Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Τα Άσπρα Πανιά της Ελπίδας στο Καψάλι

Τις τελευταίες ημέρες στα καταγάλανα κρυσταλένια νερά του Καψαλιού ανεμίζουν με περισσεια χάρη τα μικρά άσπρα πανιά από τα μικρά ιστιοπλοϊκά σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Κυθήρων.

Είναι επανδρωμένα με το μέλλον αυτού του τόπου τα παιδιά μας. 

Η τέχνη της ιστιοπλοΐας, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων-για μας του Έλληνες ακόμα περισσότερο- εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι επίκαιρη. Παρόλο που η ναυτική παράδοση που κουβαλάμε ως Έλληνες είναι τεράστια και οι γεωγραφικές συνθήκες της χώρας μας ιδανικές, στην πλειοψηφία μας απέχουμε πολύ από τη γνώση και την εμπειρία της ιστιοπλοΐας!

Την ιστιοπλοΐα μπορούμε να την προσεγγίσουμε τόσο από την οπτική της καθαρά αθλητικής ενασχόλησης όσο και από την οπτική της αναψυχής και των διακοπών





 Η ιστιοπλοΐα είναι άθλημα που δεν χρειάζεται υπεραθλητές. Η σωματική διάπλαση και η φυσική ικανότητα δεν είναι το ζητούμενο για να ξεκινήσει κάποιος την ιστιοπλοΐα. Και αυτό γιατί οι γνώσεις που αποκτούνται σε συνδυασμό με τη συνεχή μάθηση και τη θέληση του αθλούμενου είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ιστιοπλόου.

Είναι ένα από τα λίγα αθλήματα, που όλοι ανεξαιρέτως μπορούν να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία και τη σωματική διάπλαση. Από έξι - επτά ετών, έως όποια ηλικία κι αν έχει κάποιος μπορεί να κάνει ιστιοπλοΐα, το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση! Το ξεκίνημα ενός ιστιοπλόου στην ηλικία των 6-7 ετών μπορεί να γίνει με τα σκάφη τύπου optimist που έχουν ένα πανί και απευθύνονται μέχρι και την ηλικία των δεκαπέντε ετών.

Είναι ασφαλέστατα και έχουν μεγάλες δυνατότητες πλεύσης.

Από εκεί και πέρα ανεβαίνουμε κατηγορία και πάμε στους άλλους τύπους σκαφών.

Μέσα από την ιστιοπλοΐα μπορούμε να ενδυναμώσουμε τους χαρακτήρες των αθλητριών και των αθλητών, καλλιεργώντας τους τη θέληση, την αυτοπεποίθηση, την αποφασιστικότητα, αθλώντας παράλληλα σώμα και ψυχή.

Προάγει την άθληση, την αναψυχή, την ομαδικότητα, την ανάπτυξη ικανοτήτων μέσα από την κοινωνικότητα, την τόνωση της αυτοπεποίθησης, την ανάπτυξη του αισθήματος της ευθύνης, την αποφασιστικότητα, τη συνεχή μάθηση γιατί στην ιστιοπλοΐα δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις καινούργια πράγματα και τη φυγή από την καθημερινότητα, κάτι που τόσο χρειάζεται ο καθένας μας στις μέρες μας.



Η εξαίρετη πρωτοβουλία των συμμετεχόντων στον Ναυτικό Όμιλο Κυθήρων να ιδρύσει τμήμα ιστιοπλοϊας έτυχε ευρείας αποδοχής από γονείς και παιδιά που είδαν μια νέα υπέροχη ενασχόληση με ένα άθλημα που έλειπε από το νησί μας.

Σύμφωνα όμως με την έκκληση τους, προς το παρόν δεν υπάρχει ο απαραίτητος αποθηκευτικός χώρος για την φύλαξη όχι μόνον των σκαφών και του εξοπλισμού τους, αλλά και την παράλληλη φύλαξη του εξοπλισμού του κολυμβητικού ομίλου. Ενώ παράλληλα ο ίδιος χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την μελλοντική φύλαξη του εξοπλισμού για ΑΜεΑ, που λίαν συντόμως θα τοποθετηθεί στην παραλία του Καψαλιού, καθώς και για όποια άλλα (καμπίνες, κ.λ.π) εξαρτήματα της παραλίας.


Η πρόταση του Ν.Ο.Κ. είναι να χρησιμοποιηθεί το παλαιό καρνάγιο Μυλωνά στο πίσω γιαλιό, το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία της Εγχωρίου. Αλλά οπωσδήποτε οιοσδήποτε χώρος χρησιμοποιηθεί θα ανήκει φυσιολογικά στην εγχώριο. Θα μπορούσε π.χ. να χρησιμοποιηθεί κάποια έκταση όπου ίσως ετοποθετείτο ένα μοντέρνο τολ, που θα χρησίμευε για τον ίδιο σκοπό.

Ένα καινούργιο όμως τόλ, θα χρειαζότανε κάποια χρήματα και κάποιους να συνεισφέρουν για να αποκτηθεί. 
Αντιλαμβανόμαστε ότι πιθανόν υπάρχουν κάποια νομικά προβλήματα με το παλαιό καρνάγιο Μυλωνά και περιμένουμε από την εγχώριο μια καθαρή απάντηση, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι λόγω της μικρής απόστασης του από τον γιαλό οι μελλοντικοί μικροί ναυταθλητές δεν θα καταβάλουν τεράστιο κόπο να μεταφέρουν τα σκάφη τους πολύ μακρυά. Ούτε και ο αδύναμος οικονομικά Ν.Ο.Κ. θα πρέπει να καταφύγει σε εκκλήσσεις για την απόκτηση ενός τόλ.

Παράλληλα ας μην λησμονούμε ότι στον ίδιο χώρο θα συστεγάζονται και τα υπόλοιπα που αναφέραμε πιο πάνω. 

Η εγχώριος είναι θεσμός που ανήκει σε όλους τους κατοίκους και πρέπει πάντοτε να συντελλεί στο κοινό συμφέρον των κατοίκων.

Πιστεύουμε ότι το θέμα θα εξετάσει προσεχτικά ο Δήμαρχος και ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο και την εγχώριο περιουσία και σύντομα θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα επιτρέπει στα μικρά λευκά πανάκια να ανεμίζουν περήφανα στα γαλάζια Καψαλιώτικα νερά και στους μικρούς κυβερνήτες να ατενίζουν περήφανα την παραλία όπου οι γονείς τους θα καμαρώνουν βλέποντας τους να οργώνουν το πέλαγο......
-----------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης-Φωτογραφίες Γιώργος Σάμιος
-----------------------------------------------------------------