Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

«Όχι» των βουλευτών στο κοινοβουλευτικό «πραξικόπημα» της Ζωής

Ζήτησε η συζήτηση να έχει δεκάωρη διάρκεια, κάτι που θα σήμαινε ότι το σχέδιο νόμου θα είχε ημερομηνία έγκρισης την 16η Ιουλίου, γεγονός που θα παραβίαζε την πρόβλεψη της κοινής δήλωσης με τους Ευρωπαίους δανειστές

Περιπετειώδης ήταν η έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψης συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στο Βήμα και άρχισε να προβάλει διαδικαστικά κωλύματα με προφανή στόχο να καθυστερήσει τη συζήτηση που η κυβέρνηση «καίγεται» να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα για να μην παραβιαστεί η πρόβλεψη της κοινής δήλωσης με τους Ευρωπαίους δανειστές, ότι τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν επικυρωθεί μέχρι το τέλος της 15ης Ιουλίου.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε η συζήτηση να έχει δεκάωρη διάρκεια, κάτι που θα σήμαινε ότι το σχέδιο νόμου θα είχε ημερομηνία έγκρισης την 16η Ιουλίου και όχι τη σημερινή ημέρα. Δεν δίστασε να καταγγείλει την πλειοψηφία των μελών της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής για την απόφασή τους για μια fast track διαδικασία.

Μάλιστα, επιχειρηματολόγησε ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζονται τα συνήθη κοινοβουλευτικά ήθη. Επίσης, στην προσπάθειά της να επιβάλλει την άποψή  για μια πολύωρη διαδικασία επικαλέστηκε και τηλεφώνημα που είχε με τον πρωθυπουργό ο οποίος φέρεται να της είπε ότι δεν έχει πρόβλημα αν η αποψινή διαδικασία διαρκέσει και πέρα της 12ης νυχτερινής.

Ωστόσο, όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου έθεσε την πρότασή της σε ψηφοφορία, δια ανατάσεως της χειρός στην Ολομέλεια της Βουλής, αποδοκιμάστηκε από τους βουλευτές που ευθυγραμμίστηκαν με την άποψη ότι την ψηφοφορία πρέπει να γίνει πριν τα μεσάνυχτα για να μην παραβιαστεί η συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές.

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή και αφού η πρωτοβουλία της κυρίας Κωνσταντοπούλου στηρίχθηκε μόνο από την ίδια, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Σκουμά, η πρόεδρος της Βουλής κατέβηκε από το Βήμα και παραχώρησε την προεδρία της συζήτησης στον Αλέξη Μητρόπουλο.

Φαίνεται τελικά ότι το  φιλί που έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης στον Αλέξη Τσίπρα -στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-  ήταν... «το φιλί του Ιούδα» και όχι σημάδι ανακωχής.
-----------------------
Πηγή: Πρώτο Θέμα
-----------------------