Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Ο Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Κύθηρα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, κατάνυξη και συρροή εκατοντάδων προσκυνητών από την Ελλάδα και ολο τον κόσμο τα Κύθηρα εόρτασαν τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το απόγευμα της Παρασκευής  14-8-15 με κάθε λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε ο Πανηγυρικός Ἑσπερινός χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ, στο ιερό προσκύνημα της Μυρτιδιώτισσας και εψάλησαν τα Ἱερά Ἐγκώμια καί Ἀκολουθία Ἐπιταφίου τῆς Παναγίας μας στή Μονή Μυρτιδίων.















Στην συνέχεια τά Ιερά Ἐγκώμια και η  Ακολουθία τοῦ Επιταφίου τῆς Παναγίας μας εψάλησαν και στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα του Κάστρου Χώρας - Κυθήρων, προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ.Σεραφείμ, ο οποίος μετέβη στον Ναό του Κάστρου, αμέσως μετά το πέρας της Ακολουθίας στην Μονή Μυρτιδίων.







Το Σάββατο 15 Αυγούστου το πρωί τελέσθηκε Ὄρθρος καί Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ, . Ακολούθησε Ιερά Λιτάνευση της Αγίας και Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας μέχρι και του εξωτερικοῦ προαυλίου - πλατείας τῆς Ιερᾶς Μονῆς, με την συμμετοχή του Ιεροῦ Κλήρου, των Τοπικών Αρχών και φορέων, των προσκυνητών και του φιλοχρίστου λαοῦ, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής Ποταμού.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ.Χαρχαλάκης με τους Αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού συμβουλίου, οι Διοικητές των Σωμάτων Ασφαλείας του Νησιού μας, ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης Αγ.Ελέσας με το επιτελείο του, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων και φίλος των Κυθήρων κ.Παναγιώτης Χατζηπέρος που βρίσκεται στο Νησί μας.



















Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπο της Μητέρας του Θεανθρώπου και να την ικετέψουν να μεσολαβήσει στον Υιό της για τη σωτηρία της ψυχής τους, αφού, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση η Παναγία λίγο πριν τη μετάστασή της στους Ουρανούς υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει να φροντίζει για όλον τον κόσμο και θα γίνει η μεσίτρια στον Υιό της για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.



















--------------------------------------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης-Φωτογραφίες Ειρήνη Βενέρη Τραβασάρου-Τάκης Πολίτης
--------------------------------------------------------------------------------------------