Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Σπάνε τα ρεκόρ οι αφίξεις επισκεπτών από τις ΗΠΑ

Σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών αναμένεται να φθάσει φέτος η εισερχόμενη τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ, με αφίξεις οι οποίες θα κινηθούν πέριξ των 800.000.

Ηδη, για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου οι αφίξεις των Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα παρουσίασαν αύξηση κατά 37,1% αγγίζοντας τις 170.000 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. 

Για το ίδιο διάστημα οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Αμερικανών αυξήθηκαν κατά 15,1% ξεπερνώντας τα 156 εκατ. ευρώ. Ακόμη και αν ψαλιδιστούν στο μισό για το σύνολο του έτους τα ποσοστά αύξησης των δύο βασικών μεγεθών, οι αφίξεις θα διαμορφωθούν περίπου στις 800.000 και τα τουριστικά έσοδα στα 700 εκατ. ευρώ.

 

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Τουριστικού Επιμελητηρίου Γιώργος Τριβιζάς εκτιμά με βάση τα σημερινά δεδομένα ότι η αύξηση των αφίξεων από τις ΗΠΑ θα κινηθεί φέτος σε ποσοστά μεταξύ 15% και 20% σε σχέση με το 2014. Επίσης, τονίζει ότι η πρόσφατη κορύφωση της κρίσης στην οικονομική ζωή του τόπου προκάλεσε μικρή επίπτωση στην ταξιδιωτική κίνηση των Αμερικανών προς τη χώρα μας. Και αυτό, εξηγεί, οφείλεται στην ήπια στάση που κράτησαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των ΗΠΑ απέναντι στη κρίση που δημιουργήθηκε την Ελλάδα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μη δημιουργηθούν άσχημες εντυπώσεις στον μέσο Αμερικανό ταξιδιώτη για τον προορισμό.

Υψηλά στις προτιμήσεις των Αμερικανών τουριστών και φέτος βρίσκονται στη χώρα μας οι προορισμοί της Αθήνας, της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Κρήτης και της Ρόδου. Σύμφωνα με τον κ. Τριβιζά, πρόκειται για προορισμούς που είναι γνωστοί στην αμερικανική αγορά κυρίως μέσω της κρουαζιέρας. Πρόσθετη ώθηση στην αύξηση της κίνησης από τις ΗΠΑ έχει δώσει η ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ που έχουν καταστήσει φθηνότερα τα ταξίδια των Αμερικανών σε προορισμούς της Ευρωζώνης.

Σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την επιβολή των μέτρων περιορισμού διακίνησης κεφαλαίων σημειώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ελληνικά γραφεία να στείλουν τις προμήθειες από κρατήσεις σε αμερικανικούς ταξιδιωτικούς οργανισμούς. Εξάλλου, ο κ. Τριβιζάς έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από μεγάλα αμερικανικά ταξιδιωτικά γραφεία για την επιβολή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στην εστίαση και στις υπηρεσίες διαμονής. Μια τέτοια απόφαση, υπογραμμίζει, θα μπορούσε να είχε την αποδοχή των ταξιδιωτικών γραφείων αν λαμβανόταν σήμερα και είχε ισχύ για τη σεζόν του 2017. Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ δεν θα επηρεάσει τόσο τη φετινή όσο την προσεχή σεζόν.

Εδώ και οκτώ μήνες, αναφέρει ο πρόεδρος του επιμελητήριου, πολλά γραφεία έχουν τυπώσει τους καταλόγους τους για Ελλάδα -και για άλλους προορισμούς- σε ό,τι αφορά τη σεζόν του 2016 με βάση την τιμολογιακή πολιτική όπως είχε διαμορφωθεί άνευ αυξήσεων ΦΠΑ. Οι αυξήσεις που έχουν επιβληθεί, συμπληρώνει, από τη μια είναι δύσκολο να ενσωματωθούν στους ήδη εκατομμύρια τυπωμένους καταλόγους και από την άλλη είναι αδύνατο να απορροφηθούν ως κόστος από τις εταιρείες.

Κατά τον κ. Τριβιζά η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα σοβαρό μειονέκτημα για τον ελληνικό τουρισμό σε ό,τι αφορά τη σεζόν του 2016 καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος τα γραφεία να κατευθύνουν το ταξιδιωτικό ρεύμα προς άλλους προορισμούς με πιο σταθερό κοστολόγιο στα πακέτα.

Για τη σεζόν του 2017 οι διεργασίες προκειμένου να διαμορφωθούν τα τουριστικά πακέτα τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλους προορισμούς στην αμερικανική αγορά θα ξεκινήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
--------------------------------------------
Πηγή:Καθημερινή-Στάθης Κουσούνης
--------------------------------------------