Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Μετά την Επόμενη Μέρα .... το μέλλον αβέβαιο. Το μόνο σίγουρο η "Σιωπή"

Η πρόσφατη μεγάλη καταστροφή της περιοχής της Νεάπολης έφερε την επόμενη γκρίζα και θλιβερή ημέρα. Τα πάντα χάθηκαν και απόμεινε το μαύρο χάσμα να να κοιτάζει θλιμμένο τα πλοία να διαβαίνουν και να αναγκάζουν τα βλέμματα που κοιτούν προς αυτό να στρέφονται θλιμμένα αλλού μη αντέχοντας να κοιτάζουν την απέραντη καταστροφή.

Έπειτα ήλθε η "μάζωξη" διαφόρων παραγόντων ερήμην αυτών που υπέστησαν το μεγάλο πλήγμα. Ήλθαν, έκαναν συσκέψεις επί συσκέψεων, υποτίθεται ότι κάτι αποφάσισαν, κανείς ουσιαστικά δεν κατάλαβε τι ακριβώς. 



Και όταν οι πρώτες πληροφορίες άρχισαν να βλέπουν κάποιο φως αναδεικνύοντας την αναποφασιστικότητα αλλά και ατολμία στην έγκαιρη και ουσιαστική αντιμετώπιση του επικείμενου κινδύνου των βροχών στην καμένη περιοχή, όπως και την καθυστέρηση της ανάδειξης της περιοχής σαν πυρόπληκτης, ώστε να τύχει των κοινοτικών ενισχύσεων και βοήθειας. Τότε κάποιοι τοπικοί "σωτήρες" το μόνο που σκέφθηκαν ήταν πως θα επιβάλλουν την σιωπή σε αυτούς που ξεκίνησαν να ενημερώνουν όλους αυτούς που πολέμησαν με νύχια και με δόντια να σώσουν ότι είχε απομείνει.


Μέρα με τη μέρα η επικοινωνία του δημότη με την τοπική εξουσία, λόγω της αποκέντρωσης των υπηρεσιών και της γραφειοκρατίας δυσχεραίνει. Τη δυσκολία αυτή έρχεται να τη καλύψει ο τοπικός τύπος, έντυπος, ραδιοφωνικός και ηλεκτρονικός, που καλείται να παρακολουθεί τα τοπικά δρώμενα, να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τόσο τον πολίτη όσο και τη δημοτική αρχή σε τοπικά ζητήματα. 

Ο τοπικός τύπος αποτελεί πλέον βήμα έκφρασης των συμπολιτών μας, επισημαίνοντας τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, γνωστοποιώντας τις δράσεις της δημοτικής αρχής και αποτελώντας με αυτό τον τρόπο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των τοπικών αρχόντων και του δημότη.

Από τη στιγμή που τα κίνητρα του εκδότη, του ιδιοκτήτη διαδικτυακού χώρου ενημέρωσης, του δημοσιογράφου είναι η ανιδιοτελής αγάπη για τον τόπο του και δεν θίγονται προσωπικά ζητήματα ή η αξιοπρέπεια οποιουδήποτε δημότη ή αιρετού, θεωρούμε κάθε προσπάθεια φίμωσης ή εκφοβισμού τους απαράδεκτη.

Είμαστε σίγουροι ότι οι συμπολίτες μας διαθέτουν όλα τα εφόδια για να διακρίνουν την πραγματικότητα και να διαμορφώσουν προσωπική άποψη.

Η δημοτική αρχή όμως έχει αρχίσει να χάνει την ψυχραιμία της και να τα βάζει με όλους και όλα. Κάποτε θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο τύπος είναι η 4η εξουσία και ελέγχει την αυθαίρετη εξουσία όταν αυτή εφαρμόζεται με τον λάθος τρόπο.

Καλό λοιπόν είναι απλά να υπάρξει κοινή προσπάθεια όλων αρχής και πολιτών και τα λόγια να γίνουν άμεσα έργα γιατί ο χρόνος μετράει αντίστροφα και είναι αμείλικτος.
----------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
----------------------------------