Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Μετά την Λαίλαπα....

Οι δύσκολες μέρες της φωτιάς περάσανε.

Οι Βατικιώτες πέρασαν μια δοκιμασία.
Είμαστε όλοι εδώ συγκλονισμένοι όχι από το γεγονός της πυρκαγιάς στον τόπο μας ,αλλά και που μέσα από αυτή την δοκιμασία ανακαλύπτεις αξίες στους ανθρώπους, αξίες που κράτησαν όρθιους όλους αυτούς τους πληγέντες. 

Βλέποντας το μέγεθος της καταστροφής δοξάζουμε τον θεό που είμαστε όλοι ζωντανοί, δεν λείπει κανείς.
Σ' αυτό όμως συνέβαλε η μεγάλη μάχη που δόθηκε από όλους με την πύρινη λαίλαπα που θέριζε ότι έβρισκε μπροστά της.

Πυροσβέστες άνδρες γυναίκες από όλο τον νομό την Πελοπόννησο και ακόμα πιο μακρυά βρέθηκαν σε έναν άγνωστο τόπο και τον έκαναν δικό τους πέφτοντας με αυτοθυσία στις φλόγες.

Φλόγες που ξεπηδούσαν από παντού σε τύλιγαν και και σε πύρωναν.
Κάτοικοι των Βατίκων από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή, συγκλονιστικές μαρτυρίες.

Άνεμος 8-9 μποφόρ σε συνδυασμό με την μεγάλη θερμοκρασία και τον πυκνό καπνό ,να εξαντλούν το οξυγόνο και να πέφτουν κάτω από την στέρηση της ανάσας.
Ατέλειωτες ώρες ξενύχτι ,αγωνίας και συνεχούς προσπάθειας να μάχεσαι με έναν αντίπαλο απρόβλεπτο.

Κανείς δεν έφυγε από την πρώτη γραμμή, ο ένας δίπλα στον άλλο, ο ένας να νοιάζεται για τον άλλον να πηδάνε τις μάντρες να σβήσουν όπου ξεπηδούσε φωτιά.

Ποιος δεν θα θαυμάσει τους Αγιονικολαίτες που βρέθηκαν στο λιμάνι του προφήτη Ηλία με τις φλόγες να τους κυνηγάνε από πίσω, ποιος δεν θα θαυμάσει τους καπεταναίους που με τις λάντζες μετέφεραν τον κόσμο με 9 μποφορ στο πλοίο Πορφυρούσα.

Εδώ θα πω δυο λόγια για τον ένα από τους δύο πλοιοκτήτες του Πορφυρούσα για τον κύριο Πολυχρόνη Τουρλουμούση.
Όσες φορές του ζητήθηκε να προσφέρει βοήθεια διέθεσε το πλοίο του χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Δεν νομίζω να έχει φερθεί άλλος πλοιοκτήτης και το προσωπικό του πλοίου τόσο ανθρώπινα !! Είμαστε πολύ τυχεροί που το έχουμε στις θάλασσες μας!

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω τους υπαλλήλους της Δημοτικής Ενότητας Βοιών τους προέδρους όλων των κοινοτήτων που νύχτα μέρα προσπαθούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των δοκιμαζομένων δημοτών.

Ό Δήμαρχος οι αντιδήμαρχοι από όλο τον δήμο δημοτικοί σύμβουλοι έκαναν μια τεράστια προσπάθεια να μην επιτρέψουν πολίτη να πάθει το παραμικρό.

Βεβαίως πάνω στον πανικό στην στεναχώρια στον φόβο αγανακτείς και ρίχνεις ευθύνες αλλά να σταθούμε στο εξής. Δεν θρηνήσαμε θύματα.....

Και θα φωνάξουμε και θα απαιτήσουμε, στην πυρκαγιά όμως και στο από δω και πέρα είμαστε όλοι μαζί.

Θα αναφερθώ στον ποιμένα μας τον Σεβασμιώτατο Μητροπλίτη μας Ευστάθιο στους ιερείς μας.
Μαύρα τα ράσα τους μαυρισμένοι από την μουντζούρα και την κάπνα αλλά με ψυχραιμία δίπλα στους πληγέντες και στους αδύναμους.

Μεγάλη καταστροφή οι κτηνοτρόφοι μας που τους θαύμασα στη σύσκεψή με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης . Ω τι αξιοπρέπεια !!

Ο Σεβασμιώτατος ήταν από τους πρώτους που μερίμνησε για να σταλούν ζωοτροφές.

Αλλά και συμπατριώτες μας παραγωγοί αυτές τις μέρες μοίρασαν φρέσκα λαχανικά στους πληγέντες Γνωρίζω για τους Γιάννη και Θοδωρή Μαραβέλια και Τάκης Κυριακάκη.

Είναι σίγουρα πολλοί ας με συγχωρήσουν που δεν ξέρω τα ονόματα όλων.

Θα ήταν παράλειψη να μην πω για το έργο της Αστυνομίας του Λιμενικού. των ηρώων πιλότων των αεροπλάνων και ελικοπτέρων που πετούσαν με τόσο δυνατούς ανέμους.
Όλων των τοπικών ΜΜΕ που με την άμεση ενημέρωση βοηθούσαν τον κόσμο χωρίς να τον πανικοβάλλουν και κυρίως χωρίς να εκμεταλεύονται το γεγονός για την ακρόαση.
Πριν μίλησα για την προσφορά του Πορφυρούσα εδώ θέλω να σταθώ και να ευχαριστήσω για την προσφορά του, την διεύθυνση του "LimiraMare", όλο το προσωπικό του που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του σε όλους μας.

Μας συγκίνησε το ενδιαφέρον σχεδόν όλων των δημάρχων από γειτονικούς δήμους, τα εκατοντάδες τηλέφωνα από φίλους των Βατίκων ακόμα και από το εξωτερικό μας έδιναν κουράγιο ειλικρινά τους ευχαριστούμε όλους !

Σημασία έχει ότι ξημέρωσε η μέρα και είμαστε όλοι εδώ . Ξεκινάμε τώρα την προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που έχει μια φωτιά σε έναν καμένο τόπο.

Χρειαζόμαστε όλοι να συνεχίσουμε τον αγώνα να ξανακάνουμε ξανά τα Βάτικα καλύτερα από πριν ,θέλει ίσως περισσότερο αγώνα και προσπάθεια τώρα.

Είμαστε εδώ όλοι περισσότερο δυνατοί και πεισματάρηδες από ποτέ !
--------------------------------------------
Δέσποινα Παπούλη Βαγγελόγγλου
--------------------------------------------