Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ Θυελλώδης συνεδρίαση στην Ολομέλεια - Δεν θα μιλήσουν Τσίπρας - Μεϊμαράκης - Θεοδωράκης

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε για λόγους επιτάχυνσης της διαδικασίας καθώς πιέζει η ώρα για να τελειώσει σήμερα στην Ολομέλεια η ψηφοφορία τα μεσάνυχτα, να μην μιλήσει από το βήμα.
Βαγγέλης Μεϊμαρακης και Σταύρος Θεοδωράκης ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό ότι δεν προτίθενται να λάβουν τον λόγο εφόσον δεν μιλήσει και ο ίδιοςο πρωθυπουργός προκειμένου να επιταχυνθεί η αποψινή συζήτηση και η ψηφοφορία.


Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε πάντως η Φώφη Γεννηματά,  η οποία κάλεσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τις ευθύνες της και να κυβερνήσει... 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ορκομωσία του Γιώργου Κυρίτση (πολιτικό όρκος) ο οποίος παίρνει τη θέση του παραιτηθέντος Νίκου Χουντή που παραιτήθηκε καθώς θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Μανώλη Γλέζο στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στην έδρα, παρότι δεν αναμενόταν. Κατέθεσε αμέσως την δική της πρόταση να κρατήσει η συζήτηση στην ολομέλεια ως αύριο, παρότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για την κυβέρνηση και η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί απόψε.

Τον λόγο πήρε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος απέρριψε την πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
«Αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ως τις 12 τα μεσάνυχτα» ολοκλήρωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχοντας χάσει αυτή την μάχη-καψόνι στον Αλέξη Τσίπρα.
Αμέσως η κ. Κωνσταντοπούλου κατέβηκε από την έδρα, ενώ τη θέση στο προεδρείο πήρε ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Ολες οι πτέρυγες χειροκρότησαν μόλις η πρόεδρος κατέβηκε από την έδρα...
Την ώρα που κατέβαινε από την έδρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος φώναξε από την αίθουσα:
«Και μην ξεχάσεις να παραιτηθείς!»

Όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των προέδρων, μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου.

Η πρόταση αυτή τέθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και υποστηρίχθηκε με 10 ψήφους. Επτά ψήφισαν κατά και δύο παρών(οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ) οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ακολουθεί τις ίδιες απαράδεκτες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ως αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν εκτός από τον κ. Φίλη, οι βουλευτές από την ΝΔ, το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Ζερδελής είχε εισηγηθεί να αρχίσει αύριο το πρωί η συζήτηση του νομοσχεδίου ωστόσο η πρόταση αυτή είχε μόνο την θετική ψήφο της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Το ΚΚΕ όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Θανάσης Παφίλης, θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία και επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, που έχουν εκφράσει ενστάσεις ή διαφωνίες, για τη στάση που θα κρατήσουν τελικά κατά την ψηφοφορία.
--------------------------
Πηγή: Ημερησία
--------------------------