Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Βάτικα: Πρόταση 25 εκατ. € για αποκατάσταση ζημιών

Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, έγινε εκτενής συζήτηση για τις ζημιές στις υποδομές από την πυρκαγιά του καλοκαιριού στα χωριά της Νεάπολης.

Βάση της συζήτησης αποτέλεσε η έκθεση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Λακωνίας. 

Ο περιφερειακός σύμβουλος Λακωνίας Σταύρος Χρυσαδάκος αναφέρθηκε και κατέγραψε το μέγεθος των ζημιών στις υποδομές, τους οικισμούς, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και το περιβάλλον γενικότερα. Υποστήριξε ότι η τοπική οικονομία έχει δεχθεί ένα πλήγμα που θα απαιτήσει χρόνο, προσπάθεια και οικονομικούς πόρους για να επουλωθεί. 

 
 Επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός και ιεράρχηση των αναγκών και στη συνέχεια των μέτρων και των δράσεων.
Xrysadakos Stavros 
Ανέφερε ακόμη ότι η δημοτική αρχή έχει εκτελέσει και εκτελεί ένα μεγάλο και δύσκολο έργο σχεδόν μόνη της και πάνω από τις δυνάμεις της. 

“’Εχει επιτύχει σοβαρά αποτελέσματα, αλλά είναι απόλυτη ανάγκη να βρεθούμε συμπαραστάτες στην προσπάθειά της”, σημείωσε ο κ. Χρυσαδάκος, προσθέτοντας πως οι όποιες επεμβάσεις γίνουν θα πρέπει να έχουν την ανάλογη επιστημονική αλλά και εμπειρική τεκμηρίωση, καθώς “η ευαισθησία του οικοσυστήματος δεν επιτρέπει πειραματισμούς”.

Ο κ. Χρυσαδάκος στάθηκε ιδιαίτερα στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση της διαδικασίας ώστε η πληγείσα γεωγραφική ενότητα, μετά από αυστηρή οριοθέτηση, να ενταχθεί στο καθεστώς των πυρόπληκτων περιοχών.

Τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε πρόταση προς το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για ένταξη και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των παρακάτω μέτρων και δράσεων:


Μέτρο
Προϋπολογισμός
1.
Αντιπλημμυρικά έργα χειμάρρων
3.800.000
2.
Μέτρα προστασίας οικισμών από κατολισθήσεις
4.900.000
3.
Συντήρηση – επισκευή δικτύων ύδρευσης
1.800.000
4.
Συντήρηση και αποκατάσταση επαρχιακού οδικού δικτύου
7.500.000
5.
Συντήρηση και αποκατάσταση δημοτικού οδικού δικτύου
5.500.000
6
Συντήρηση – επισκευή δικτύων άρδευσης
1.600.000




Σύνολο προϋπολογισμού
25.100.000
(Ο πίνακας είναι συγκεντρωτικός)

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, κλείνοντας τη συζήτηση, δεσμεύτηκε να θέσει εκ νέου και με μεγαλύτερη ένταση στους αρμόδιους υπουργούς το θέμα του χαρακτηρισμού της περιοχής ως πυρόπληκτης.

Eίναι προφανές ότι η υλοποίηση του προγράμματος αυτού, όπως και των άλλων αιτημάτων της δημοτικής αρχής, μπορεί να γίνει εφικτή, εφόσον αποτελέσει και σταθερό στόχο συνδυασμένης διεκδίκησης από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις συλλογικότητες της τοπικής κοινωνίας”, εκτίμησε ο κ. Χρυσαδάκος.
-------------------------------
Πηγή: laconialive.gr
-------------------------------