Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πυρκαγιά στην Νεάπολη Βοιών




22.07.15

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η καταστροφική πυρκαγιά στη Νεάπολη στις 17 Ιουλίου άφησε πίσω της τεράστιες ζημιές, τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και σε υποδομές, κατοικίες, καλλιέργειες αλλά και τον τουρισμό της περιοχής. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή για την καταγραφή και αντιμετώπιση των συνεπειών της. Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχείρησε με επίγεια και εναέρια μέσα, συντονιζόμενα από τον Υπαρχηγό και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου του Πυροσβεστικού Σώματος.


Στην πληγείσα περιοχή βρέθηκαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρ. Σπίρτζης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Φιλιππάκος, ο Γ.Γ του Υπουργείου Υγείας κ.Μπασκόζος, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης, οι υπόλοιποι βουλευτές του νομού, καθώς και ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου οι οποίοι λάμβαναν συνεχή ενημέρωση από το δήμαρχο Μονεμβασίας κ. Ηρ. Τριχείλη.

Τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στη Νεάπολη με στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, εκπροσώπους της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατοίκους, βουλευτές και φορείς. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές και η δρομολόγηση μέτρων άμβλυνσης των επιπτώσεων και επούλωσης των πληγών για το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και την οικονομία.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα από τη μεγάλη καταστροφή ήταν ένα μεγάλο ευτύχημα. Τα εύσημα ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα για τη στοχευμένη επιχειρησιακή του λειτουργία που έθεσε έγκαιρα την πυρκαγιά υπό έλεγχο και περιόρισε στο ελάχιστο δυνατό τις ζημιές, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Επίσης, πολλές ευχαριστίες θα πρέπει να δοθούν σε όλους όσους συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της κατάστασης: Δήμος, κάτοικοι, ΔΕΗ, Κέντρο Υγείας.

Η κυβέρνηση δρομολογεί μέτρα για την άμβλυνση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς σε τρία επίπεδα:

  • Πρόληψη και αντιμετώπιση των διαβρωτικών φαινομένων και των κατολισθήσεων που πιθανώς να προκύψουν από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα.
  • Αντιμετώπιση των ζημιών στην πρωτογενή παραγωγή: καταστροφή ελαιόδεντρων, γεωργικών υποδομών, απώλεια ζωικού και μελισσοκομικού κεφαλαίου, απώλεια βοσκοτόπων.
  • Αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Ειδικά για το δεύτερο, η διυπουργική Επιτροπή εξετάζει μέτρα όπως η αναστολή του ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των πληγέντων οικισμών, η ρύθμιση δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων, φορολογικές διευκολύνσεις, άμεση αποκατάσταση των κατοικιών που κάηκαν και ανακήρυξη της περιοχής ως πυρόπληκτη με απόδοση ειδικών αναπτυξιακών κινήτρων και ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών.

Η περιοχή θα χρειαστεί χρόνο για να επιστρέψει στην κανονικότητα. Αυτό ωστόσο που προέχει αυτή τη στιγμή, είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη τόσο από την Πολιτεία όσο και από όλους εμάς, τους ανθρώπους αυτού του τόπου.