Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Κουρουμπλής: Στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ παραμένουν τα φάρμακα υψηλού κόστους

Στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ παραμένουν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) ξεκαθαρίζει ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, διαψεύδοντας πληροφορίες για αποκλειστική διάθεση τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ο κ. Κουρουμπλής σε τηλεφωνική επαφή που είχε με το in.gr σημείωσε ότι «υπάρχει, ωστόσο, μια σκέψη να δοθεί η δυνατότητα σε πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας με κινητικά προβλήματα να μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από ιδιωτικά φαρμακεία, όταν λόγω απόστασης δεν μπορούν εύκολα να προσεγγίσουν το πλησιέστερο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ». 


Ερωτηθείς για το πότε και πως θα γίνει αυτό, απάντησε «αφήστε πρώτα να τελειώσουμε με την πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και έπειτα, με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης θα δούμε πως θα δώσουμε λύση στο πρόβλημα της πρόσβασης των ασθενών με σοβαρές ασθένειες στα φάρμακα τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πολλοί σύλλογοι ασθενών με σοβαρές παθήσεις έχουν θορυβηθεί από τις πληροφορίες που ήθελαν το υπουργείο Υγείας να σχεδιάζει την αλλαγή του καθεστώτος διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (όπως αυτά ορίζονται από το νόμο 3816).

Σήμερα, τα ΦΥΚ διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ στο παρελθόν είχε εξεταστεί η διάθεσή τους τόσο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όσο και από τα ιδιωτικά φαρμακεία υπό προϋποθέσεις, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Ωστόσο, τόσο οι σύλλογοι ασθενών, όσο και φορείς της αλυσίδας διακίνησης του φαρμάκου επισημαίνουν ότι η ενδεχόμενη διάθεση των ΦΥΚ μόνον από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα προκαλέσει αλλαγές με απρόβλεπτες συνέπειες για την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους.

Επισημαίνουν δε τον κίνδυνο αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης από 19% έως 31%, καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα είναι υποχρεωμένος να αποζημιώνει τα φάρμακα αυτά στη λιανική τους τιμή και όχι στη νοσοκομειακή τιμή, όπως είναι σήμερα η τιμή αγοράς των προϊόντων από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ελλείψεων λόγω παράλληλων εξαγωγών.

Τέλος, σημειώνουν ότι υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία είναι αμφίβολο πόσα ιδιωτικά φαρμακεία θα αντέχουν το οικονομικό κόστος της προμήθειας των συγκεκριμένων φαρμάκων, ενώ αδιευκρίνιστο είναι και πως θα εξασφαλίζεται η διάθεση τους μόνο στους ασθενείς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, όταν δεν υπάρχουν Μητρώα Ασθενών ανά πάθηση.
------------------------------
Πηγή: in.gr-Μαίρη Μπιμπή
------------------------------