Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

«Ανοίγει ο δρόμος» για την ολοκλήρωση του έργου Λεύκτρο - Σπάρτη

Ανοίγει ο δρόμος για την τροποποίηση της σύμβασης του "Μορέα" και την ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου της Καλαμάτας και του τμήματος Λεύκτρο - Σπάρτη.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο μετά από πολλούς μήνες ενέκρινε τη συμφωνία τροποποίησης της σύμβασης που είχε καταθέσει το υπουργείο Υποδομών. Η απόφαση αυτή θεωρείται πολύ σημαντική, γιατί έρχεται μετά από ένα μεγάλο διάστημα εκκρεμότητας και ενώ το Ελεγκτικό είχε ζητήσει από το υπουργείο 3 φορές πρόσθετα στοιχεία.

Για την τροποποίηση της σύμβασης θετική άποψη έχει εκφράσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το επόμενο και πλέον καθοριστικό βήμα είναι η έγκριση της τροποποίησης από τη Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σπίρτζης έχει δηλώσει ότι το υπουργείο εξετάζει κι έχει προτείνει στο "Μορέα" και στους παραχωρησιούχους των άλλων μεγάλων οδικών αξόνων τη μείωση της τιμής των διοδίων, λύση για την εξυπηρέτηση των οδηγών που μένουν σε κοντινές με τα διόδια περιοχές, με ταυτόχρονη επέκταση της διάρκειας παραχώρησης.

Ο υπουργός προσανατολίζεται να περάσουν και να εγκριθούν όλες μαζί οι τροποποιήσεις των συμβάσεων παραχώρησης. Οσο πιο σύντομα καταλήξουν σε συμφωνία οι συζητήσεις του υπουργείου με τους παραχωρησιούχους, τόσο πιο γρήγορα θα εγκριθούν από τη Βουλή. Και όλα αυτά με την προοπτική να περάσει η νέα σκληρή συμφωνία με την Ε.Ε. από το Ελληνικό Κοινοβούλιο χωρίς περιπέτειες.

Εκτιμάται ότι από την ημερομηνία έγκρισης της τροποποίησης της σύμβασης στη Βουλή το Λεύκτρο - Σπάρτη θα ολοκληρωθεί σε 4 μήνες και ο περιφερειακός της Καλαμάτας σε 7 μήνες. Κι αυτό γιατί έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις και τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να εγγυηθεί την πληρωμή των δανείων των τραπεζών στην περίπτωση της μείωσης των διοδίων που εισπράττονται στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα. Και η μείωση αυτή έχει ήδη γίνει, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί η κυκλοφορία αυτοκινήτων.
---------------------------------
Πηγή: eleftheriaonline.gr
----------------------------------------