 40 στα 47 εκατ., ενώ τα σωληνάκια κολοστομίας εκτοξεύθηκαν και φαίνεται ότι στην Ελλάδα έχουμε 120.000 ασθενείς, τους περισσότερους στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση, είπε ο Π. Πολάκης, θα κάνει τρεις ενέργειες:
  •     πλήρη καταγραφή και κωδικοποίηση των υλικών και αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται από τα νοσοκομεία.
  •     θα περιγραφούν αναλυτικές τεχνικές και ποιοτικές προδιαγραφές για κάθε κατηγορία υλικού.
  •     θα υπάρξει διαμόρφωση ενός εύρους τιμής για κάθε κατηγορία προϊόντος, ο οποίος θα είναι συν πλην 10% στην τιμή των χωρών της Ε.Ε.
Παράλληλα, επεσήμανε πως «το σύστημα χρειάζεται άμεση και μαζική αιμοδοσία από προσωπικό και στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το διορισμό μόνιμων γιατρών από παλαιότερες προκηρύξεις που περιμένουν». Συγκεκριμένα προκηρύσσονται από το ΑΣΕΠ 1.990 άτομα για νοσηλευτικό προσωπικό, τέλος του χρόνου θα προκηρυχθούν 2.400 θέσεις (οι 600 γιατρών), ενώ ολοκληρώνεται η πρόσληψη 500 επικουρικών γιατρών.

Τέλος, ο κ. Πολάκης δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ρευστότητας στο σύστημα, δεδομένου ότι διατέθηκαν κατά τον Σεπτέμβριο 150 εκατ., άλλα 250 τον Οκτώβριο, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα αποδοθεί το εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό ποσό του 1 δισ. ευρώ. Επίσης, ενημέρωσε ότι γίνονται κινήσεις στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποδώσει ο Οργανισμός στο σύστημα τα οφειλόμενα ποσά και δεσμεύτηκε για την άμεση καταβολή 1,2 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
------------------------------
Πηγή:  stogiatro.gr
------------------------------