Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Αποχαιρέτα το Paypal, Amazon, e-bay που ήξερες...

Προβληματικές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των Ελλήνων καταναλωτών που χρησιμοποιούν "πλαστικό χρήμα” με το εξωτερικό, παρά τη μερική άρση των περιορισμών που προβλέπονται στην τελευταία ΠΝΠ.

Αν και για τις συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες καθορίστηκε, για το πρώτο αυτό διάστημα, ημερήσιο όριο από 300.000 ευρώ για κάθε μια από τις συστημικές τράπεζες, τα εμπόδια παραμένουν καθώς και το όριο εύκολα προσεγγίζεται. Το μεγαλύτερο εμπόδιο όμως είναι ότι πολλές πλατφόρμες και εταιρείες του εξωτερικού συνεχίζουν, με απόφασή τους και μετά την επιβολή των capital controls στην Ελλάδα, να μην δέχονται ελληνικές κάρτες.


Στην πράξη γνωστές ξένες διαδικτυακές πλατφόρμες και εμπορικές εταιρείες, όπως η Amazon, η Apple, η Google, το eBay και άλλες, ακόμη δεν έχουν αποφασίσει να κάνουν δεκτές κάρτες που έχουν εκδοθεί στη χώρα μας λόγω των capital controls, ενώ οι υπηρεσίες της Paypal, της διεθνούς πύλης ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται μεταφορές χρημάτων, δεν είναι πλέον δυνατές στην Ελλάδα, αν και γίνεται γνωστό πως είναι εφικτή η πίστωση των λογαριασμών Ελλήνων χρηστών από τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούνται στο εξωτερικό.

Σε κάποιες περιπτώσεις χρήστες αναφέρουν ότι έχουν πετύχει να πραγματοποιήσουν αγορές στο εξωτερικό με πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες, πιο συχνά μέσω ασιατικών sites. Κατά κανόνα πάντως, μέχρι σήμερα τις περισσότερες φορές στις ιστοσελίδες και στα applications που διαθέτουν, γνωστές μεγάλες εταιρείες συνεχίζουν να μπλοκάρουν τα ελληνικά BIN (bank identification number - τα πρώτα ψηφία της κάρτας που δείχνουν οτι έχει εκδοθεί από ελληνική τράπεζα), ήδη από την πρώτη εβδομάδα που εφαρμόστηκαν οι περιορισμοί.

Ανεξαρτήτως της μικρής αύξησης των ορίων που ανακοινώθηκε, σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες αυτές θα διατηρήσουν την πολιτική αυτή, το πιθανότερο έως ότου κρίνουν ότι έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η επιστροφή των καταναλωτικών συνηθειών σε πρακτικές περασμένων δεκαετιών αναμένεται να κρατήσει για αρκετό ακόμη διάστημα. Σημειώνεται, ωστόσο, πως η πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη κάρτα για αγορές στο internet μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς, εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Επαναλαμβάνεται πως εφόσον τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, οι ελληνικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση του κατόχου της με την τράπεζα και εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

Πάντως, οι περιορισμοί αυτοί έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους Έλληνες καταναλωτές και σε εταιρείες που πραγματοποιούν πληρωμές των marketing partners (Google, Facebook Κλπ), hosting/domain ή υπηρεσιών cloud, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με έρευνα ("Η Επίδραση των Capital Controls στο Β-C Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Ηλ. Τραπεζική”) που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 73% των ερωτηθέντων αντιμετώπισε πρόβλημα με ηλεκτρονικό κατάστημα του εξωτερικού.

Τα προβλήματα αφορούν σε ποσοστό 85% μη αποδοχή της πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας, αδυναμία χρήσης υπηρεσίας Paypal (55%) και απαίτηση για πληρωμή μόνο με μετρητά (19%). Παράλληλα, από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) και τη συνεργασία της Newsphone και παρουσιάστηκε σε συνέδριο με θέμα "Capital Controls και επιχειρείν" προέκυψε ότι ένα ποσοστό 30% ανέφερε ότι περιόρισε όλες τις online αγορές του μετά την ανακοίνωση των capital controls.

Τέλος, στην ερώτηση εάν εξαιτίας των capital controls υπάρξει πρόβλημα με αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού, οι ερωτηθένετες σε ποσοστό 45% απάντησε ότι θα περιμένει μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα ώστε να προχωρήσει στην παραγγελία του, το 32% ότι θα πραγματοποιήσει αγορά από αντίστοιχο ελληνικό ηλεκτρονικό κατάστημα και το 23% ότιθα πραγματοποιήσει την αγορά του σε φυσικό κατάστημα στην Ελλάδα εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
--------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Νίκος Χρυσικόπουλος
--------------------------------------------