Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

"Αγώνας δρόμου" να μη στερέψει η αγορά από φάρμακα και αναλώσιμα

Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα προσπαθούν να "σταματήσουν" τη δημιουργία ελλείψεων σε φάρμακα και προμήθειες στα νοσοκομεία ΣΦΕΕ και ΣΕΙΒ.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, που εκπροσωπεί θεσμικά ελληνικές και πολυεθνικές εταιρίες, σε ανακοίνωσή του διαβεβαιώνει πως τα μέλη του καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μη μείνει ούτε ένας ασθενείς χωρίς φάρμακα, ενώ την ίδια ώρα οι προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων δίνουν τη δική τους μάχη προκειμένου να μη ξεμείνουν τα νοσοκομεία από απαραίτητα υλικά.


Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ δίνοντας τη δική του έγκυρη απάντηση γύρω από το φόβο που έχει προκύψει στο κοινό για το θέμα της επάρκειας των φαρμάκων, ξεκαθαρίζει πως" δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά με την επάρκεια φαρμάκων την κρίσιμη αυτή περίοδο", αναφέροντας πως αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να εξαντληθεί "κάθε δυνατότητα ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδότηση της αλυσίδας φαρμάκου".

Ο ΣΦΕΕ, την ίδια ώρα, κάνει έκκληση προς πάσα κατεύθυνση να παραμείνουν νηφάλιοι, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Είναι ξεκάθαρο ότι η υγεία και η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα και θεραπείες οφείλει να παραμείνει έξω από το κάδρο του πολιτικού κλίματος και μακριά από κάθε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης", τονίζοντας παράλληλα πως "Ο Σύνδεσμος και τα μέλη του συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, με ψυχραιμία, σύμπνοια και προσήλωση να στέκονται δίπλα στους Έλληνες πολίτες και την χώρα".
Εκπρόσωποι του Συνδέσμου άλλωστε χθες, Πέμπτη, είχαν συνάντηση και με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας  κ. Γιάννη Μπασκόζου και των Αντιπροέδρων του ΕΟΦ  κας Δ. Μακριδάκη και κ. Η. Γιαννόγλου, προκειμένου να συζητήσουν γύρω από τη διασφάλιση της επάρκειας των φαρμακευτικών προϊόντων.

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών να συνεχίσει ο κανονικός εφοδιασμός της αγοράς με τις συνήθεις ποσότητες φαρμάκων, με τους εκπροσώπους να μεταφέρουν στον υπουργό πως ο εφοδιασμός της αγοράς διεξάγεται κανονικά και πως θα συνεχίσουν να προσπαθούν για την περαιτέρω ομαλή ροή του.

ΣΕΙΒ
Προς το παρόν επάρκεια δηλώνουν πως υπάρχει στα νοσοκομεία και τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), διευκρινίζοντας ωστόσο πως με κλειστές τις τράπεζες μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν με την εισαγωγή και πληρωμή των ειδών που αγοράζουν οι εταιρίες, είναι πιθανό οι πρώτες ελλείψεις να μην αργήσουν να εμφανιστούν...

Σε σχετική ανακοίνωσή του μάλιστα ο ΣΕΙΒ ξεκαθαρίζει πως δεδομένου ότι το τοπίο που διαγράφει η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με εισαγωγές Ιατροτεχνολογικών προϊόντων είναι ακόμη στην φάση της υλοποίησης και δεν έχει ακόμη λειτουργήσει από τις Τράπεζες, " τα αποθέματα των εταιρειών-μελών του ΣΕΙΒ, επαρκούν για 20 - 30 ημέρες, πλην ορισμένων εξειδικευμένων υλικών όπου πιθανόν να έχουν ήδη εμφανιστεί ελλείψεις στα Νοσοκομεία".

Τα μέλη του Συνδέσμου υπογραμμίζουν πως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την οικονομία και την χώρα, τα μέλη του, πασχίζουν να συνεχίσουν την απρόσκοπτη προμήθεια των Νοσοκομείων με τα απαραίτητα υλικά. Διευκρινίζουν ωστόσο πως "οι Οίκοι του εξωτερικού έχουν αυξημένη ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και είναι επιφυλακτικοί στην εκτέλεση των παραγγελιών προς τους αντιπροσώπους τους".

Σύμφωνα, δε, με στοιχεία μελών του Συνδέσμου, οι περισσότερες εταιρείες έχουν μειώσει τις παραδόσεις υλικών, διασφαλίζοντας παρ' όλα αυτά "προς το παρόν τον εφοδιασμό της αγοράς με τα απαραίτητα υλικά".
-----------------------------------------------------------
Πηγή:  stogiatro.gr-Μαρίνα Σαουλίδου
-----------------------------------------------------------