Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Σε ασφυκτικό κλοιό η υγεία. Έτοιμοι για κινητοποιήσεις δηλώνουν οι εργαζόμενοι

Πρωτοφανείς εικόνες διάλυσης στο ΕΣΥ περιγράφουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, προαναγγέλλοντας μάλιστα και σειρά κινητοποιήσεων μέσα στο επόμενο διάστημα. Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για ελλείψεις όχι μόνο σε φάρμακα και αναλώσιμα, αλλά ακόμα και σε υγειονομικό υλικό απαραίτητο για την διεξαγωγή χειρουργείων, ενώ προειδοποιεί πως τα περισσότερα νοσοκομεία δεν είναι καν σε θέση να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει του χειμώνα.

Οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δεδομένων των γενικότερων δημοσιονομικών εξελίξεων. Προειδοποιούν πως τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς αναφέρουν πως τους 8 πρώτους μήνες του 2018 εκταμιεύθηκε μόλις το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης.

  
Πιο συγκεκριμένα, από το 1 δισ. ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για το 2015, μέχρι και πριν ένα μήνα είχαν εκταμιευθεί μόνο 400 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχε ήδη εκταμιευθεί 1 δισ. ευρώ και άλλα 700 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εκτίμηση, δε, της ΠΟΕΔΗΝ είναι πως "με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο 3ο Μνημόνιο αναθεωρούνται οι στόχοι του τρέχοντος Προϋπολογισμού και δεν αναμένεται εφέτος η κρατική χρηματοδότηση να υπερβεί το 50% της προβλεπόμενης ετήσιας".

Οι συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων που μεταφέρουν οι εργαζόμενοι είναι εκείνης του "black out", αφού όπως λένε η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου, με τα Ταμεία να είναι άδεια και τα χρέη προς τους προμηθευτές να ξεπερνούν ήδη το 1,3 δισ. ευρώ. Καταγγέλλουν μάλιστα πως σε πολλά Νοσοκομεία εξαντλήθηκαν οι κωδικοί των εγκεκριμένων προϋπολογισμών τους και δεν μπορούν να προμηθευτούν υλικά ούτε με πίστωση.

"Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, φάρμακα, υλικά διατροφής και άλλα είδη απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων. Αναστέλλονται χειρουργεία ελλείψει χειρουργικών υλικών, δεν διαθέτουν γάντια, γάζες, σύριγγες, βαμβάκι κλπ. Εφημερεύουν και βγαίνουν στη γύρα σε κοντινά Νοσοκομεία για δανεικά υλικά. Υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών" αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως αν δεν κινηθεί άμεσα το ΥΥΚΑ, τα νοσηλευτικά ιδεύματα δεν θα είναι σε θέση ούτε να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης για το χειμώνα. "

Ελλείψεις προσωπικού
Ανοιχτή πληγή παραμένει για την Ομοσπονδία και το θέμα της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία, καθώς όπως επισημαίνεται από την ΠΟΕΔΗΝ ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε σε κάτω από 50.000, ενώ η συνήθης κάλυψη είναι πλέον 1 νοσηλευτής για 40 ασθενείς σε κάθε Κλινική. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως μόνο φέτος αποχώρησαν απο το ΕΣΥ 3.000 άτομα, υπό το φόβο των δυσμενών αλλαγών στο Ασφαλιστικό, ενώ παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού πέρσι τον Απρίλιο ότι θα προσληφθούν άμεσα 4.500 άτομα στην υγεία, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη και σήμερα.

"Είναι προς έκδοση προκήρυξη 907 θέσεων, χωρίς χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών. Τέλους του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις του Επικουρικού προσωπικού, χωρίς να έχει αναληφθεί κυβερνητική πρωτοβουλία παράτασης των συμβάσεων" επισημαίνεται από την ΠΟΕΔΗΝ η οποία παράλληλα προαναγγέλλει "δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στο προσεχές διάστημα".
---------------------------------
Πηγή:  stogiatro.gr
---------------------------------