Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΤΩΝ ΚΑΜΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΙΩΝ

Στο δημοτικό σχολείο της Νεάπολης έγινε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή πληγέντων κατοίκων και φορέων της Δημοτικής Ενότητας των Βοιών.

Την σημερινή σύσκεψη άνοιξε ο δήμαρχος κύριος Τριχείλης και μίλησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κύριος Αποστόλου, ο Περιφερειάρχης κύριος Τατούλης οι βουλευτές κ.κ.Δαβάκης της Νέας Δημοκρατίας και Αραχωβίτης του Σύριζα , και εκπρόσωποι από τις αρμόδιες υπηρεσίες που βρίσκονται στην Δημοτική Ενότητα Βοιών για την καταγραφή και αντιμετώπιση των ζημιών.


Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες οι οποίες με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα δέντρα τα οποία έχουν πληγεί αγγίζουν τον αριθμό των 85.000 δέντρων. Επίσης στο χωριό Άγιος Νικόλαος, 400 με 450 στρέμματα αμπελώνες καταστράφηκαν.

Αυτό όμως πρώτα το οποίο προέχει είναι να δοθεί άμεση βοήθεια στους πληγέντες κτηνοτρόφους με την διάθεση ζωοτροφών να συντηρήσουν τουλάχιστον αυτά που τους απέμειναν, καθώς έχουν χάσει ζώα τους στη φωτιά.
Έως και τώρα αρκετά πεθαίνουν από τραυματισμούς και προβλημάτων από τον καπνό, και επίσης παρατηρούνται και πολλές αποβολές, όπως δήλωσαν οι κτηνοτρόφοι.


Συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που προέκυψαν από την φωτιά εκείνο όμως που προέχει πάνω από όλα όπως τόνισε ο Δήμαρχος του δήμου Μονεμβασιάς κύριος Τριχείλης είναι ο άμεσος σχεδιασμός προστασίας από πλημμύρες.

Είναι κάτι πολύ σοβαρό και πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα, γιατί όπως ειπώθηκε σε ένα μήνα περίπου αρχίζουν οι βροχές.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι,η καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν από την μεγάλη πυρκαγιά, οι κατοικίες, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και τα ελαιόδεντρα.

Επίσης η καταστροφή του περιβάλλοντος η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής είναι ανυπολόγιστη και εκεί πρέπει να παρθούν μέτρα. Πάνω σε αυτό ο υπουργός κύριος Αποστόλου είπε ότι η περιοχή θα κηρυχθεί αναδασωτέα και θα γίνουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τις επόμενες ημέρες όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι στην περιοχή για την καταγραφή των ζημιών όπως είπαμε και οι κάτοικοι που έπαθαν ζημιές να προσέρχονται στις κοινότητες για τις απαραίτητες δηλώσεις και αιτήσεις για την αποζημίωση τους και για οποιοδήποτε βοήθημα δικαιούνται από την πολιτεία.

Να σημειώσουμε ότι και ο περιφερειάρχης κύριος Τατούλης και ο Δήμαρχος κύριος Τριχείλης απευθυνόμενοι στον υπουργό κύριο Αποστόλου τόνισαν ότι θα πρέπει να συνεργαστούν πολύ στενά για να γίνουν όλες οι διαδικασίες και να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή των Βοιών πυρόπληκτη περιοχή.

Υπήρχαν και διαμαρτυρίες από κατοίκους αλλά και από τον πρόεδρο του Λαχίου ότι δεν είχε ενημερωθεί για αυτήν την σύσκεψη. Όπως βέβαια δεν είχαν ενημερωθεί και άλλοι τοπικοί φορείς.

Η καταστροφή από την φωτιά αφορά όλους και όλοι μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουν τα πολλά και μεγάλα προβλήματα.

Δική μας εκτίμηση είναι ότι με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μακάρι να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει τους πληγέντες. Η διαδικασία θα είναι πολύμηνη και τα αποτελέσματα θα τα δούμε εν καιρώ κατά πόσο θα υλοποιηθούν όλα αυτά που ειπώθηκαν .
-------------------------
Συμβαίνει Τώρα
-------------------------