Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΝΕΟ... ΡΕΚΟΡ Είκοσι χρόνια για μία δικαστική απόφαση

Δεν έχει προηγούμενο απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης που χρειάστηκε σχεδόν... 20 χρόνια για να εκδοθεί!

Πρόκειται για προσφυγή τεχνικής εταιρείας σε Διοικητικά Δικαστήρια και ΣτΕ, για την οποία χρειάστηκε να περάσουν 19 χρόνια και 6 μήνες, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση.

Η πρωτοφανής καθυστέρηση των ελληνικών δικαστηρίων ανάγκασαν τους υπεύθυνους της τεχνικής εταιρείας να καταφύγουν εκ νέου στη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διεκδικώντας αποζημίωση 20.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, ως δίκαιη ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την παραβίαση του δικαιώματός της σε ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης...

Η οδύσσεια της τεχνικής εταιρείας ξεκίνησε στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, το οποίο χρειάστηκε δυόμισι χρόνια για να εξετάσει και να κρίνει την υπόθεση, εκδίδοντας απόφαση το 1998.

Η υπόθεση κατέληξε στο ΣτΕ, το οποίο έπειτα από 19 αναβολές (!) εξέδωσε τελεσίδικη απόφαση ύστερα από 16 χρόνια, 2 μήνες και 9 ημέρες...

Η αναίρεση της τεχνικής εταιρείας στο ΣτΕ συζητήθηκε στις 2 Μαΐου 2014 και η απόφαση δημοσιεύθηκε 29 Δεκεμβρίου 2014.

Στην προσφυγή της η εταιρεία χαρακτηρίζει «συγκλονιστικά υπερβολικό και μη εύλογο» το διάστημα των 16 και άνω ετών που χρειάστηκε το ΣτΕ, ύστερα από 19 αναβολές, για να εκδώσει την απόφασή του, ενώ επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για ταχεία δίκη, αλλά και τη νομολογία του δικαστηρίου του Στρασβούργου (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) σύμφωνα με την οποία δεν δικαιολογούνται πάνω από τρεις αναβολές στην ίδια υπόθεση, ζητάει 20.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.
---------------------
Πηγή: Έθνος
---------------------