Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Προβληματισμός και για ελλείψεις τροφίμων

Από το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες, καθώς και από την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της ειδικής επιτροπής έγκρισης των τραπεζικών συναλλαγών που έχει συσταθεί στο ΓΛΚ εξαρτάται άμεσα η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, πάντως, δεν κρύβουν την ανησυχία τους εκτιμώντας ότι μέσα στην εβδομάδα είναι πιθανό να εμφανισθούν οι πρώτες ελλείψεις σε τρόφιμα, και κυρίως σε ευπαθή προϊόντα ζωικής παραγωγής (κρέατα, γαλακτοκομικά και τυριά), λόγω των δυσκολιών που παρατηρούνται στις εισαγωγές πρώτων υλών και τελικών προϊόντων. Επαρκή αποθέματα, από την άλλη, υπάρχουν στα τυποποιημένα τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως τα ζυμαρικά και οι κονσέρβες, ενώ ομαλά γίνεται και η τροφοδοσία της αγοράς με νωπά φρούτα και λαχανικά, λόγω της μεγάλης εγχώριας παραγωγής.


Εντονος προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας για δύο λόγους: πρώτον, παρατηρούνται ελλείψεις σε υλικά συσκευασίας που, κατά κύριο λόγο, εισάγονται, και δεύτερον, μέσα στην εβδομάδα, αναμένονται ελλείψεις και όξυνση των δυσχερειών στη διακίνηση των ζωοτροφών, κάτι που θα πλήξει την κτηνοτροφία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), επισημαίνει ότι η έλλειψη ρευστότητας, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια, οδηγεί τους καταναλωτές στο να σπεύδουν να αποθεματοποιήσουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων, γεγονός που προκαλεί ταχύτερα ελλείψεις στην αγορά. 

Η ανάγκη για συνεχή ανεφοδιασμό των σούπερ μάρκετ αυξάνει, με τη σειρά της, το κόστος διανομής, γεγονός που δεν αποκλείεται να μετακυλισθεί στη λιανική τιμή των προϊόντων, οδηγώντας σε ανατιμήσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΣΕΒΓΑΠ, η διαδικασία εκτελωνισμού έχει γίνει πλέον πολύ χρονοβόρα, κάτι που ενέχει κινδύνους για τα ευπαθή προϊόντα, αλλά και πιο δαπανηρή, καθώς ζητείται η επιτόπου αποπληρωμή. 

Ο ΣΕΒΓΑΠ κάνει λόγο, επίσης, για σοβαρά προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή του γάλακτος, εξαιτίας της έλλειψης ζωοτρόφων, που με τον χρόνο επιδεινώνεται και με ορατό τον κίνδυνο της γενικότερης καταστροφής του κλάδου. Η διατάραξη της ομαλής παραγωγικής διαδικασίας στις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες ενέχει έναν ακόμη κίνδυνο, αυτόν της απώλειας ξένων αγορών για τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι, για παράδειγμα, το εξαιρετικά δημοφιλές στις διεθνείς αγορές γιαούρτι. 

Οι ελλείψεις σε υλικά συσκευασίας και σε άλλες αναγκαίες πρώτες ύλες ενδεχομένως να προκαλέσουν καθυστέρηση στην υλοποίηση παραγγελιών για πελάτες του εξωτερικού, επιφέροντας έτσι πλήγμα στην αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων.
--------------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Δήμητρα Μανιφάβα
--------------------------------------------------