Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Σπύρος Σπυρίδων:Παράνομα τα μέτρα του Δημάρχου Πόρου για το Κυκλοφοριακό

Με επιστολή που απέστειλε πριν λίγο ο πρώην Δήμαρχος Πόρου και πρώην Περιφερειάρχης Σπύρος Σπυρίδων στο Δήμο Πόρου και στο Α.Τ Πόρου σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο του νησιού τονίζει μεταξύ άλλων ότι: Κατά συνέπεια, όσα αναφέρονται στην παράγραφο (β) της απόφασης του Δημάρχου, και δεν επαναλαμβάνονται σε κάποια από τις προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι σε ισχύ, είναι απλώς “ευχολόγιο” και η εφαρμογή τους από τα όργανα του νόμου αποτελεί παράνομη πράξη'',ζητώντας ουσιαστικά από το Α.Τ Πόρου να μην την εφαρμόζει.


Το mellon.gr δημοσιεύει ολόκληρη την επιστολή για ενημέρωση των αναγνωστών του:                

                                                                         

Πόρος 11/8/2015
  
Προς
1) τον Δήμο Πόρου
2) το Αστυνομικό Τμήμα Πόρου

Κύριοι,

Με αφορμή τις πυκνές προφορικές (από όσο γνωρίζω) καταγγελίες επισκεπτών και μονίμων κατοίκων του νησιού μας για τα τσουχτερά πρόστιμα που τους καταλόγισαν τα αστυνομικά όργανα, εφαρμόζοντας τα αιφνιδιαστικά κυκλοφοριακά μέτρα από 1 Αυγούστου με απόφαση Δημάρχου Πόρου, που εκδόθηκε μία μόλις ημέρα πριν, σας γνωρίζω τα κάτωθι και καλώ την Διοίκηση του Δήμου και  το Αστυνομικό τμήμα Πόρου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποκαταστήσουν την νομιμότητα, όπου αυτή παραβιάζεται.

Συγκεκριμένα:

• Η 819/2015 απόφαση Δημάρχου Πόρου, που το Αστυνομικό τμήμα εφαρμόζει, σύμφωνα με τα "έχοντας υπ όψιν" στην αρχή του κειμένου, αντλεί την νομιμότητά της από τέσσερις αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων από το 1992 έως το 2009.  Οι αποφάσεις αυτές επελέγησαν αυθαίρετα από τον Δήμαρχο Πόρου -  χωρίς να έχει την κατά νόμο δικαιοδοσία – μεταξύ πολλών περισσότερων αποφάσεων που έχουν λάβει τα Δημοτικά Συμβούλια στην παραπάνω 20 ετία.
Συγκεκριμένα στηρίζεται στις αποφάσεις : 49/1992 , 98/2003 , 35/2005, 113/2009 και στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής 248/2015.

Από αυτές η  98/2003  αναφέρεται σε ad hoc (δηλ. μόνο για την περίοδο αυτή) μέτρα που αφορούν το Πάσχα του 2003 ενώ η 35/2005 αφορά την συμμετοχή του Δήμου στο Τουριστικό Πανόραμα! 

Η αναφορά δε στην απόφαση της Οικονομικής επιτροπής (248/2015) μόνον ως παραπλανητική μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού όπως πολύ καλά γνωρίζει ο Δήμαρχος, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν μόνον εάν προκύπτουν από απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και ΟΧΙ Οικονομικής Επιτροπής.

• Η Οικονομική Επιτροπή σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία (Νόμοι 3852/10 άρθρο 73 και 3463/06 άρθρο 76) μόνον εισήγηση για τα θέματα αυτά μπορεί να κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία, αφού πρόκειται ουσιαστικά για κανονιστική πράξη, που με την σειρά της θα έχει ισχύ όταν ελεγχθεί για την νομιμότητα της και δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

• Κατά συνέπεια, όσα αναφέρονται στην παράγραφο (β) της απόφασης του Δημάρχου, και δεν επαναλαμβάνονται σε κάποια από τις προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι σε ισχύ, είναι απλώς “ευχολόγιο” και η εφαρμογή τους από τα όργανα του νόμου αποτελεί παράνομη πράξη.

• Για παράδειγμα καμία “ ειδική “ άδεια διέλευσης δικύκλου ή άλλου οχήματος δεν ισχύει αν έχει εκδοθεί από πράξη του Δημάρχου (όπου τα κριτήρια μάλιστα είναι προσωπικά και μόνον του ιδίου) και ΟΧΙ από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέτοιες πράξεις ευνοούν συνήθως μόνο παλαιοκομματικές λογικές που καλλιεργούν πελατειακές σχέσεις, καταστρατηγώντας έννοιες όπως η ισονομία των πολιτών , η διαφάνεια και η Δημοκρατία στον τρόπο λήψης των αποφάσεων.

• Το ίδιο ισχύει για την “απόλυτη πεζοδρόμηση” από τα ταξί μέχρι την αφετηρία των λεωφορείων, και γενικά σε ότι αναφέρεται μόνο στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Νο 248/15 και όχι σε αποφάσεις του ΔΣ που είναι σε ισχύ.

• Αξίζει επίσης να επισημάνω ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται με ανάρτηση στο διαδίκτυο αλλά από αυτό που προκύπτει από την κατάλληλη και κατά τον νόμο προβλεπόμενη σήμανση , κάτι που βέβαια είναι αισθητά ελλιπές.

Μόνον απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει ο αυθαίρετος τρόπος που ο Δήμαρχος επέλεξε να ασκήσει μία τόσο ευαίσθητη για την οικονομία του νησιού και απαραίτητη για την καλή του λειτουργία, κυκλοφοριακή πολιτική.

Έστω και την τελευταία (σε σχέση με την καλοκαιρινή σαιζόν) στιγμή, καλώ τον Δήμαρχο και την πλειοψηφία, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να παύσουν να εκδίδουν παράνομες αποφάσεις και να σκύψουν με σοβαρότητα στο μεγάλο αυτό θέμα που αφορά τον τόπο μας.

Αν αυτό συμβεί, η δική μας στάση δηλώνουμε ότι θα υπαγορευθεί μόνον από το συμφέρον του νησιού μας το οποίο οφείλουμε με ευρύτητα πνεύματος να υπηρετούμε όλοι μας.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ







-----------------------------
Πηγή: mellon.gr
-----------------------------