Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΙ ΚΡΥΦΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ Δρακόντειος νόμος: Κατάσχεση μέχρι και 100% των αδήλωτων εισοδημάτων

Γαλλικό «κλειδί» σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να «ξεκλειδώσει» μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και κυρίως να εντοπίσει και να φορολογήσει «κρυφά» εισοδήματα και κεφάλαια που έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο σε τράπεζες του εξωτερικού.
Το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει το σχέδιο Βαρουφάκη που προέβλεπε την επιβολή φόρου 15% - 30% για όσους αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τα αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και προσανατολίζεται τώρα σε ένα νέο σχέδιο νόμου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό, θα δανειστεί χαρακτηριστικά του μοντέλου που εφαρμόζεται στη Γαλλία, το οποίο προβλέπει υπέρογκους φόρους και βαριά πρόστιμα για όσους δεν αποκαλύπτουν στις φορολογικές αρχές τους λογαριασμούς που έχουν στο εξωτερικό και οι καταθέσεις τους δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους. Μάλιστα με τις ποινές που επιβάλλονται μπορεί να κατασχεθεί έως και το 100% κάθε ποσού που εντοπίζεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές αρχές και δεν δικαιολογούνται από εισοδήματα νόμιμα αποκτηθέντα.

Πρόσφατα επισκέφθηκαν την πόλη του Φωτός ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαΐδου, προκειμένου να ενημερωθούν για το γαλλικό σύστημα γνωστοποίησης καταθέσεων στο εξωτερικό.

Δρακόντειος νόμος: Κατάσχεση μέχρι και 100% των αδήλωτων εισοδημάτων
Η ελληνική αποστολή ενημερώθηκε από τα αρμόδια στελέχη του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών διεξοδικά για τις μεθόδους ελέγχου και συμμόρφωσης που εφαρμόζουν οι γαλλικές φορολογικές αρχές, οι οποίες θεωρούνται από τις αποτελεσματικότερες διεθνώς. Η επίσκεψη αυτή προσέφερε σημαντική τεχνογνωσία στην κυβέρνηση, που σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου εντοπισμού και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ξεκινώντας από την αποκάλυψη καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.
Το σύστημα
Το νέο σύστημα που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει την υποχρεωτική δήλωση των τραπεζικών καταθέσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Δηλαδή θα δηλώνονται αναλυτικά οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα ποσά των καταθέσεων. Όσοι δεν το πράξουν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με δρακόντειες ποινές.

Τι προβλέπει το γαλλικό μοντέλο
Με βάση το γαλλικό σύστημα, εάν η εφορία τους ανακαλύψει, οι κίνδυνοι για τους καταθέτες είναι τεράστιοι. Κινδυνεύουν κυρίως από την επιβολή πρόσθετου φόρου εισοδήματος τον οποίο οι φορολογικές αρχές μπορούν όμως να τον επιβάλουν και αναδρομικά, για τα έτη που δεν έχουν παραγραφεί.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το γαλλικό μοντέλο:
• Επιβάλλονται αυτοτελή πρόστιμα 1.500 ευρώ για κάθε λογαριασμό που δεν έχει δηλωθεί.
• Για πολύ μεγάλες αδήλωτες τραπεζικές κατασχέσεις, το αυτοτελές πρόστιμο μπορεί να φτάσει έως και το 5% της καταθέσεως, δηλαδή για μια αδήλωτη κατάθεση 1.000.000 ευρώ το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τις 50.000 ευρώ.
• Οι τόκοι και τα μερίσματα στο εξωτερικό, φορολογούνται με φόρο εισοδήματος και αναδρομικά αν δεν είχαν δηλωθεί, σύμφωνα με το κλιμάκιο του φορολογούμενου στη χώρα του (έως 40% ή 45% ανάλογα με το τι ίσχυε κάθε χρονιά στη χώρα μας) εκτός αν έχουν ήδη φορολογηθεί κανονικά στη χώρα που τηρούνται. Στη Γαλλία τα ποσά των οποίων ο φορολογούμενος δεν μπορεί να αποδείξει την προέλευση, μπορούν να φορολογηθούν με έως και 60%.
• Το ποσό των αδήλωτων καταθέσεων επί του οποίου επιβάλλεται φόρος, προσαυξάνεται κατά 25%. Αν δηλαδή κάποιος έχει μια αδήλωτη κατάθεση 100.000 ευρώ τότε θα επιβληθεί φόρος στις 125.000 ευρώ αφού προβλέπεται προσαύξηση 25%.
• Οι φορολογικές κυρώσεις και τα πρόστιμα στη Γαλλία κυμαίνονται από 40% - 80% του ποσού του φόρου. Δηλαδή αν κάποιος πιαστεί πχ για 100.000 ευρώ και του υπολογιστεί φόρος 40% για εισόδημα 125.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει μεν 60.000 ευρώ αλλά και επιπλέον 24.000-48.000 ευρώ σε πρόστιμα, δηλαδή ουσιαστικά τα 100.000 ευρώ κατάσχονται.
• Στα αδήλωτα ποσά αυτά θα προστεθούν και τόκοι υπερημερίας αναδρομικά, που στην Γαλλία ανέρχονται σε 4,8% ετησίως.
• Η φορολογική διοίκηση μπορεί να ασκήσει και ποινική δίωξη, αν ο φορολογούμενος δεν είναι συνεργάσιμος με τις ελεγκτικές αρχές.
Τα ποσά των φορο-προστίμων είναι τα ανώτατα που μπορεί να επιβληθούν και σε περίπτωση που ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος ο φορολογούμενος μπορεί να τα διαπραγματευτεί. Η διαπραγμάτευση είναι δυνατή κατά τη διάρκεια ελέγχου, αλλά δεν υπάρχει ενιαίος κανόνας για εκπτώσεις και όλα κρίνονται κατά περίπτωση. Γενικά πάντως, πέφτουν «στα μαλακά» όσοι... δηλώσουν οικειοθελώς τις περιουσίες τους, χωρίς να μεσολαβήσουν καταγγελίες, διασταυρώσεις ή άλλου είδους πληροφορίες και διαδικασίες εκ μέρους της φορολογικής αρχής.
Επίσης ο ελεγχόμενος μπορεί να αντικρούσει το τεκμήριο εισοδήματος, αν επικαλεστεί πραγματικά γεγονότα που δείχνουν ότι για τα ποσά αυτά έχει φορολογηθεί νόμιμα, στη χώρα του ή στο εξωτερικό.
Τι προβλέπει το σχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς
• Βαριές ποινές και πρόστιμα για όσους εντοπίζονται με «κρυφές» καταθέσεις.
• Δηλώνονται υποχρεωτικά στις φορολογικές αρχές όλοι οι λογαριασμοί σε τράπεζες του εξωτερικού.
• Αυτοτελές πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάθε λογαριασμό που δεν έχει δηλωθεί.
• Για πολύ μεγάλες καταθέσεις το αυτοτελές πρόστιμο μπορεί να φτάσει έως και το 5% των χρημάτων που βρίσκονται στον λογαριασμό.
• Ποσά καταθέσεων που δεν μπορεί ο φορολογούμενος να αποδείξει την προέλευσή τους φορολογούνται με συντελεστή 40% έως 60%.
• Στο ποσό των καταθέσεων επί του οποίου επιβάλλεται φόρος, προσαυξάνεται και κατά 25% επιπλέον και επιπλέον επιβάλλονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 40% - 80% του ποσού του φόρου.
Παράδειγμα
• Φορολογούμενος εντοπίζεται να διαθέτει 100.000 ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού που δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευσή τους. Τότε:
• Το ποσό των 100.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 25%: 125.000 ευρώ.
• Επιβάλλεται φόρος 40% στο αδήλωτο εισόδημα των 125.000 ευρώ: 60.000 ευρώ.
• Επιπλέον επιβάλλεται πρόστιμο 40% στο ποσό του φόρου των 60.000 ευρώ: 24.000 ευρώ.
• Σύνολο φόρου και προστίμου: 100.000 ευρώ.
• Με την επιβολή των φόρων και προστίμων οι φορολογικές αρχές έχουν κατασχέσει το 100% των αδήλωτων εισοδημάτων.
---------------------------------------
Πηγή: Ημερησία
--------------------------------------