Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Αλλαγές στις δίμηνες συνταγές για την εξυπηρετήση των πολιτών - Και τα φάρμακα υψηλού κόστους σε συζήτηση στο υπουργείο Υγείας

Το ενδεχόμενο να δίδονται δύο συνταγές αντί για μία δίμηνη στους χρονίως πάσχοντες, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις θερινές διακοπές τους, αλλά και να μην υπάρξει θέμα επάρκειας των φαρμακείων, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Επίσης, μπορεί να χορηγείται μία συνταγή η οποία θα εκτελείται σε δύο διαφορετικούς χρόνους. Ό,τι δηλαδή, συμβαίνει με τις τρίμηνες συνταγές. 
 

Το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής με εκπροσώπους φορέων από τον χώρο του φαρμάκου το μεσημέρι της Παρασκευής (15.00).

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν επίσης δύο ακόμη ζητήματα: η πιθανή αύξηση του χρονικού ορίου εκτέλεσης της συνταγής (υπάρχουν σκέψεις να πάει από τις πέντε μέρες στις δέκα) και αυτό των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ).

Το τελευταίο αφορά την υπό εξέταση διάθεση ορισμένων ακριβών φαρμάκων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Να σημειωθεί ότι τόσο οι ασθενείς όσο και οι φαρμακοποιοί έχουν αντιταχθεί σε αυτό το σχέδιο, καθώς θεωρούν ότι καλύπτονται άπαντες με την αποστολή των φαρμάκων στο σπίτι (όταν δεν υπάρχει δυνατότητα από τον ασθενή να μεταβεί στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ) και ότι κατ' αυτόν τον τρόπο ανοίγει η κερκόπορτα για την απελευθέρωση της διάθεση των εν λόγω φαρμάκων. 
-------------------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ
-------------------------------