Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Τελείωσαν το ΣΔΟΕ!

Ολες οι αρμοδιότητες, οι εκκρεμείς υποθέσεις και 500 φοροελεγκτές περνούν στη Γραμματεία Εσόδων
Διατάξεις που προβλέπουν την αφαίρεση από το ΣΔΟΕ κάθε αρμοδιότητας η οποία αφορά τη διενέργεια φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων, καθώς επίσης και την απομάκρυνση από την υπηρεσία αυτήν 500 φοροελεγκτών και λοιπών υπαλλήλων περιλαμβάνει ο νόμος 4336/2015 με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.


Ουσιαστικά, με την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, όλες οι αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ να διενεργεί φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, καθώς και όλο το προσωπικό του ΣΔΟΕ που ασκεί αυτές τις αρμοδιότητες μεταφέρονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου. Επιπλέον, περίπου 3.500 υποθέσεις εκκρεμών φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τους οποίους είχε ξεκινήσει το ΣΔΟΕ, ακόμη και όσοι εξ αυτών βρίσκονται σε φάση δικαστικής διερεύνησης, μεταφέρονται στη ΓΓΔΕ, η οποία αναλαμβάνει πλέον να τις διαχειρίζεται. Πρόκειται ουσιαστικά για ρυθμίσεις που φέρνουν... το τέλος του ΣΔΟΕ!

Τι προβλέπεται

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υποπαράγραφο Δ7 του άρθρου 2 του νόμου 4336/2015:
1) Από 30/10/2015, όλες οι αρμοδιότητες και όλα τα καθήκοντα που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων μεταφέρονται από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών.
2) Στις υφιστάμενες οργανικές θέσεις στη ΓΓΔΕ προστίθενται 500 νέες, οι οποίες θα καλυφθούν από προσωπικό που υπηρετεί στο ΣΔΟΕ. Ειδικότερα, μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ 350 έμπειροι ή πιστοποιημένοι ελεγκτές και 150 από τους υπόλοιπους υπαλλήλους της Ειδικής Γραμματείας του ΣΔΟΕ. Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών που πρέπει να εκδοθούν έως τις 20/9/2015, θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της μετακίνησης, οι κατηγορίες, οι κλάδοι και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
----------------------------------------------
Πηγή:  taxalia.blogspot.gr
----------------------------------------------