Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

«Βόμβα» Reuters: H Ευρώπη προσπάθησε να μπλοκάρει την έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Σε μία αποκάλυψη - βόμβα που αναμένεται να ρίξει "λάδι στη φωτιά " της αντιπαράθεσης Ευρωζώνης - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσον αφορά το ελληνικό χρέος, προχωρά το πρακτορείο Reuters.

Επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο ΔΝΤ το Reuters αποκαλύπτει ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωζώνης προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μπλοκάρουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ταμείου για το ελληνικό χρέος.

Γράφει το Reuters:

Οι χώρες της Ευρωζώνης προσπάθησαν – χωρίς να τα καταφέρουν – να σταματήσουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που κατά την ελληνική κυβέρνηση, δικαιώνει τη θέση για απόρριψη της πρότασης των δανειστών.

Η δημοσιοποίηση της Έκθεσης για τη Βιωσιμότητα του Χρέους προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ των Βρυξελλών και του ΔΝΤ, μια σύγκρουση που σιγόβραζε πίσω από τις κλειστές πόρτες εδώ και μήνες. Παράλληλα, ενδέχεται να επηρεάσει την έκβαση του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου που πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών αμφισβήτησαν τη χρονική στιγμή δημοσιοποίησης της συγκεκριμένης έκθεσης, μόλις τρεις μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Αν και το ζήτημα δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κρατών βρέθηκαν να μειοψηφούν κατά πολύ καθώς οι ΗΠΑ, που είναι η δυνατότερη φωνή εντός του Ταμείου, επέμειναν στη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι η έκθεση θα μπορούσε να αμφισβητήσει την κοινή οπτική από την οποία αντιμετώπιζαν οι θεσμοί την κυβέρνηση Τσίπρα τους πέντε μήνες που βρίσκεται στην εξουσία.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση», ανέφεραν πηγές του Ταμείου που ενεπλάκησαν στις σχετικές συζητήσεις, προσθέτοντας ότι «δεν ζούμε στον δικό μας κόσμο, αλλά και η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούν όλα να αποφασίζονται με βάση τις προσταγές τους».

Το ΔΣ εξέτασε όλες τα επιχειρήματα, ακόμα και το ρίσκο ότι η έκθεση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολιτικά, αλλά επικράτησε η άποψη ότι όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν πριν το δημοψήφισμα. 

«Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα πράγματα. Δεν μπορείς να αποκρύπτεις τα γεγονότα επειδή ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης».

Διπλωμάτες εκτιμούν πως η δημοσιοποίηση της έκθεσης από το ΔΝΤ αποτέλεσε σαφή ένδειξη ότι θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα μόνο σε περίπτωση ελάφρυνσης του χρέους.
---------------------------
Πηγή: topontiki.gr
---------------------------