Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Φορολογικός «πέλεκυς» για τους βουλευτές, «μαχαίρι» στις απολαβές υπουργών και διοικητών ΔΕΚΟ

Την κατάθεση, σήμερα, του νομοσχεδίου για την φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και την μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Σε δήλωση που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη σχετική σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι αντικείμενο ήταν «να δούμε μια φορολόγηση των βουλευτικών αποζημιώσεων και μια μείωση των μισθών των υπουργών, των αναπληρωτών υπουργών, των στελεχών όλων των ΔΕΚΟ και όλων των μελών Διοικητικών Συμβουλίων και προέδρων των Ανεξάρτητων Αρχών».



Ο κ. Βερναρδάκης τόνισε πως «η λογική είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση του πολιτικού προσωπικού και μάλιστα του ανώτερου πολιτικού προσωπικού τη στιγμή που ο λαός βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, επομένως πρέπει να δούμε μια συνολική μείωση των αποδοχών και των προνομίων που απολαμβάνει το κεντρικό πολιτικό προσωπικό της χώρας».


«Για τον σκοπό αυτό», συμπλήρωσε, «σήμερα θα κατατεθεί αντίστοιχο νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει όλες αυτές τις μειώσεις και τις ρυθμίσεις».

Το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

- Φορολόγηση της βουλευτικής μηνιαίας αποζημίωσης και της αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στο σύνολό τους, σύμφωνα με όσα ισχύουν για την φορολογία φυσικών προσώπων.
Σημειώνεται ότι έως σήμερα η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται κατά το 75% του ποσού, ενώ η αποζημίωση συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι αφορολόγητη.
- Μείωση κατά ποσοστό 15% των μηνιαίων αποζημιώσεων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.
- Καθορισμός ανωτάτου ορίου στις συνολικές αποδοχές των διοικητών και μελών ΔΣ των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σε ποσοστό 80% της αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού υπουργού.
- Η αποζημίωση προέδρων και μελών ΔΣ Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και Ανεξάρτητων Αρχών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Τέλος, οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους θεσμούς, αλλά αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για την οποία είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Προγραμματικές Δηλώσεις.
---------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
---------------------------