Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ Προαναγγελία μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης υπόσχεται στα νοικοκυριά η κυβέρνηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημ. Μάρδας προανήγγειλε την κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Αυτό θα οδηγήσει στην κατάργηση και του επιδόματος θέρμανσης για τους δικαιούχους από τον Οκτώβριο.

Όπως δήλωσε χθες στη Βουλή, θα κατατεθεί νομοθετική διάταξη που θα τροποποιεί το υφιστάμενο καθεστώς της εξίσωσης και θα επιστρέψει το παλιό σύστημα.
Δηλαδή ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα ανέρχεται στα 6 λεπτά του ευρώ. Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης ο φόρος θα ανέρχεται στα 33 λεπτά του ευρώ.



Μελέτη
Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους έκανε αναφορά σε μελέτη που έχει εκπονήσει το ΚΕΠΕ για το θέμα. Υπολογίζεται πως η αύξηση της κατανάλωσης θα φέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ, ενώ με το καθεστώς της εξομοίωσης που ίσχυε χάθηκαν περίπου 700 εκατ. από τα δημόσια έσοδα λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης, ενώ σημαντικό μέρος από τα έσοδα που έφερε η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, το Δημόσιο τα επέστρεψε στα νοικοκυριά με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Η ανακοίνωση του κ. Μάρδα ικανοποίησε τους πρατηριούχους καυσίμων. Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Βενζινοπωλών Ελλάδος, Άγγελος Τούντας «η σημερινή δήλωση του κυρίου Μάρδα σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που είχε πει πριν από δύο μήνες στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης να είναι 60 ευρώ το χιλιόλιτρο, χωρίς επιδοτήσεις, χωρίς τίποτα. Αυτό είναι προς τη θετική κατεύθυνση μήνυμα και μακάρι να επιβιώσει ως άποψη και ως θέση μέχρι και το ξεκίνημα της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή ως τις 15 Οκτωβρίου».

Φοροδιαφυγή
Αναφερόμενος στο θέμα της φοροδιαφυγής ο Δ. Μάρδας εμφανίστηκε καθησυχαστικός και χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «δεν φοβόμαστε ότι θα υπάρχει φοροδιαφυγή, αφού έως το τέλος του έτους θα έχει 'κλειδώσει' όλο το σύστημα διακίνησης πετρελαίου μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης που θα ξεκινά από τις φορολογικές αποθήκες και θα φτάνει έως το τελευταίο πρατήριο».

Καταλήγοντας ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε πως θα εξοικονομηθούν 210 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό, που αποτελούσαν τη δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης. Όπως ήδη αναφέρθηκε το επίδομα δεν θα καταβληθεί τον Οκτώβριο, καθώς θα έχει καταργηθεί η εξίσωση στον φόρο κατανάλωσης.
-------------------------------
Πηγή: Ημερησία
-------------------------------