Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ερχονται φόροι - φωτιά και μειώσεις συντάξεων με το νέο Μνημόνιο

Τη δέσμευση ότι θα λάβει μέτρα την επόμενη κιόλας εβδομάδα τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό πεδίο, που θα «ξεκλειδώσουν» σταδιακά το νέο τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα αναλαμβάνει η κυβέρνηση σύμφωνα με την επιστολή- αίτημα που απηύθυνε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM).


Ήδη στις Βρυξέλλες γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να προετοιμάσει η ελληνική κυβέρνηση τις προτάσεις και τα προαπαιτούμενα που αναμένεται να κατατεθούν σήμερα στους θεσμούς και θα εξετασθούν σε νέο Eurogroup που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το Σάββατο. Ο κ. Τσακαλώτος, μαζί με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιαράκη, έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να συγγράψουν τη λίστα προτάσεων για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα αποτελέσει τον κορμό του νέου δανειακού προγράμματος συνολικού ύψους άνω των 50 δισ. ευρώ. Μαζί τους έχουν και τεχνικούς συμβούλους από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών που έχουν σπεύσει σε βοήθεια ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Η Ελλάδα ζητά από τον ESM δάνειο για να καλύψει σε πρώτη φάση τις δανειακές της υποχρεώσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά και να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στόχος είναι να έχουν τελειώσει όλα μέχρι την Παρασκευή, έτσι ώστε να μη χρειαστεί καν να φθάσει το «ελληνικό ζήτημα» μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής των «28» την Κυριακή, η οποία δεν αποκλείεται να ματαιωθεί αν προηγουμένως επιτευχθεί συμφωνία.

Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία και αποφευχθεί το Grexit, ίσως και τη Δευτέρα να κατατεθούν στη Βουλή νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα φέρνουν σταδιακές μειώσεις στις συντάξεις και πάρα πολλούς φόρους. Θα πρόκειται για μια διαδικασία με τη μορφή του κατεπείγοντος αφού Τρίτη, Τετάρτη πρέπει να έχει ψηφιστεί και να εκταμιευτούν χρήματα αλλά και να ανοίξουν μερικώς οι τράπεζες. Θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία έχει δηλώσει πως ούτε Μνημόνιο θα υπογράψει αυτή η Βουλή ούτε θα αποδεχθεί τακτικές του παρελθόντος όπου οι βουλευτές δεν διάβαζαν τα κείμενα της συμφωνίας. Τα μέτρα που θα έρθουν πρόκειται για:

1. Αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ: Στον συντελεστή 23% μεταφέρονται η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα (από 13% που είναι σήμερα), στο 13% ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (από 6,5%), παραμένει ο ΦΠΑ 13% για τα βασικά και φρέσκα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και το φυσικό αέριο, ενώ μειώνεται από 6,5% σε 6% ο ΦΠΑ για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα διατηρηθεί η έκπτωση 30% για τα νησιά του Αιγαίου. Το νέο καθεστώς θα φέρει ανατιμήσεις σε όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, αναψυκτικά, χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ. καθώς θα έχουν ΦΠΑ 23% από 13% που είναι τώρα).

2. Αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% έως και 185,71% για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία θα αποκτηθούν εντός του τρέχοντος έτους. Οι νέοι προτεινόμενοι αυξημένοι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνονται ως εξής:
  • 2% (από 1,4%) για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
  • 4% (από 2,1%) για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
  • 6% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
  • 8% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
3. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.
Στο πακέτο των φορολογικών μέτρων θα περιλαμβάνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 26% στο 28%, η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για τις επιχειρήσεις και τις προσωπικές εταιρείες και η κατάργηση του ειδικού ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών.
Ασφαλιστικό
Μπροστά στα άδεια ταμεία, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει άμεσα και σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται:
  • Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η αύξηση της ποινής στις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου από την εργασία. Στόχος είναι να μη συνταξιοδοτείται κανείς πριν από τα 67 ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης έως το 2022.
  • Η πλήρης εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη για τη χορήγηση βασικής + αναλογικής σύνταξης σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2015. Πρόκειται για τους νόμους 3863/2010 και 3865/2010 που αφορούν στο νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων σε πιο ανταποδοτική βάση για το χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά.
  • Η αναβολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (μεταρρύθμιση του 2012 για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας) μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο ασφαλιστικό.
---------------------------------------
Πηγή: Ημερησία-Μαρία Βουργάνα
---------------------------------------