Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΥΘΗΡΑΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Giostra Cavalleresca di Sulmona 2015

Ο Κυθηραικός Σύνδεσμος Αθηνών, εκπροσωπούμενος απο το χορευτικό του τμήμα, παρευρέθηκε στην Ιταλική πόλη Sulmona (κεντρική Ιταλία), το διάστημα 25/07 έως 03/08 όπου συμμετείχε με επιτυχία σε μία ξεχωριστή Ευρωπαική εκδήλωση, ύστερα απο την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση της οργάνωσης Giostra Cavalleresca di Sulmona, η οποία καταπιάνεται με την αναβίωση και διοργάνωση ενός παλαιού μεσαιωνικού εθίμου ιππικών αγώνων.


Τα άλογα και οι αναβάτες τους αναμετρώνται σε ενα δύσκολο και εντυπωσιακό αγώνισμα γεμάτο ηρωισμό,ορμή, πολεμική δεξιότητα και ανταγωνισμό, αφού ανάμεσα στους εκλεκτούς ιππείς υπερισχύει ο καλύτερος, η όλη διαδικασία μας θύμισε έντονα το Μεσαίωνα.Ο νικητής ιππότης που εκπροσωπεί μία απο τις προσκεκλημένες περιοχές  κερδίζει το ‘Πάλιο’, ένα μεγαλοπρεπές λάβαρο με πολύτιμα μεταξωτά και βελούδινα υφάσματα, στο οποίο απεικονίζεται  πρωτότυπη ζωγραφιά με λαδομπογιά σε λινό καμβά.

Το Σάββατο 25/7 και την Κυριακή 26/7 παρακολουθήσαμε τους τοπικούς αγώνες της πόλης της Sulmona.Τις επόμενες τρείς ημέρες φιλοξενηθήκαμε στο Villalago ένα μικρό ορεινό παραμυθένιο χωρίο, με κάστρο, πλακόστρωτα στενά καλντερίμια,τρεχούμενα νερά, λίμνες, ψηλή βλάστηση και υπέροχη αρχιτεκτονική που θα μπορούσε πράγματι να ανήκει σε ένα απο τα χωρία μας, φτανεί κανείς να παρατηρούσε τα οικοδομικά στοιχεία, τα πλαίσια των θυρών,τους διακόσμους,τα υλικά δομής, τα οικόσημα, τις κεντητές κουρτίνες των παραθύρων, τους νερόμυλους..  Ακόμα οι απλοί, φιλόξενοι και πάντα εγκάρδιοι κάτοικοι. Αναστοχαστήκαμε τις ρίζες των προγόνων μας και τις πολιτιστικές καταβολές μας..





Την Πέμπτη 30/7  επιστρέψαμε στην πόλη της Sulmona, όπου προετοιμάσαμε την έκθεση μας, το περίπτερο με τα παραδοσιακά προιόντα των Κυθήρων που εκατοντάδες κόσμου το επισκέφθηκε, το θαύμασε και  δοκίμασε όλα τα καλά του τόπου μας! Την Παρασκευή το βράδυ δεχθήκαμε επίσημη πρόσκληση σ’ ένα παλιό τοπικό έθιμο της γειτονίας όπου φιλοξενούμασταν, οπότε με μεγάλη μας έκπληξη και χαρά αντικρίσαμε μιά περιρρέουσα ατμόσφαιρα Μεσαίωνα , γίναμε συνδαιτυμόνες ενος Μεσαιωνικού δείπνου στρωμμένο στην πλακόστρωτη πλατεία υπό το φώς των κερίων και τη συνοδεία ζωντανής μουσικής με μενού 24 πιάτων,σαμπάνιες και κρασία! Μιά εμπειρία ταξίδι στο χρόνο..

Το Σάββατο 01/08 όλες οι Ευρωπαικές και Ελληνικές αντιπροσωπείες  επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της πόλης, όπου παρουσία του Δημάρχου, των αντιδημάρχων και του επιτρόπου της Giostra  σε μια τελετή φιλική και γιορτινή ανταλλάξαμε δώρα και ευχές! Το απόγευμα της ίδιας μέρας παρελάσαμε σε δρόμους με αύρα και χρώμα άλλης εποχής, πλαισιωμένοι απο ιππότες με πανοπλίες και ξίφη, σημαιοφόρους, τυμπανιστές, γερακάριδες, μισθοφόρους πολεμιστές, σωματοφύλακες, πριγκίπισσες, καπιτάνο, ιππείς και ιπποκόμους. 






Τα σπαλέτα ζωντάνεψαν, πήραν το μερίδιό τους στην ιστορία και ταίριαξαν τόσο με το περιβάλλον.. Το βράδυ ακολούθησαν οι ημιτελικοί του ιππικού αγωνίσματος σε ένα κατάμεστο στάδιο 3.000 και πλέον ατόμων, που στην αρχή της βραδιάς καταχειροκρότησαν τον κεφάτο χορό μας! Έπειτα όλες οι Ελληνικές αποστολές (Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά,Λευκάδα) πιάστηκαν σ’ ένα κύκλο και χόρεψαν συρτάκι, όλοι μαζί ενωμένοι όπως επιβάλλει η ιστορία τους!

Η Κυριακή 02/08 θα μείνει βαθειά χαραγμένη στη μνήμη μας, γιατί πέρα απο τη λαμπρή παρέλαση και τον ξεσηκωτικό χορό μας, ήταν η βραδιά του τελικού.. ήταν η βραδιά που ο ιππότης των Κυθήρων νίκησε το αγώνισμα, απέσπασε το θερμότερο χειροκρότημα των θεατών και απο εμάς, τα δεκατρία άτομα της αποστολής, γνώρισε την αποθέωση, αφού μας έδωσε αυτη τη σπουδαία χαρά να παραλάβουμε το Ευρωπαικό Πάλιο, το λάβαρο- βραβείο του νικητή, αυτό το έργο τέχνης, το σύμβολο της αναγνώρισης, της υπεροχής, της δύναμης και της Δόξας, το όνειρο κάθε γαλαζοαίματου νέου τους μεσαιωνικούς καιρούς. Το έπαθλό μας παρέλαβε η δασκάλα μας κ. Λίτσα Γαλανάκη σε κλίμα πανηγυρικό και συγκινητικό..και έτσι θα μας θυμίζει πάντα, αυτό που στα αλήθεια σημαίνει, τη Δόξα του νησιού μας..


Εκ μέρους του χορευτικού τμήματος του Κυθηραικού Συνδέσμου Αθηνών,

Δήμητρα Παυλάκη