Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Συνάντηση Κουρουμπλή-Σταθάκη.“Επί τάπητος” ΕΣΠΑ και προσλήψεις στην υγεία

Φάρμακο, ΕΣΠΑ και προσλήψεις στην υγείας βρέθηκαν στον επίκεντρο της συζήτησης που είχε σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμό κ. Σταθάκη με τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή.

Η συνάντηση που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, των Γενικών Γραμματέων Δημοσίας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου και Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Αλέξη Χαρίτση, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΚΤ κ. Γεώργιου Ιωαννίδη και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υγείας.



Αρχικώς, ο κ. Κουρουμπλής, αφού ευχαρίστησε τον κ. Σταθάκη για την παρουσία τους στο Υπουργείο Υγείας, τον ενημέρωσε ενδελεχώς για την πρόταση που έχει ήδη υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έμπρακτη υποστήριξη του συστήματος παροχής δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα στην οποία προτείνεται μεταξύ άλλων η ενίσχυσή του με 13.000 προσλήψεις ανέργων-επαγγελματιών υγείας.

Οι εν λόγω προσλήψεις -ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής- οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσω εξειδικευμένων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, θα είναι για 6 χρόνια και αφορούν 24μηνες συμβάσεις απασχόλησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα που αφορά την προμήθεια του ΕΚΑΒ με 186 ασθενοφόρα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν διαγωνισμό που ενώ εκκρεμεί εδώ και 7 χρόνια, ήδη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προέβη στην κατοχύρωση των 90 εξ αυτών. Για τα υπόλοιπα 96, που είναι ήδη σε εξέλιξη η επαναδιαπραγμάτευση επί των τιμών τους, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέχρι τα τέλη του 2015.

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι τόσο η πρόταση του Υπουργείου Υγείας προς την Κομισιόν όσο και το θέμα του διαγωνισμού των ασθενοφόρων θα εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή.


Παραγωγή φαρμάκων επί ελληνικού εδάφους
Εν συνεχεία ακολούθησε συνάντηση των Υπουργών με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) όπου ο κ. Κουρουμπλής έθεσε αναπτυξιακή παραγωγική πρόταση που αφορά τον χώρο της υγείας.

Παράλληλα επεσήμανε τη σπουδαιότητα ενίσχυσης της παραγωγής, συμπαραγωγής και συσκευασίας φαρμάκου στην χώρα μας τόσο από τις πολυεθνικές όσο και από τις ελληνικές φαρμακευτικές, προκειμένου να συμβάλουμε στην πραγματική ανάπτυξη του τόπου με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας .

Οι εκπρόσωποι των φορέων επεσήμαναν την ανάγκη να δοθούν κίνητρα προς την φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να υπάρξει επέκταση των επενδύσεων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ δεσμεύτηκε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει στις ηγεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων επενδυτικό-αναπτυξιακό πρόγραμμα τριετίας των μεγάλων φαρμακευτικών ελληνικών εταιρειών.

Σημειώνεται πώς την Τετάρτη, στις 11.30 ο κ. Κουρουμπλής θα συναντηθεί με τον υπουργό Μεταρρύθμισης Χρ. Βερναρδάκη για την προκήρυξη 4.500 θέσεων ιατρικού και παραιατρικού προσωπικού.
---------------------------
Πηγή: stogiatro.gr
---------------------------