Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΣΤΟΚ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΟ ΕΣΥ - Σκηνικό κατάρρευσης σε νοσοκομεία-φαρμακεία

«Μπλακ άουτ» στο ΕΣΥ και στην αγορά φαρμάκου έχει προκαλέσει το capital control. Τα νοσοκομεία ξεμένουν από τρόφιμα και υγειονομικό υλικό, ενώ αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το στοκ των φαρμάκων στη χώρα μας. Στο ΕΣΥ το απόθεμα των φαρμάκων επαρκεί το πολύ μέχρι αρχές Αυγούστου και στα φαρμακεία εφαρμόζονται ήδη μέτρα περιορισμού. Την ίδια ώρα, τα δημόσια νοσοκομεία μετά την εξαθλίωση των μειωμένων προϋπολογισμών, βιώνουν και τις συνέπειες των κλειστών τραπεζών που δεν επιτρέπουν στοιχειώδη ρευστότητα και προμήθειες.


Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πρόσφατο έγγραφο του μικροβιολογικού εργαστηρίου στο Ιπποκράτειο Αθηνών, με το οποίο οι υπεύθυνοι του τμήματος ενημερώνουν τη διοίκηση για προβλήματα στην εισαγωγή αντιδραστηρίων.

Σκηνικό κατάρρευσης σε νοσοκομεία-φαρμακεία

Καλούν μάλιστα τους γιατρούς να στέλνουν προς διενέργεια μόνο τις «άκρως επείγουσες και απαραίτητες εξετάσεις» για τους ασθενείς, καθώς τελειώνουν τα απαραίτητα αντιδραστήρια. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν τα περισσότερα νοσοκομεία, ενώ μόλις την περασμένη Τρίτη στην εφημερία του Ιποκράτειου Θεσσαλονίκης τέλειωσαν οι σύριγγες, με αποτέλεσμα να αγοράζουν από την τσέπη τους ασθενείς και νοσηλευτές.

Το ένα μετά το άλλο τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ δέχονται τα τελεσίγραφα των προμηθευτών ότι εάν δεν πληρωθούν τοις μετρητοίς δεν θα παραδώσουν προμήθειες, ακόμη και τρόφιμα όπως κρέατα και γαλακτοκομικά. Μάλιστα, οι γιατροί προσπαθούν να καταρτίσουν τα νέα διαιτολόγια για τους νοσηλευόμενους με βάση πρωτίστως τα αποθέματα τροφίμων! Προβλήματα στην τροφοδοσία έχουν ήδη παρουσιαστεί στον Ευαγγελισμό και στο Ελπίς, ενώ με το σταγονόμετρο γίνεται η τροφοδοσία στα νοσοκομεία του Πειραιά: Τζάνειο, Μεταξά, Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την μέρα και ήδη έχει επεκταθεί και σε άλλα «μέτωπα» της τροφοδοσίας των νοσοκομείων: υγειονομικό υλικό και φάρμακα.

Σκηνικό κατάρρευσης σε νοσοκομεία-φαρμακεία

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Νίκος Πλατανησιώτης κατήγγειλε πριν από λίγες ημέρες ότι στο Τζάνειο, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και στο Μεταξά το απόθεμα φαρμάκων και υγειονομικού υλικού επαρκεί για 30 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι θα αναβληθούν χειρουργεία.
Με δεδομένο ότι τα δημόσια νοσοκομεία κινούνται από την αρχή του έτους με όσα ταμειακά διαθέσιμα είχαν, και ότι έχουν λάβει από την κρατική χρηματοδότηση για το πρώτο εξάμηνο μόλις 90 εκατ. ευρώ έναντι 800 εκατ. ευρώ που είχαν λάβει το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η πληρωμή τοις μετρητοίς είναι εξαιρετικά δύσκολη, εάν όχι ανέφικτη.

Την ίδια ώρα, τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά νοσοκομεία της χώρας παρουσιάζουν ελλείψεις σε ογκολογικά φάρμακα, με τους καρκινοπαθείς να αναζητούν τα πολύτιμα για τη ζωή τους σκευάσματα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τα νοσοκομεία, «Ο Άγιος Σάββας», «Οι Άγιοι Ανάργυροι», «Θεαγένειο» - έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους για τις χημειοθεραπείες, ενώ μικρότερες ελλείψεις παρουσιάζουν και άλλα δημόσια νοσοκομεία. Ήδη στα νοσοκομεία: «Σωτηρία», «Παμμακάριστος», «Κωνσταντοπούλειο», «Παπαγεωργίου», και «Βενιζέλειο» οι υπεύθυνοι στέλνουν τους ασθενείς στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
 
Φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία
Το capital control και το γεγονός ότι παραμένει άγνωστο το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση, διαμορφώνει μια πραγματικότητα δύσκολη και πρωτόγνωρη για την αλυσίδα φαρμάκου στη χώρα: φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία.
Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους αρμόδιους φορείς και τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής αλυσίδας σχεδόν σε καθημερινή βάση μαρτυρούν ότι η διασφάλιση της επάρκειας των φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού δεν είναι απλή υπόθεση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να διαθέτουν απόθεμα σκευασμάτων ικανό να καλύψει τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού για τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι το στοκ των φαρμάκων επαρκεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Ωστόσο, στελέχη του φαρμακευτικού χώρου παραδέχονται πως τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες σε μία προσπάθεια να μειώσουν την έκθεσή τους στους κινδύνους της ελληνικής αγοράς, μείωναν τις ποσότητες σε αποθέματα. Ετσι, καταγράφονται κάποιες ελλείψεις οι οποίες όμως -προς το παρόν- καλύπτονται με ανταλλαγές μεταξύ των φαρμακείων και οι οποίες δεν παρουσιάζονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
 
Βάζουν πλαφόν
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνο Λουράντο, τουλάχιστον 20 φαρμακαποθήκες (οι περισσότερες στην Αττική) ζητούν μετρητά και βάζουν πλαφόν στις παραγγελίες συγκεκριμένων φαρμάκων. Παράλληλα, ο κ. Λουράντος θέτει θέμα παράλληλων εξαγωγών, καθώς -όπως υποστήριξε- μεγάλες ποσότητες φαρμάκων είτε εξάγονται είτε στοκάρονται.

Αλλά και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας καταγγέλλει τις τακτικές πωλήσεων που ακολουθεί πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Σύλλογο η συγκεκριμένη εταιρεία «χωρίς κανέναν λόγο ή εξήγηση, μας έστειλε παραγγελία η οποία υπολείπεται κατά 75% σε ποσότητα από την αιτούμενη, επικαλούμενη ως δικαιολογία στον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αχαΐας τον φόβο οικονομικού κουρέματος».

Ο Φ.Σ. Αχαΐας ενημερώνει τον υπουργό Υγείας ότι θα καταφύγει τόσο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσο και στη Δικαιοσύνη «εάν η εταιρεία δεν διορθώσει άμεσα την παραγγελία που αιτηθήκαμε» και καλεί τον κ. Κουρουμπλή να παρέμβει άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση -προειδοποιεί- «θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση από την ερχόμενη εβδομάδα να κατεβάσουμε τα φαρμακεία της Αχαΐας σε κυλιόμενες απεργίες, διότι οι συνάδελφοι είναι αδύνατον να εξυπηρετήσουν τους πολίτες χωρίς φάρμακα στα ράφια τους».

ΠΑΝ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ
Θα χτυπήσουμε τους μαυραγορίτες
Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχτεί φαινόμενα «μαυραγοριτισμού» και θα κάνει τα πάντα ώστε οι πολίτες να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα. «Θα τηρηθεί ο νόμος και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την κατάσταση σε βάρος των πολιτών», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστεί η ομαλή τροφοδοσία φαρμάκων σε φαρμακεία και νοσοκομεία. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, καθώς ήδη έχουν δοθεί 160 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία, με στόχο να πληρωθούν οι προμηθευτές για να διασφαλιστεί η προμήθεια υλικού, και άμεσα οι φαρμακοποιοί θα λάβουν 85 εκατ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο των οφειλών του κράτους προς αυτούς για τον Μάρτιο.
-------------------------------------------
Πηγή: Ημερησία-Ελένη Πετροπούλου 
-------------------------------------------