Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Ποια προϊόντα εισάγει η Ελλάδα και γιατί είναι πλήρως εξαρτημένη από το εξωτερικό

Απόλυτα εξαρτημένη από το εξωτερικό είναι η ελληνική οικονομία, με την εγχώρια παραγωγή να μην αρκεί ούτε για να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών σε βασικά είδη. Παρά τη σαφή βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου την τελευταία πενταετία η Ελλάδα εξακολουθεί να εισάγει από πετρελαιοειδή, φάρμακα, αυτοκίνητα και κινητά μέχρι κρέας και τυριά, καθιστώντας απαγορευτική την «απομόνωσή» της, με οποιοδήποτε τρόπο από τις διεθνείς αγορές, πόσο μάλλον στο ενδεχόμενο ενός Grexit.



Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν πως με δεδομένη την ανεπάρκεια της ελληνικής παραγωγής οι συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι καταστροφικές, αφού την επόμενη κιόλας ημέρα θα παρουσιαστούν σοβαρές ελλείψεις σε όλα τις κατηγορίες των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και των ειδών διατροφής.

Ποια προϊόντα εισάγει η Ελλάδα και γιατί είναι πλήρως εξαρτημένη από το εξωτερικό

Μια «πρώτη γεύση», όπως λένε, δόθηκε ήδη τις δυο προηγούμενες εβδομάδες, όταν το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls οδήγησαν σε «ασφυξία» τη βιομηχανία, η οποία δυσκολεύεται να προμηθευτεί τις πρώτες ύλες που χρειάζεται για την παραγωγή.

Ανατροπή κεκτημένων
Ποια προϊόντα εισάγει η Ελλάδα και γιατί είναι πλήρως εξαρτημένη από το εξωτερικό

Όπως επισημαίνει στην «Η» ο διευθυντής λειτουργιών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Νίκος Αρχοντής «σε μία βίαιη προσαρμογή, όπως αυτή ενός Grexit, με δεδομένο και το υψηλό ποσοστό ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από εξωτερικές εισροές, θα κλονιστεί έτι περαιτέρω ο παραγωγικός ιστός της χώρας -άρα και οι εξαγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας- ενώ θα ανατραπούν κεκτημένα δεκαετιών σε όρους βιοτικού επιπέδου για τους Έλληνες πολίτες, λόγω της πιθανής εμφάνισης έντονα πληθωριστικών φαινομένων, μετά από εισαγωγή νέου νομίσματος».

Ο πρόσθετος περιορισμός παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας, συνεχίζει ο ίδιος, «θα είναι καταδικαστικός για χιλιάδες επιχειρήσεις, για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους και εις βάρος του ήδη καταρρακωμένου βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων Ελλήνων». Σε ανάλογο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, Αθανάσιος Σαββάκης, ο οποίος σημειώνει πως σε περίπτωση Grexit εκτός από τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, με πρώτα τα φάρμακα και τα καύσιμα, και ακολούθως τα τρόφιμα και τα μηχανήματα, η ανεργία θα εκτιναχθεί στα ύψη και χιλιάδες επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 38% των ελληνικών εισαγωγών (σχεδόν 17 δισ. ευρώ το 2014) αφορούν καύσιμα και ενέργεια (αργό πετρέλαιο, πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια) ενώ το 14% σε χημικά (στην πλειοψηφία τους πρώτες ύλες για την ελληνική βιομηχανία), το 11% σε τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα και το 2,5% σε ορυκτές πρώτες ύλες και μέταλλα.

Ποια προϊόντα εισάγει η Ελλάδα και γιατί είναι πλήρως εξαρτημένη από το εξωτερικό

Συμφωνία πάση θυσία...
Παρότι η προσπάθεια υπολογισμού των συνεπειών ενός πιθανού Grexit στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας δεν μπορεί να θεωρηθεί επιστημονικά τεκμηριωμένη, όπως υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές, σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος τάσσεται υπέρ της συμφωνίας με τους εταίρους, η οποία θα αποτρέψει τη χρεοκοπία και θα εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. 

«Η ελληνική οικονομία και κοινωνία, δεν έχει καμία τύχη επιβίωσης έξω από τη Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Κάνουμε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει την παραμονή μας στο ευρώ, που αποτελεί τη βασική παράμετρο συντήρησης και επιβίωσης της βιομηχανίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πολύ δύσκολης περιόδου», υπογραμμίζει ο κ. Σαββάκης, ενώ και η κ. Χρ. Σακελλαρίδη, πρόεδρος του ΠΣΕ αναφέρει πως «τα βλέμματα και οι προσδοκίες όλων είναι στραμμένα στην επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές και εταίρους σε σχέση με το χρέος και την προώθηση του κατάλληλου μείγματος μεταρρυθμίσεων, που θα υποστηρίξει αναπτυξιακή πορεία και θα προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική παραγωγική μηχανή, που σήμερα βρίσκεται σχεδόν σε πλήρη στάση».

Υπολόγιζε ότι για τις δυο πρώτες εβδομάδες από την επιβολή των capital controls προβλέπονταν απώλειες της τάξης του 7% στις εξαγωγές και 28% στις εισαγωγές, ήτοι απώλειες εσόδων από εξαγωγές ύψους 80 εκατ. ευρώ ανά εβδομάδα και ελλείψεις εισαγόμενων πρώτων υλών και προϊόντων, συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση!

Σε κίνδυνο και οι εξαγωγές
Ισχυρό θα είναι το πλήγμα και για τις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες αρχίζουν να χάνουν τη δυναμική τους,
αφού δεν μπορούν να προμηθευτούν τις απαραίτητες πρώτες ύλες για να παράξουν τα προϊόντα τους.
Όπως λέει ο πρόεδρος της Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, Κυριάκος Λουφάκης «εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, αφού δεν υπάρχει εξαγωγική επιχείρηση που να μη χρειάζεται τουλάχιστον μια πρώτη ύλη από το εξωτερικό για να ολοκληρώσει την παραγωγική διαδικασία». Το κλείσιμο των τραπεζών, συμπληρώνει «αιφνιδίασε τους πάντες... καθώς κανείς δεν είχε προετοιμαστεί αρκετά. Κάποιοι είχαν αποθέματα, ωστόσο οι περισσότεροι ήταν απροετοίμαστοι», ενώ δεν θέλει να σκέφτεται καν τι θα συμβεί σε περίπτωση Grexit. Ήδη, όπως «μαρτυρούν» τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εξαγωγών τον Μάιο υποχώρησε στα 2,28 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 0,04% μαζί με τα πετρελαιοειδή. Η εικόνα στασιμότητας αποτυπώνεται και στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους (Ιανουάριος - Μάιος), στη διάρκεια του οποίου η συνολική αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 10,73 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση 0,02%.
-----------------------------------------
Πηγή: Ημερησία-Γιώργος Μανέτας
-----------------------------------------