Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Εγκρίθηκε από τον ESM το δάνειο για την Ελλάδα αποφεύχθηκε η χρεοκοπία προς την ΕΚΤ

Την Πέμπτη 13 δισ. ευρώ στην Αθήνα και άλλα 10 δισ. «κάβα» για τις τράπεζες σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο
O κύβος ερρίφθη. To Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης το νέο πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, όπως αποκάλυψε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Μετά την έγκριση από το γερμανικό και το ολλανδικό κοινοβούλιο το Συμβούλιο του ESM το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης έδωσε την έγκρισή του για να προχωρήσει η σταδιακή εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 26 δισ. ευρώ, ώστε να αποπληρωθεί έγκαιρα, αύριο Πέμπτη, το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
 
 

Η πρώτη δόση θα ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει δύο υποδόσεις:

-Τυπικά η πρώτη υποδόση, ύψους 10 δισ. ευρώ, θα καταστεί διαθέσιμη άμεσα σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.

-Ομως η πρώτη, άμεση εκταμίευση προς την Ελλάδα θα προέλθει από την(τυπικά) δεύτερη υποδόση ύψους 16 δισ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, ένα ποσό ύψους 13 δισ. ευρώ, προβλέπεται να εκταμιευθεί αύριο (20 Αυγούστου) ώστε να πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ και να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Ακολουθούν τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ το Φθινόπωρο, εφόσον εφαρμοσθούν τα προαπαιτούμενα που βασίζονται σε μέτρα του νέου προγράμματος τα οποία θα εξειδικευθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.



Σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις ανακοίνωσε και την επίσημη υπογραφή του νέου δανείου από τον ESM. ----------------------------------
Πηγή:Το ΒΗΜΑ
----------------------------------