Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Σοκαριστικές φωτογραφίες από τη Λακωνία: Πριν και μετά την πυρκαγιά

Απίστευτα στιγμιότυπα που δείχνουν ότι η φωτιά δεν άφησε τίποτε όρθιο στο πέρασμά της

Μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Στην περίπτωση της τεράστιας πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής στον Δήμο Μονεμβασιάς τίποτε δε θα μπορούσε να αποτυπώσει πιο ρεαλιστικά την τραγωδία που ζουν οι κάτοικοι από τις εικόνες της επόμενης ημέρας.


Ο πόνος είναι ανείπωτος και οι ζημιές ανυπολόγιστες. Τα στρέμματα που έχουν καεί σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Μονεμβασιάς, Ηρακλή Τριχείλη, στο protothema.gr υπολογίζονται στις 60.000 κι ώρες που ζουν οι κάτοικοι από την Παρασκευή είναι εφιαλτικές.


Εκατοντάδες πολίτες μέσω των social media ενημερώνουν τους φίλους τους για την κατάσταση στα χωριά του Δήμου Λακωνίας που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά κι έχουν στήσει δικά τους δίκτυα βοήθειας κι ενημέρωσης. Δύο στιγμιότυπα με εικόνες από το πριν και το μετά δείχνουν ότι η φωτιά δεν άφησε τίποτε όρθιο στο πέρασμά της και προκαλούν ανατριχίλα.

Σημειώνεται πως η πυρκαγιά από το Σάββατο βρίσκεται σε ύφεση, εντούτοις οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή προκαλούν συνεχώς αναζωπυρώσεις. Και σήμερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να θέσουν την φωτιά υπό έλεγχο, ενώ στην περιοχή επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα κι ένα όχημα της τοπικής αυτοδιοίκησης.


«Οι πυροσβεστικές κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια κι δήμος συνδράμει με όποιο μέσο μπορεί. Οι άνεμοι πνέουν πολύ δυνατοί κι έχουμε αναζωπυρώσεις. Στην περιοχή Αδιάκοπο στον Κάμπο είχαμε δύο μέτωπα. Το ένα έχει ελεγχθεί και το άλλο συνεχίζει να καίει. Φωτιά αναζωπυρώθηκε και στην κορυφογραμμή μεταξύ Νεάπολης και Βελανιδιών, ενώ στην Αγία Μαρίνα το μέτωπο που αναζωπυρώθηκε έσβησε στις τέσσερις τα ξημερώματα», τόνισε στο protothema.gr ο δήμαρχος Μονεμβασιάς, Ηρακλής Τριχείλης.

«Σε αυτές τις περιοχές δεν απειλούνται σπίτια, παρά μεμονωμένες οικίες τις οποίες προστατεύουμε για να μην καούν. Ελπίζω πως αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά τη Δευτέρα θα μπορέσουμε να έχουμε ελέγξει όλα τα πύρινα μέτωπα. Σε μία στιγμή η φωτιά μπορεί να είναι μικρή κι αν ξεφύγει, όπως έγινε, να κάψει ολόκληρες εκτάσεις. Εύχομαι να κοπάσουν οι άνεμοι. Ο απολογισμός των ζημιών θα γίνει τη Δευτέρα», πρόσθεσε.

«Μέχρι τώρα έχουν καεί περίπου 60.000 στρέμματα. Έχουμε ζημιές σε σπίτια που έχουν καεί ολοσχερώς κι άλλα μερικώς. Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι έχουν καεί εκατοντάδες χιλιάδες ελιές και δέντρα και τα βουνά μας έχουν επίσης καεί ολοσχερώς. Σε οποιαδήποτε πρώτη πλημμύρα όλα τα καμένα θα κατέβουν στον κάμπο και τους οικισμούς. Έχουμε πληγεί ανεπανόρθωτα», επισήμανε, ακόμη, ο κ. Τριχείλης.
--------------------------------
Πηγή: Πρώτο Θέμα
--------------------------------