Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Πριν αλέκτωρ λαλήσει .......

Στην σημερινή τοπική ειδησεογραφία κυριάρχησε το θέμα "Μη έγκαιρη υποβολή της πρότασης για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Life", που εξεδόθη σαν δελτίο τύπου της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

Συγχρόνως με την έκδοση του δελτίου απεστάλλησαν στην σελίδα μας αρκετές διαμαρτυρίες από αλιείς των Κυθήρων οι οποίοι αντιτάσσονταν σφόδρα για συγκεκριμμένο πρόγραμμα φοβούμενοι απαγορεύσεις αλιείας στην Κυθηραϊκή θάλασσα.


Στην βραδυνή ενημερωτική ραδιοφωνική εκπομπή του AdeliFM υπήρξε παρέμβαση του εμπνευστή του προγράμματος επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Μανόλη Χάρου, για το ίδιο θέμα, καθώς και του δημότη κ. Μ. Πρωτοψάλτη τέως Αντιδημάρχου και παράλληλη παρέμβαση του κ. Γιώργου Σκλάβου εκ μέρους του συλλόγου αλιέων Αυλαίμωνα.

Τέλος αργά το βράδυ και έπειτα από την επιστροφή του Δημάρχου από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του, εξεδόθη δελτίο τύπου του Δήμου, άκρως διευκρινηστικό που διέλυσε τις όποιες αμφιβολίες υπήρχαν, σχετικά με την εμπλοκή του Δήμου, Περιφέρειας, Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΚΙΠΑ αλλά και όλων των συμμετεχόντων.

Όπως απεδείχθη από τα συναρτούμενα έγγραφα η μη έγκριση του προγράμματος είχε ήδη αποφασισθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην παρούσα περίοδο. Επειδή η διάρκεια του προγράμματος είναι 2014-2020, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ιστοσελίδα της ΕΕ: http://ec.europa.eu/environment/life/, τίποτα δεν αποκλείει την επανεξέταση και την επανένταξη του θέματος σε επόμενη φάση του προγράμματος.

Πλην όμως το θέμα θα πρέπει πρώτα να τεθεί υπ'όψιν και να διαβουλευθεί η τοπική κοινωνία έτσι ώστε η πρόταση και περαιτέρω υλοποίηση της να τυγχάνουν της πλήρους αποδοχής όλων των πλευρών και ιδιαίτερα των επαγγελματιών του κλάδου.

Ως εκ τούτου αδυνατούμε να κατανοήσουμε την καταιγιστική αναγκαιότητα της επί τροχάδην υλοποίησης της, εκτός και εάν συντρέχουν άλλοι λόγοι που δεν τους γνωρίζουμε. Επίσης απορούμε γιατί ο κύριος φορέας της προσπάθειας διατήρησε επί τόσους μήνες στάση αποσιώπησης των μέχρι τώρα προσπαθειών και επίσης πως είναι δυνατόν κάποιες αποφάσεις που αγγίζουν ευρεία μάζα του πληθυσμού να παραμένουν κρυφές και να ανακοινώνονται πάνω στην επί ξυρού ακμής.

Δυστυχώς ο ελληνικός λαός έχει μια έμφυτη δυσπιστία όταν ακούει για μεγάλα έργα και όταν αυτά συνοδεύονται από μεγάλα ποσά, τότε η δυσπιστία του κορυφώνεται και αρχίζει να ψάχνει για μυθικούς μύλους και σιδερένιους ιππότες. Και ενώ ένα έργο μπορεί να αποτελεί μια αληθινή πνοή ζωής τελικά να αποτυγχάνει χωρίς λόγο.

Πιστεύουμε ότι η δημοσιοποίηση και η σωστή ενημέρωση μπορεί να φέρει πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα, ειδικά δε όταν υπάρχει πλήρης διαφάνεια και σωστή κατανόηση.
Ας κατανοήσουμε λοιπόν πλήρως πρώτα το θέμα και είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες για την σωστή του εξέλιξη και υλοποίηση....
---------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
---------------------------------