Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Μεγάλες οι καταστροφές Βελτιώνεται η εικόνα στα μεγάλα πύρινα μέτωπα - Σε δύσβατα σημεία καίει στη Σκύρο

Νέα φωτιά ξέσπασε στη Λιβαδειά το μεσημέρι του Σαββάτου - Θλιβερός απολογισμός στη Νεάπολη Λακωνίας: 35 σπίτια κάηκαν ολοκληρωτικά - Δύο συλλήψεις για την πυρκαγιά στον Καρέα - Την Κυριακή καταφθάνουν δύο γαλλικά αεροσκάφη καναντέρ για ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος

Σε ύφεση βρίσκονται και οι τρεις μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν την Παρασκευή, σε Νεάπολη Λακωνίας, Καρέα και Μαλακάσα, αλλά και στη Νέα Αρτάκη στην Εύβοια.

Ανησυχητικό είναι αυτή την ώρα το γεγονός πως νέα φωτιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Μαυσωλείο Διστόμου Αράχωβας. Στην περιοχή επιχειρούν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, πέντε υδροφόρες ΟΤΑ, τρία ιδιωτικά βυτιοφόρα και τρία αεροσκάφη τύπου καναντέρ.


Ωστόσο, σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε δύσβατη περιοχή χαμηλής βλάστησης στην περιοχή Ατσίτσα στη Σκύρο, ωστόσο παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. H πυρκαγιά κατευθύνεται προς την θάλασσα και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 24 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, δέκατρία άτομα πεζοπόρο, τρεις υδροφόρες ΟΤΑ και ένα ελικόπτερο.

Στη Νεάπολη Λακωνίας δεν απειλούνται πλέον κατοικημένες περιοχές, ενώ έχει αποκατασταθεί στα περισσότερα σημεία η ηλεκτροδότηση. Ο πρώτος απολογισμός από την περιοχή της καταστροφής που φανερώνει ότι έχουν καεί ολοκληρωτικά 35 σπίτια στη ζώνη από το Λάχι έως τη Νεάπολη. Επίσης, πολλά σπίτια και αγροικίες έχουν υποστεί ζημιές. Αν και η εικόνα παρουσιάζεται πολύ καλύτερη από τη χθεσινή, οι δυνάμεις κατάσβεσης προσπαθούν να θέσουν το σύνολο του μετώπου υπό πλήρη έλεγχο, πριν ενισχυθούν και πάλι οι άνεμοι και δυσκολέψουν την κατάσταση. Αυτή την ώρα στο σημείο επιχειρούν 132 πυροσβέστες με 52 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο τμήμα και τρεις υδροφόρες ΟΤΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, υποστήριξε ότι από τη Δευτέρα θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών. Παράλληλα σημείωσε ότι σήμερα Σάββατο αναμένεται να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε όλες περιοχές της Λακωνίας που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα από χθες, καθώς λόγω της πυρκαγιάς έχουν καταστραφεί 60 πυλώνες της ΔΕΗ. Στα Κύθηρα, όπου ηλεκτροδοτείται το 50% του νησιού, τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της ζημιάς το αργότερο έως την Κυριακή. Εν τω μεταξύ, χωρίς νερό βρίσκεται από χθες ο Κάμπος, επειδή κάηκαν τα μηχανήματα της δεξαμενής του αντλιοστασίου από την οποία υδρεύεται το χωριό.

Στο μεταξύ, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στον Καρέα. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο, 31 υδροφόρες ΟΤΑ και 30 ιδιωτικά βυτιοφόρα. Εν τω μεταξύ, για τη φωτιά έχουν συλληφθεί δυο μελισσοκόμοι, 67 και 58 ετών, ο ένας βουλγαρικής καταγωγής. Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος. Σύμφωνα με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, οι δύο συλληφθέντες προκάλεσαν τη φωτιά κάνοντας καπνισμό μελισσών.

Επίσης, σε ύφεση βρίσκεται και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Μαλακάσα Αττικής, όπου επιχειρούν αυτή την ώρα 65 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 24 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 12 οχήματα ΟΤΑ και ένα ιδιωτικό.

Και η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας βρίσκεται πλέον σε ύφεση. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο και τρία ιδιωτικά βυτιοφόρα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, για σήμερα και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, πολύ υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 4), σύμφωνα με το Xάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, υπάρχει στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κυκλάδων και στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σκύρο, Κύθηρα και Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου εκδηλώθηκαν 79 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιές. Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σήμερα το βράδυ αναμένονται στην Αθηνά δυο γαλλικά αεροσκάφη καναντέρ για να συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής, καθώς και αύριο ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός. Την ετοιμότητα της να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα για κατάσβεση των πυρκαγιών εξέφρασε και η Κύπρος.
--------------------------
Πηγή: Πρώτο Θέμα
--------------------------