Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Ανυπαρξία ηγεσίας και οργάνωσης στην υποδοχή των μεταναστών καταλογίζει ο ΟΗΕ

Την άμεση ανάγκη να υπάρξει από την ελληνική κεντρική διοίκηση τοποθέτηση ικανού επικεφαλής στην αντιμετώπιση του τεράστιου κύματος μετανάστευσης υπογραμμίζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τονίζοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση για να έρθουν στην Ελλάδα άνθρωποι και υποδομές των διεθνών οργανισμών, προκειμένου να συμβάλουν στην προσπάθεια.
Ανυπαρξία ηγεσίας και οργάνωσης στην υποδοχή των μεταναστών καταλογίζει ο ΟΗΕ

«Ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες. Περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα των Ιούλιο, 50.242, από ότι όλο το προηγούμενο έτος», τόνισε ο Γουίλιαμ Σπρίντλερ της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη.


«Εάν η ελληνική κεντρική διοίκηση επιδείξει ηγεσία και όραμα και τοποθετήσει κάποιον που θα οργάνωνε την αντίδραση (σ.τ.σ. στο κύμα αφίξεων), τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε να βοηθήσουμε», τόνισε ο ίδιος. «Είναι δύσκολο για εμάς να έρθουμε και να εργαστούμε επί τόπου εάν δεν υπάρχει κάποιος επικεφαλής», όπως διευκρίνισε.

Οπως εκτίμησε επίσης ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Τζόελ Μίλμαν, «θέλουμε να επισημάνουμε ότι απομένουν ακόμη 135 ημέρες για αυτό το έτος. Περιμένουμε ότι ο συνολικός αριθμός των αφίξεων θα ξεπεράσει τις 300.000».

«Τσουνάμι» μεταναστών από τα τουρκικά παράλια
Σχεδόν 160.000 μετανάστες από τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και άλλες χώρες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα, με το φαινόμενο να λαμβάνει διαστάσεις τσουνάμι την περασμένη εβδομάδα, όταν μόνο στα νησιά έφτασαν σχεδόν 21.000 άνθρωποι. Η μεγαλύτερη φετεινή εβδομαδιαία προσέλευση έφτασε σε μέγεθος τους έξι μήνες του 2014, όταν είχαν αφιχθεί 43.500 μετανάστες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η δραματική προειδοποίηση του ΟΗΕ συνοδεύεται από έκκληση προς τις ελληνικές Αρχές να παράσχουν στους μετανάστες επείγουσα βοήθεια, παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα.

"Ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών αυξάνεται δραματικά", υπογράμμισε σήμερα η HCR, προσθέτοντας πως ο ρυθμός των αφίξεων "αυξήθηκε" τις τελευταίες εβδομάδες.

Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 14ης Αυγούστου 2015, σχεδόν 160.000 μετανάστες έφθασαν διά θαλάσσης στην Ελλάδα, στους οποίους θα πρέπει να προστεθούν άλλοι 1.716 που έφθασαν διά ξηράς, περνώντας τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 2.400 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην επιθυμία τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Φτάνουν κατά κύματα στην Κω
Σύμφωνα με τον συντονιστή επείγουσας βοήθειας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Ρομπέρτο Μινιόν, ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν κάθε βράδυ στην Κω είναι μεταβαλλόμενος. "Πριν από δύο νύχτες, διασώθηκαν περίπου 650 άνθρωποι, και χθες βράδυ, 250", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χίλιοι επτακόσιοι πενήντα μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω σε ένα πλοίο που έστειλαν οι ελληνικές αρχές στα ανοικτά της Κω, με την προσδοκία να καταγραφούν, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Αθήνα ή τη βόρεια Ευρώπη. "Εκτιμούμε πως υπάρχουν ακόμη 2.500 μετανάστες στο νησί αυτή τη στιγμή", πρόσθεσε ο Μινιόν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των αφιχθέντων στην Κω είχε φθάσει τις 7.000, με ατέλειωτες ώρες αναμονής και χωρίς διατροφική βοήθεια, εκτός εκείνης που παρείχαν τουρίστες και κάτοικοι. Ούτε έχει προβλεφθεί χώρος διαμονής στο νησί, αν και η Αθήνα άνοιξε την Κυριακή έναν καταυλισμό 90 λυομένων σπιτιών που μπορούν να φιλοξενήσουν 600 έως 700 άτομα και τα οποία διαθέτουν τουαλέτες, ντουζιέρες και κλιματιστικά μηχανήματα, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Υπήρξαν κάποιες προσπάθειες από την πλευρά των ελληνικών αρχών, κάποιες βελτιώσεις, αλλά η κατάσταση παραμένει πολύ περίπλοκη", δήλωσε ο Μινιόν. Κυρίως, η επεξεργασία των φακέλων είναι αργή, και δεν υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί για να καταγράψουν τις αιτήσεις.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που φθάνουν στην Κω με λαστιχένιες βάρκες από την Αλικαρνασσό της Τουρκίας προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Επιβεβαιώνει και η Frontex
Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο ήταν τριπλάσιος σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από έναν χρόνο, αγγίζοντας τις 107.500, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex).

"Ο αριθμός αυτός συνιστά το τρίτο διαδοχικό μηνιαίο ρεκόρ και είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τις 70.000 του Ιουνίου" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός από την έδρα του στη Βαρσοβία.

Κατά του επτά πρώτους μήνες του έτους ο αριθμός των μεταναστών έφτασε τις 340.000 —από 123.500 κατά την ίδια χρονική περίοδο το 2014— γεγονός που "δημιούργησε πιέσεις άνευ προηγουμένου στις αρχές ελέγχου των συνόρων στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που μπαίνουν παράνομα στην ΕΕ είναι Σύροι και οι Αφγανοί που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την αστάθεια στις χώρες τους. Φτάνουν κυρίως στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας.

"Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση για την Ευρώπη που απαιτεί από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να προσφέρουν τη στήριξή τους στις εθνικές αρχές που υποδέχονται μαζικά τους μετανάστες στα σύνορά τους", υπογράμμισε ο διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, Φαμπρίς Λεζερί. "Η Frontex έχει ζητήσει από τις χώρες μέλη επιπρόσθετο εξοπλισμό και προσωπικό για να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις της στην Ελλάδα και την Ουγγαρία", πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο, σύμφωνα πάντα με τη Frontex, περισσότεροι από 50.000 μετανάστες διέσχισαν το Αιγαίο και έφτασαν στα ελληνικά νησιά, κυρίως στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω.
Περίπου 20.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ιταλία ενώ από τα δυτικά Βαλκάνια η Ουγγαρία κατέγραψε περισσότερες από 34.000 αφίξεις.
----------------------------------
Πηγή:  Έθνος
----------------------------------