Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Όχι 5 Δημάρχων στην δημοσιονομική πειθαρχία

Πέντε Δήμαρχοι - Ικαρίας Σταμούλος Στέλιος, Καισαριανής Σταμέλος Ηλίας, Πετρούπολης Σίμος Βαγγέλης, Πάτρας Πελετίδης Κώστας και Χαϊδαρίου Σελέκος Μιχάλης - λένε "όχι" στην δημοσιονομική προσαρμογή, που επιβάλλει το τρίτο Μνημόνιο και στο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, που καλεί τους Δήμους και τις Περιφέρειες να προσαρμόσουν τα έσοδα και τις δαπάνες τους, για τα έτη 2016-2019, στο πλαίσιο της γενικότερης δημοσιονομικής προσαρμογής της Χώρας.

Οι Δήμαρχοι επισημαίνουν πως, ήδη, από το 2010 και μετά, οι Δήμοι έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 62% στη χρηματοδότησή τους, προειδοποιώντας ότι, «η παραπέρα ασφυξία της κρατικής χρηματοδότησης για τους Δήμους είναινταφόπλακα στις εναπομείνασες κοινωνικές δομές και δρόμος για την φοροαφαίμαξη του λαού» και ότι, «αυτή η αντιδραστική πολιτική οδηγεί τον λαό και τους Δήμους στην πτώχευση».

Στην κοινή ανακοίνωση των 5 Δημάρχων καταγγέλλεται ακόμη ότι,

- «με βάση τα αιματηρά - πρωτογενή πλεονάσματα», για τα έτη 2017 και 2018, η Κρατική χρηματοδότηση «κατακρημνίζεται τουλάχιστον κατά 23%», 

- πραγματοποιείται φοροεπιδρομή, «σε βάρος του λεηλατημένου εισοδήματος των λαϊκών- εργατικών νοικοκυριών»,

- συρρικνώνονται, εμπορευματοποιούνται και ιδιωτικοποιούνται οι υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων,  

- διευρύνεται «το σκλαβοπάζαρο» των εργασιακών σχέσεων και «εκμηδενίζονται» τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων,

- «το πέρασμα της μισθοδοσίας του προσωπικού των Περιφερειών στην ευθύνη τους με σχεδόν μηδενικά επιπρόσθετα κονδύλια» και τέλος,

- «η αναγόρευση της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών σε επιχειρηματική δράση», που φορολογείται με συντελεστή 26%. 

Οι 5 Δήμαρχοι καταγγέλλουν ακόμη ότι, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού στράγγισε τους Δήμους από τα λιγοστά αποθεματικά τους και με όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα "στον αέρα", όπως είναι η λειτουργία των παιδικών σταθμών, κοινωνικές δομές, καθαριότητα σχολείων, Βοήθεια στο Σπίτι κ.α.», με την υπογραφή της στο 3ο μνημόνιο, κλιμακώνει την αφαίμαξη τους. «Ξεδιάντροπα επιτάσσει να στραφούν στο τραπεζικό δανεισμό και να εντείνουν την φοροεπιδρομή ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά, ώστε να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους!», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν και προσθέτουν:  

«Είναι δε η σπουδή και η βιάση της Κυβέρνησης τέτοια που παραμερίζει δημοτικές αρχές και δημοτικά συμβούλια. Με  τον βούρδουλα του πειθαρχικού δικαίου καθιστά για το σχεδιασμό και την αποτύπωση της νέας δημοσιονομικής πειθάρχησης των δήμων ως υπεύθυνους τους επικεφαλής των οικονομικών τους υπηρεσιών! Δείγμα γραφής τι ακριβώς εννοεί η νέα επιταγή του μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν αναφέρεται στην "αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης"! Παραμερίζοντας όργανα και εκλεγμένους της αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, θέλει να αποτρέψει την αποκάλυψη και τις αντιδράσεις στο αντιλαϊκό της έργο, των παλιών και νέων μνημονικών συμβάσεων που οδηγούν λαϊκές ανάγκες και Δήμους σε μόνιμη χρεοκοπία!».

Οι 5 Δήμαρχοι επιτίθενται και, στις ηγεσίες της ΚΕΔΕ, διαχρονικά, λέγοντας: «Δυστυχώς, η ηγεσία της ΚΕΔΕ διαδοχικά έχει συνδράμει την αντιλαϊκή επιδρομή κυβερνήσεων, κεφαλαίου, Ε.Ε. Πρωτοστατεί στη στήριξη της αντιλαϊκής επιδρομής, που ξεδιπλώνεται μέσα από τους Δήμους. Η ηγεσία της ΚΕΔΕ από τον "Καποδίστρια" στον "Καλλικράτη" και από το 1ο στο 3ο μνημόνιο υπηρετεί το ίδιο αντιλαϊκό αφήγημα στους Δήμους. Μέτρα υπέρ της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και τσάκισμα των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων».  

Τέλος, καλούν «κάθε ριζοσπαστική φωνή και δύναμη» μέσα από τις Δημοτικές Αρχές και τα Δημοτικά Συμβούλια, «να εναντιωθούν, να μην διευκολύνουν τη νέα αντιλαϊκή επίθεση και οδηγία της Κυβέρνησης». 
«Η παραπέρα ασφυξία της κρατικής χρηματοδότησης  για τους Δήμους είναι ταφόπλακα στις εναπομείνασες κοινωνικές δομές και δρόμος για την φοροαφαίμαξη του λαού. Αυτή η αντιδραστική πολιτική οδηγεί τον λαό και τους δήμους στην πτώχευση. Με οργάνωση και λαϊκή ανυπακοή πρέπει και μπορεί να ανατραπεί», καταλήγουν.
------------------------------
Πηγή:  epoli.gr
------------------------------