Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Σαρωτικός ανασχηματισμός την Πέμπτη - Ποια ονόματα ακούγονται

Σαρωτικός ανασχηματισμός την Πέμπτη - Ποια ονόματα ακούγονται

Απαντήσεις για όλα τα θέματα θα δώσει ο πρωθυπουγός στις 10 το βράδυ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που θα δώσει στην ΕΡΤ. Υπό το βάρος μιας επώδυνης συμφωνίας αλλά και του σκηνικού ρήξης εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, τόσο σε ότι αφορά την οικονομία όσο και το εσωκομματικό μέτωπο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την Πέμπτη θα γίνει σαρωτικός ανασχηματισμός, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και το ξεκαθάρισμα των προθέσεων των αντιδρώντων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός κυβέρνησης μένουν οι Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης και Ν. Βαλαβάνη που δεν υπέγραψαν το νομοσχέδιο.

Εκτός τίθεται και ο Κ. Ησυχος και πιθανότατατα ο Δ. Δρίτσας ενώ αποχωρεί από την προεδρία της Βουλής η Ζ. Κωνσταντοπούλου η οποία θα αντικατασταθεί πιθανότατα από τον Ν. Βούτση ή τον Δ. Βίτσα. Σε ό,τι αφορά στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο ήδη πολλοί δίνουν χαρτοφυλάκιο στη Ράνια Αντωνοπούλου, αλλά και στον Σάββα Ρομπόλη, γνώστη όπως λένε πολλοί του Ασφαλιστικού, προκρίνοντάς τον έτσι για τη θέση του κ. Στρατούλη.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις είναι προ των πυλών για την επιβίωση της κυβέρνησης αλλά και της χώρας καθώς ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια θα είχε συνέπειες για τη Ελλάδα.

Συνεχείς συσκέψεις είχε όλη την ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με υπουργούς και στελέχη, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου με τα μέτρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ νωρίτερα είχαν μεταβεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γάννης Δραγασάκης.

Επίσης, τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου περάσαν ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης και ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος προσερχόμενος παρέπεμψε στις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, προσθέτοντας ότι «το πραξικόπημα που πήγε να γίνει μέσα στην Ευρώπη, δεν θα γίνει μέσα στη Βουλή των Ελλήνων».

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι διατεθειμένος να ζητήσει την παραίτηση όποιου υπουργού δεν υπογράψει το νομοσχέδιο. Κάτι που αναμένεται να το ξεκαθαρίσει στη συνέντευξη στην ΕΡΤ

Για την ώρα, δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα ζητηθεί να υπογράψει όλο το υπουργικό συμβούλιο ή μόνο οι υπουργοί των οποίων αρμοδιότητα είναι η υλοποίηση των προωθούμενων διατάξεων. Ηδη υπάρχει μια ηχηρή παραίτηση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα αποχωρήσει η Ν. Βαλαβάνη.

Πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες της κυβερνήσεως έχουν ήδη έτοιμες τις αποφάσεις ανασχηματισμού, αφήνοντας κενά τα σημεία των ονομάτων των υπουργών, που πιθανόν αρνηθούν να υπογράψουν το νομοσχέδιο και των νέων, που θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα.

Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ήδη σε λειτουργία μια κοινοβουλευτική ομάδα από βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας που φέρονται αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν τα μέτρα του νέου μνημονίου αλλά ταυτόχρονα να μην παραδώσουν τις έδρες τους όπως προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας του κόμματος.

Με δεδομένο ότι ο αριθμός αυτός ξεπερνά τους 30 ουσιαστικά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης ουσιαστικά δεν υφίσταται.

Στις 7 η ώρα το απόγευμα η Αριστερή Πτέρυγα ξεκίνησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για να αποφασίσει πώς θα κινηθεί απέναντι στις εξελίξεις.

Αλλο ένα πρόβλημα του Πρωθυπουργού είναι και ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ δήλωσε ότι η ΚΟ του κόμματος του θα ψηφίσει μόνο τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Την ίδια ώρα την κατάσταση ενδέχεται να επιδεινώσει η στάση που θα επιλέξει να κρατήσει η πρόεδρος της Βουλής, καθώς δεν αποκλείεται να δημιουργήσει προσκόμματα στις ταχύτατες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε τα νομοσχέδια να λάβουν έγκριση μέσα στο επόμενο 48ωρο. Υπό το φως των εξελίξεων και τις αντιδράσεις που προκαλεί ακόμη και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος η στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της.

Ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να συζητούν ανοιχτά το ζήτημα της αντικατάστασής της, μέσω πρότασης μομφής, αν και αυτό με βάση τον κανονισμό της Βουλής δεν μπορεί να γίνει πριν από την Πέμπτη, καθώς θα πρέπει να κατατεθεί η πρόταση σε συνεδρίαση της Ολομέλειας. Για τον σκοπό αυτό και προκειμένου να απεμπλακούν οι διαδικασίες ψήφισης των κρίσιμων νομοσχεδίων εντός της εβδομάδας αναμένεται να της ζητηθεί να συναινέσει στο να μην προεδρεύσει στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις και να αντικατασταθεί από τον α΄ αντιπρόεδρο, Αλ. Μητρόπουλο.
---------------------------------
Πηγή: Ημερησία
---------------------------------