Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Πετρελαϊκά κατάλοιπα στις ακτές της Αγίας Πελαγίας-Φυρής Άμμου (Πελαγίας) - Κακής Λαγκάδας και Διακοφτιού

Πρίν 2 ημέρες ερασιτέχνες ψαράδες που ψαρεύουν στην ΒΑ πλευρά του νησιού ανέφεραν ότι μία πετρελαιοκηλίδα απλωνόταν και προχωρούσε κατάμήκος της ΒΑ ακτής του νησιού.

Ειδοποιήθηκε το λιμεναρχείο Νεάπολης (μια και το νησί έχει αποδυναμωθεί παντελώς από λιμενικές αρχές) και ο κ. Λιμενάρχης προέβη στις απαραίτητες γραφειοκρατικές ενέργειες (μια και από ότι φαίνεται είναι το μόνο που είναι σε θέση να κάνει, ασχολούμενος προφανώς να εκδίδει άδειες για συνεχή αγκυροβολία πλοίων..... και να μην μένει χρόνος και για άλλες ενέργειες)






Παράλληλα ο λιμενάρχης ειδοποίησε τον Δήμο Κυθήρων ότι πιθανόν να χρειασθεί να μεριμνήσει για κάποιο καθαρισμό ακτών.

Ταυτόχρονα άρχισαν να παρουσιάζονται στις ΒΑ ακτές του νησιού τα αποτελέσματα της πετρελαιοκηλίδας. Δηλαδή με δυό λόγια οι γνωστές "πίσσες" κατέληξαν στις αμμουδερές ακτές της Αγίας Πελαγίας-Φυρής Άμμου Πελαγίας-Κακής Λαγκάδας - Διακοφτιού και ίσως και ακόμη πιο κάτω προς Αυλαίμωνα - Καλαδί - Κομπονάδα - κ.λ.π.

Από ότι γνωρίζουμε το Κυθηραϊκό Λιμενικό Ταμείο διαθέτει 2 εποχιακούς υπαλλήλους που μόλις πρόσφατα προσέλαβε για είσπρακτικούς βασικά σκοπούς αλλά βέβαια και για κάποιες εργασίες στις παραλίες και λιμάνια.

Προσέτι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο Δήμος προσέφυγε στην σύγχρονη αρωγή των κατά τόπους συλλόγων κατοίκων και επαγγελματιών και εθελοντική τους συμμετοχή για τυχόν καθάρισμα των ακτών. Οι ανωτέρω αρνήθηκαν την οιαδήποτε συμμετοχή τους σε θέμα καθαρισμού εμφατικά. 

Ως εκ τούτου οι 2 υπάρχοντες υπάλληλοι του Δήμου ξεκίνησαν από χθές τον καθαρισμό των ακτών. Εάν δε υπολογίσουμε το μήκος αυτών των ακτών και λαμβάνοντας υπ' όψιν την δυσκολία της απομακρύνσεως των πετρελαϊκών καταλοίπων (μικρών σφαιρών κολλώδους πίσσας), τότε με μέτριους υπολογισμούς έως τα Χριστούγεννα, πρώτα ο Θεός, ίσως έχουν προλάβει να τελειώσουν, χωρίς να υπολογίσουμε ότι μέχρι τότε θα έχει λήξει η σύμβαση τους. Οπότε εκεί που θα μείνουν θα συνεχίσουν του χρόνου, όταν θα ξαναγίνουν εποχιακές προσλήψεις, οι επόμενοι, αν εν τω μεταξύ κάποιο άλλο αγκυροβολημένο πλοίο δεν ρίξει καμιά λαδιά για να πυκνώσει την κατακάθηση πίσσας στις ακτές.......



Αναρωτιέμαι για πόσο ακόμα οι λιγοστοί, εφέτος, τουρίστες επικέπτες, θα ανεχθούν μετά το μπάνιο τους να καθαρίζονται με βενζίνη, χωρίς να καπνίζουν, μην πιάσουν και καμιά φωτιά...., και μετά να κάνουν ντούζ.... Και αναρωτιέμαι άμα τα βροντήξουν και φύγουν τότε να δώ πως οι "επαγγελματίες και οι κάτοχοι ενοικιαζομένων" θα σκεφθούν εάν έπρεπε να συνδράμουν στον καθαρισμό η να παραμείνουν αραχτοί περιμένοντας 2 υπαλλήλους να βγάλουν όλο το φίδι από την τρύπα... Βέβαια δικαίωμα τους να μην συμμετάσχουν γιατί η συμμετοχή σημαίνει κόπο και μάλιστα κόπος χωρίς λεφτά για τους νεοκυθήριους είναι απαγορευμένη πραγματικότητα.......

Εδώ και χρόνια έχουμε κουραστεί να φωνάζουμε να γράφουμε να στέλνουμε επιστολές προς όλους τους φορείς για το θέμα της αγκυροβολίας των πλοίων και τις επιπτώσεις από αυτό. Για πρώτη φορά εφέτος ο επίσημος Δήμος Κυθήρων ανταποκρίθηκε και συνετέλεσε ώστε και οι όμοροι Δήμοι Μονεμβασίας και Ελαφονήσου καθώς και όλα τα σωματεία και ενώσεις των ανωτέρω Δήμων της λακωνίας να έχουν κοινή φωνή. Αντίθετα, όπως πάντα, οι Κυθήριοι επαναπαυμένοι στην νιρβάνα τους θεώρησαν σαν γραφικούς όσους ασχολούνται με το θέμα, και όπως και στην περίπτωση των καθαρισμών, δεν θέλησαν να ανακατευτούν και να χαλάσουν την ησυχία τους εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ Κυθήρων.....



Επαναπαύτηκαν σε ένα άβουλο και αδρανή λιμενάρχη αγόμενο και φερόμενο από οιαδήποτε τοπικά συμφέροντα και στην εύνοια του Θεού ότι τίποτε δεν θα συμβεί. Να όμως που αρχίζει και συμβαίνει.

Και το χειρότερο είναι ότι πολλοί πίστεψαν ότι μετην κυβέρνηση "Πρώτη φορά Αριστερά" και με το πολλά υποσχόμενο στο παρελθόν κ. Δρίτσα, ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ είχε δηλώσει ενάντιος με κάθε αγκυροβολία στην περιοχή, στις επισκέψεις και στους λόγους του στο νησί, το θέμα θα τελείωνε επί υπουργίας του στο αντίστοιχο υπουργείο και δεν θα είμαστε τώρα για το επόμενο διάστημα πισσοσυλλέκτες και υπόχρεοι εγκατάλειψης από τους λιγοστούς τουρίστες.   



Θα το θυμηθούμε αυτό πολύ σύντομα κ. Δρίτσα στον προσεχή Σεπτέμβρη - Οκτώβρη, κοντός ψαλμός αληλλούϊα, που λένε {αν ακαι αμφιβάλουμε ότι θα είσαστε σε κάποια λίστα....}

Σε διάφορες αναρτήσεις του κοινωνικού δικτύου βλέπω διαμαρτυρίες πολιτών και επαγγελματιών για το τι κάνει ο Δήμος. 
Θυμίζω σε όλους ότι ο Δήμος και ένα μικρό κομμάτι του ραδιοφωνικού και διαδικτυακού τύπου {γιατί οι υπόλοιποι απλά δεν θέλουν να σπάσουν αυγά και να τα ... χαλάσουν με κάποιους και μάλιστα με κάποιους συχωριανούς τους από απέναντι, που έχουν συμφέροντα η και κάποιοι που απλά θεωρούν σαν πολλούς άλλους γραφικό το θέμα..., έχουν δώσει πολύ μεγάλη μάχη για να μην φθάσουμε στο σημείο αυτό. Την ώρα που άλλοι προτιμούν να πιούν ένα καφέ και ένα ουζάκι αφήνοντας τους να κουρεύονται και να βγάζουν φίδια και σμέρνες από τις τρύπες.

Αντίθετα μόλις κάποιοι κακοί κάλοι πατήθηκαν για άλλο ζήτημα όλοι μαζί σχημάτισαν φάλαγγα κατηγορίας και καταδίκης, πάντα οχυρωμένοι στο ταμπούρι τους στο τραπεζάκι του καφενείου και της καφετέριας. Κατά τα άλλα φταίει ο τύπος που βγάζει αλήθειες, φταίει ο Δήμος που προσπαθεί με πενιχρά μέσα να διορθώσει τα αδιόρθωτα, φταίει ο νομοθέτης που κάνει ένα σωστό νόμο, φταίνε όλοι και από όλους κανείς δεν κοιτάει στον καθρέπτη του να δεί τον πραγνατικό φταίχτη και υπεύθυνο....

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΛΗΘΑΡΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ.... Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί είμαστε στο 2015 μετά Χριστόν......
-------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
-------------------------------------------
Υ.Γ. Παρακαλώ να σημειωθεί ότι έγινε έλεγχος, σύμφωνα με τον Λιμενάρχη Νεάπολης, και διαπιστώθηκε, ότι το πλοίο Wittenbergen δεν έχει καμία σχέση με την κηλίδα.