Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Τι θα συμβεί τη Δευτέρα στις καταθέσεις αν δεν συμφωνήσουμε και πάμε στο Grexit

Με μία εξαιρετική ανάλυσή της στο Bloomberg View (αποκλειστική συνεργασία του Capital.gr ) η Carmen M. Reinhart μας εξηγεί τι θα συμβεί στον καθένα μας αν δεν υπάρξει συμφωνία και η χώρα οδηγηθεί στο Grexit.

Το πρώτο που θα ζήσουμε είναι η άμεση υποχρεωτική μετατροπή των τραπεζικών καταθέσεων σε ένα νέο εγχώριο νόμισμα σε συνθήκες ακραίων οικονομικών πιέσεων. Από το 1982, πέντε επεισόδια απεικονίζουν καλύτερα αυτό το συνδυασμό. Συνέβησαν σε αντίστροφη χρονολογική σειρά, στην Αργεντινή το 2002, Αργεντινή το 1989, Περού το 1985, Βολιβία το 1982 και Μεξικό το 1982.Τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από αυτά τα επεισόδια είναι ότι η έξοδος της Ελλάδας θα περιλαμβάνει ένα βαθύ και διαρκές τραύμα.

Είναι βέβαιο κατά την αναλύτρια του Bloomberg View ότι το πρώτο που θα μας συμβεί θα είναι μια αναγκαστική μετατροπή των καταθέσεων εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ.

Η εμπιστοσύνη στο status quo θα έχει καταρρεύσει, οδηγώντας σε ραγδαία κλιμάκωση των εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόσο προς το δημόσιο όσο και προς τον ιδιωτικό τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας χρεοκοπεί στα χρέη του και περίπου τα μισά των τραπεζικών δανείων της χώρας είναι μη εξυπηρετούμενα. Μαζί με το χρέος από τις πιστωτικές κάρτες το μέγεθος αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο. Δεν πληρώνονται φόροι και ο κόσμος φυλάει τα ευρώ που έχει στα χέρια του. 

Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τις λειτουργίες της μην πληρώνοντας τους λογαριασμούς της προς τους ιδιώτες. Η Τράπεζα της Ελλάδας δεν μπορεί νομικά να “τυπώσει” ευρώ για να καλύψει τις αναλήψεις μετρητών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η αναγκαστική μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε δραχμές θα είναι αναπόφευκτη.

Κατά την ο Carmen M. Reinhart , μόνο μια ουσιαστική συμφωνία μείωσης του χρέους και η διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το τραπεζικό σύστημα θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Αλλά εάν συμβεί η έξοδος και ακολουθήσει η αναγκαστική μετατροπή των καταθέσεων, ο αρνητικός αντίκτυπος για την ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι μεγάλος και να έχει διάρκεια.
------------------------------
Πηγή:  7imeres.gr
------------------------------