Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

Στην κορυφή η ναυτιλία
Λύσεις για τα ζητήματα της φορολογίας και την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας αναζητούν από κοινού κυβέρνηση και εφοπλιστές.

Για τον σκοπό αυτόν ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρο Βενιάμη και τον αντιπρόεδρο Μιχάλη Χανδρή.



Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αναπληρωτές υπουργοί Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας και Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας Γιάννης Θεοτοκάς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «σε πνεύμα διαλόγου και με διάθεση συνεργασίας, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη ναυτιλία, καθώς και ζητήματα φορολογίας στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με τους δανειστές».


Κατανόηση
Πηγές των εφοπλιστών επιβεβαιώνουν πως «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης» και υπογραμμίζουν: «Συμφώνησαν όλα τα μέρη ότι η ελληνική ναυτιλία πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστική. Ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από όλα τα θέματα και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ελληνική οικονομία».

Αλλά και το υπουργείο Οικονομίας από την πλευρά του σημειώνει: «Η διατήρηση και η ενίσχυση του υπό ελληνική σημαία στόλου και των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα συνιστούν προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και αποτελούν βασική προϋπόθεση για να παραμείνει η ελληνική ναυτιλία στις πρώτες θέσεις του κλάδου».

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλοιοκτησία με την υπογραφή συνυποσχετικού οικειοθελούς συνεισφοράς με το ελληνικό Δημόσιο έχει αρχίσει από το 2014 να εισφέρει ποσό ύψους 420 εκατ. ευρώ, η καταβολή του οποίου θα ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια. Πρόκειται για τον διπλασιασμό του φόρου χωρητικότητας σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον διεθνή μέσο όρο.

Κύκλοι της ναυτιλιακής βιομηχανίας διάβασαν πίσω από την απαίτηση των δανειστών για τη φορολόγηση της ελληνικής ναυτιλίας γερμανικά και ολλανδικά συμφέροντα που χάνουν μερίδια αγοράς. Ο κλάδος της ναυτιλίας συνεισφέρει στην εθνική οικονομία περί το 7% του ΑΕΠ, 192.000 θέσεις εργασίας και ξένο συνάλλαγμα ύψους 13,2 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Boston Consulting.
----------------------------------------
Πηγή: Έθνος-Χρήστος Κολώνας
----------------------------------------