Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Σε Βουλή και Βρυξέλλες η ελληνική πρόταση

Κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτη στη Βουλή από την κυβέρνηση η νέα ελληνική πρόταση.
Τα μέτρα θα τεθούν προς συζήτηση στην Ολομέλεια την Παρασκευή, με κατεπείγουσες διαδικασίες, προκειμένου, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση να διεκδικήσει την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, με βάση την πρόταση την οποία απέστειλε απόψε στους θεσμούς και έλαβε περίπου στις 11 το βράδυ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ανάλογη επιβεβαίωση υπήρξε και από την προεδρία της Κομισιόν.



Της αποστολής του κειμένου προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη των θεσμών με τον κ. Χουλιαράκη και εκτιμάται ότι η διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο στις 8 το πρωί συνεδριάζουν από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα χρονικά περιθώρια είναι περισσότερο από ασφυκτικά, καθώς είναι γνωστός ο προγραμματισμός κρισιμότατων συνεδριάσεων και Συνόδων, μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Το χρονικό των εξελίξεων
Ενα απίστευτο, δραματικό θρίλερ εξελίχθηκε από το απόγευμα ανάμεσα στο μέγαρο Μαξίμου, που έχει διαρκώς ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες, και το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την αρχική πληροφόρηση, η κυβέρνηση και το σύνολο των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ τέθηκαν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και ετοιμότητας, να προσέλθουν στη Βουλή και να εγκρίνουν/ψηφίσουν ένα πακέτο μέτρων, βάσει του οποίου θα άναβε το πράσινο φως το Eurogroup στη βελγική πρωτεύουσα το Σάββατο για τη σύναψη λυτρωτικής συμφωνίας, όσον αφορά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Βάσει του ανεπίσημου αρχικού σχεδιασμού τα μέτρα θα εγκρίνονταν το αργότερο το Σάββατο, με κατεπείγουσες διαδικασίες. Το πρωτόγνωρα κρίσιμο των στιγμών, υπογραμμίστηκε κάποια στιγμή μέσω της πληροροφίας ότι η κυβέρνηση, με νεότερο σχεδιασμό, θα προωθούσε την ψήφιση ακόμα και το βράδυ της Παρασκευής, μετά από έκτακτες διαδοχικές συνεδριάσεις της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής το πρωί, και της Ολομέλειας στη συνέχεια, που θα διαρκούσε – αν χρειαζόταν- ως και τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ενόψει των εξελίξεων αυτών, μετέβη νωρίς το βράδυ στο πρωθυπουργικό γραφείο στο Μαξίμου η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Λίγη ώρα αργότερα, άλλες πληροφορίες υπό το ίδιο πλαίσιο έφεραν τους αρμόδιους και τους υπαλλήλους της νομοθετικής υπηρεσίας της Βουλής να τίθενται σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να περιμένουν την κατάθεση του σοβαρότατου κατεπείγοντος νομοσχεδίου αργά την νύχτα στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, δύο ώρες πριν από τα μεσάνυχτα, με την κα Κωνσταντοπούλου να παραμένει πλέον αρκετό χρόνο στο γραφείο του κ. Τσίπρα και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτο να προσέρχεται εκτάκτως και εκείνος στο Μαξίμου, νεότερες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, επέτειναν τη σύγχυση: Δεν μιλούσαν πλέον για κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης νομοσχεδίου, αλλά για ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό αναφορικά με τα μέτρα, και με παράλληλο εκ μέρους του αίτημα για παροχή εξουσιοδότησης προκειμένου να «κλείσει» συμφωνία το Σαββατοκύριακο.

Τέτοια διαδικασία, όμως, δεν υπάρχει βάσει του Κανονισμού της Βουλής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της εντεινόμενης γενικευμένης σύγχυσης, ουδείς μπορούσε με βεβαιότητα να πει ελάχιστα πριν από τα μεσάνυχτα, τι ακριβώς θα συνέβαινε την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο.

Το παρασκήνιο στη Βουλή
«Δεν πρέπει να φτάσουμε στην Κυριακή. Μας περιμένουν με ‘’τσεκούρια’’», σχολίαζε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση ένα εκ των κορυφαίων στελεχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με εμφανή προβληματισμό και ανησυχία για τις εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι ούτως ή άλλως και στο πρόσφατο επίσημο ελληνικό αίτημα για πρόγραμμα δανειοδότησης, υπάρχει επίσημα καταγεγραμμένη η βούληση για έναρξη εφαρμογής μέτρων από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι προγραμματισθείσες συναντήσεις της Κυριακής, απλώς επιταχύνουν τις εξελίξεις.

Την ένταση επιτείνει το γεγονός ότι τα μέτρα που τίθενται ως προαπαιτούμενο από την Ελλάδα, ώστε να καταστεί δυνατή μια συμφωνία στις παρούσες δραματικές συνθήκες κρίνονται ως ιδιαίτερα σκληρά και, υπό αυτό το πρίσμα, τροφοδοτούν ανησυχία στους κόλπους της δικομματικής πλειοψηφίας ως προς τον αριθμό των βουλευτών εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ που, δεδομένων των θέσεών τους, θα αρνηθούν ψήφο στο πακέτο των μέτρων.

Η ανησυχία, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις στα «πηγαδάκια» δεν αφορούν τόσο στο αν οι πιθανολογούμενες «διαρροές» θα θέσουν σε κίνδυνο την έγκριση των σκληρών μέτρων: η δεδηλωμένη βούληση κομμάτων της ευρωπαϊκών αντιλήψεων αντιπολίτευσης να στηρίξει μέτρα – εγγύηση για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, φαίνεται πως δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους ανησυχίες.

Ο προβληματισμός επικεντρώνεται στις εσωτερικού ενδιαφέροντος πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες: Τα μέτρα μπορεί να περάσουν, αλλά αναλόγως του αριθμού των βουλευτών που θα τα καταψηφίσουν, μπορεί να τεθούν ερωτηματικά, την αμέσως επόμενη ημέρα, ως προς το εύρος άρα και την πολιτική ισχύ της σημερινής κυβερνώσας πλειοψηφίας.
---------------------------------
Πηγή: Καθημερινή
---------------------------------