Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Υπεγράφη το ΠΔ για την ίδρυση & λειτουργία Μονάδων Εξωσωματικής

Υπεγράφη από τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.) και το οποίο εκκρεμούσε από το 2005.

Με το εν λόγω Π.Δ., μετά από 10 χρόνια έκδοσης του σχετικού νόμου 3305/2005 για την «Εφαρμογή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» ο οποίος χορηγούσε ρητή νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, άνοιξε επιτέλους ο δρόμος, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, δια του οποίου θεσπίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις αποτελεσματικής λειτουργίας των ΜΥΙΑ, στο πλαίσιο της προστασίας του δικαιώματος της υγείας των πολιτών.



Η θεσμοθέτηση πλαισίου χορήγησης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των Μ.Υ.Ι.Α., η θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών, όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας τους, με σκοπό την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας, είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου αφενός να αποφευχθούν κίνδυνοι που απειλούν την υγεία των ιατρικώς υποβοηθούμενων γυναικών, αφετέρου να είναι δυνατή η επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.


Μία τέτοια τεχνική προδιαγραφή είναι η θέσπιση ελάχιστου εμβαδού των εγκαταστάσεων όπου θα πραγματοποιούνται οι σχετικές επιστημονικές παρεμβάσεις, ενώ δύο από τις βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας των ΜΥΙΑ, συνιστούν η υποχρεωτική διασύνδεσή τους με νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και ο αυστηρός ορισμός των εξειδικευμένων προσόντων του ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού.
-----------------------------------
Πηγή: stogiatro.gr
-----------------------------------