Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Τα... μαθηματικά του δάκου

Με την φετινή χρόνια να έχει εντελώς διαφορετικές παραμέτρους για την καλλιέργεια της ελιάς από τις περασμένες, είναι αναγκαίο να γίνει ανάλυση του τι θα πρέπει να περιμένουμε για μην βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Τα στοιχεία που είναι εντελώς  διαφορετικά είναι: η οψιμότητα της καλλιέργεια, οι θερμοκρασίες, η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας, η πλημμελής δακοκτονία και  η αυξημένη τιμή του λαδιού.


Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία μπορεί να αναλυθεί σε βάθος και σε κάποια  ήδη έχει γίνει.  Αυτό όμως θα μας έδειχνε μέρος από μια εικόνα και θα χάναμε το κυρίως θέμα που φωτογραφίσαμε και για την συγκεκριμένη περίπτωση θα το αναλύσω για να δώσω την  πραγματική εικόνα στον αναγνώστη.

Η παράγωγη του ελαιόλαδου ευνοήθηκε από τις βροχές και τις θερμοκρασίες του χειμώνα και ή οψιμότητα της χρόνιας δεν είχε κάποια αρνητική επίδραση. Όμως εκεί που όταν έδεσαν οι ελιές, βλέποντας  τον καρπό ξεκινήσαμε να λέμε ότι έχει καλή παραγωγή φέτος. Με μεγάλη άγνοια  σήμερα λέμε ότι έχει μέσο βεντέμα, και αύριο  ίσως πούμε ότι δεν  είχε παραγωγή φέτος ....

Κανείς  δεν έκλεψε τις ελιές πάνω από τα  δέντρα  , αντίθετα (φώτο καρποί κάτω ) οι ελιές  έπεσαν κάτω  από τις προσβολές εντόμων, αρχικά του πυρηνοτρήτη ( φώτο) και στην συνέχεια  του δάκου. Το πρόβλημα με τον πυρηνοτρήτη  ειναι μόνο σε μικρές περιοχές σημαντικό και ευτυχώς δεν κρατάει πέρα από περίπου 2 μήνες  και έληξε  για φέτος, αντιθέτως  το πρόβλημα με τον  δάκο είναι καθολικό και κλιμακώνεται με γεωμετρική άνοδο και κρατάει ακόμα και μέχρι την συγκομιδή.

Για να μπορέσω να  σας δώσω το μέγεθος του προβλήματος λίγα μαθηματικά  βοηθούν.

Ένας (1)  δάκος γεννά στην διάρκεια της  ζωής του κατά μέσο όρο με τις φετινές συνθήκες 200 αυγά. Από αυτά τα αυγά εκκολάπτονται 100 αρσενικά τα οποία δεν κάνουνε ούτε μια ζημία στην ελιά και 100 θυλικά ( αναλογία  φύλου  50%-50%). Από  αυτά τα θυλικά περιμένουμε πάλι 200 αυγά στο κάθε  ένα. Οπότε 100 * 200= 20.000 αυγά . Το νούμερο  20.000 δεν  σημαίνει τίποτα  αν δεν το μεταφράσουμε  σε καρπό και επειδή ο δάκος γεννάει ένα αυγό ανά καρπό ισούται με  20.000 καρπούς επί 0.9 γραμμάρια που έχει ο καρπός όταν τον συγκομίσουμε 18 κιλά παραγωγής . Δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό νούμερο αφού μας αφήνει και εμάς από το 80αρι τσουβάλι με 60 κιλά για να μπορούμε να το σηκώσουμε, ιδιαίτερα  αν υπολογίσουμε ότι έχουμε και απώλειες σε κάθε γενεά του δάκου περίπου 32% από τα ωφέλιμα έντομα και τα αντιοξειδωτικά της  ελιάς και 8-50 % από αντίξοες συνθήκες.

Δυστυχώς τώρα θα αρχίσει  να γίνεται εντυπωσιακό καθότι περιγράψαμε μόνο μέχρι την  δεύτερη γενεά και ο δάκος φέτος δεν αντιμετωπίζει  αντίξοες  συνθήκες, αντίθετα  έχει ιδανικές θερμοκρασίες (28 C) και σχετικής υγρασίας 60>, τα ωφέλιμα να είναι εξολοθρευμένα  από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και σε αυτές  τις θερμοκρασίες να κάνει νέα γενεά κάθε 22 ημέρες .

Πάσες  γενεές  περιμένουμε  ακόμα;  Κατά  ελάχιστο 2 κατά και μέγιστο αν το φθινόπωρο  ειναι ζεστό μέχρι 5, Σύνολο 4-7 γενεές.

Τα μαθηματικά  γίνονται μακάβρια στις  4 γενεές  από 1 άτομο δάκου με 200 γονιμότητα, αναλογία φύλου 50%,  32% θνησιμότητα = 4.276.275.200 άτομα δάκου . Δηλαδή 1 δάκος και η φαμίλια του μπορεί να καταστρέψει  όλη  την παράγωγη  όλου του νησιού,  αν μένει  ανενόχλητος. Και δυστυχώς  τα μικρά κονδύλια της δακοκτονίας δεν έχουν βοηθήσει  ώστε να είναι οι ψεκασμοί συγχρονισμένοι με το μέγιστο των πτήσεων του δακου * ( * ένας όρος που χρησιμοποιείτε από τους  αναλυτές  και αφορά την συμπεριφορά των πληθυσμών του δάκου) και η αποτελεσματικότητα είναι έως πολύ μικρή

Υπάρχει μέθοδος μαζικής παγίδευσης η οποία έχει αναπτυχθεί και μπορεί να είναι παρούσα συνέχεια και να καταστείλει τον δάκο ως συνεχής δολωματικός ψεκασμός ώστε να αποφύγουμε το μεγάλο μειονέκτημα του δολωματικού ψεκασμού. Σημειώνεται ότι ο δολωματικός ψεκασμός είναι ενεργός μόνο 2 ημέρες μετά το ψεκασμό και μετά να στεγνώνει και γίνεται  ανενεργός .

Γιατί  δεν  έχουμε προχωρήσει παρακάτω; Γιατί δεν έχουμε φροντίσει να αναδειχθεί το κρητικό λάδι;

Η απάντηση είναι πολύ απλή, δεν υπήρχε ενδιαφέρον λόγω της τιμής που  ήταν πάρα πολύ χαμηλή και όλοι αντιμετωπίζουν ερασιτεχνικά την καλλιέργεια. Κανένα συγκεκριμένο σχέδιο που να συμπεριλαμβάνει το  σύνολο της κατάστασης και την εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας δεν  έχει δημιουργηθεί εκ νέου εδώ και δεκαετίες και απλά αναμασάμε συστήματα του περασμένου αιώνα.
---------------------------------
Πηγή:  paseges.gr
---------------------------------