Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Η Ελλάδα βυθίζεται στο χάος - «Δεχόμαστε μόνο μετρητά» - Μεγάλα προβλήματα σε σουπερμάρκετ, βενζινάδικα, αεροπορικές εταιρείες και ξενοδόχους - Στην πιο δύσκολη θέση οι συνταξιούχοι

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση και το κλείσιμο των τραπεζών, ενώ κάθε ημέρα παρουσιάζονται μεγάλα προβλήματα στα σουπερμάρκετ, στις συντάξεις, στα βενζινάδικα, στις αεροπορικές εταιρείες και στους ξενοδόχους. Παρ' όλο που οι αρμόδιοι φορείς ανέφεραν ότι γίνονται δεκτές οι αγορές με πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα, πολλοί επιχειρηματίες και έμποροι, κυρίως μικρότερων καταστημάτων, αρνούνται να τις δεχθούν και δέχονται μόνο μετρητά με τη δικαιολογία ότι οι προμηθευτές τούς ζητούν μετρητά.


Φήμες και αποφάσεις

Ειδικότερα, χαρακτηριστική της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα είναι η ανακοίνωση ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους η οποία γνωστοποίησε την Τρίτη πως οι έλληνες πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν εισιτήρια στα ελληνικά αεροδρόμια χρησιμοποιώντας μετρητά. Εν τω μεταξύ, χθεσινά δημοσιεύματα έκαναν λόγο ότι και η Lidl Hellas δεν δεχόταν την Τρίτη πιστωτικές κάρτες αλλά σήμερα η εταιρεία το διέψευσε. Οπως αναφέρει η Lidl Hellas σε σχετική ανακοίνωση, «ισχύει κανονικά η δυνατότητα πληρωμής σε όλα τα καταστήματα της Lidl Hellas με πιστωτική και χρεωστική κάρτα. Με αφορμή την ψευδή είδηση που αναπαράγεται σε ελληνικά ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η εταιρεία διευκρινίζει ότι στις 30/6 το πρωί παρουσιάστηκε από την Εθνική Τράπεζα ένα τεχνικό πρόβλημα με το δίκτυο των τερματικών πιστωτικών καρτών που δεν αφορούσε μόνο τη Lidl Hellas, το οποίο αντιμετωπίστηκε άμεσα και η πληρωμή με κάρτες διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Η Lidl Hellas αριθμεί περισσότερα από 220 καταστήματα και απασχολεί περισσότερους από 4.000 εργαζομένους. Σαφής μας στόχος είναι να παραμείνουμε στην Ελλάδα και να συνεχίσουμε έτσι να συμβάλλουμε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Πάντως σημειώνεται ότι μικρότερα και μεμονωμένα καταστήματα δεν δέχονται από τη Δευτέρα πιστωτικές κάρτες παρά μόνο μετρητά, όπως και μια μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ στα Βριλήσια της Αθήνας. Μικρό σουπερμάρκετ στο Κολωνάκι και κομμωτήρια δέχονται πληρωμές μόνο με μετρητά από τη Δευτέρα.

Την ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες και δη όσοι σχετίζονται με τον τουρισμό επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, σύμφωνα με τον οποίο οι tour operators από τις ΗΠΑ δεν κατέβαλαν σήμερα τις πληρωμές που είχαν υποχρέωση προς έλληνες ξενοδόχους γιατί αυτές θα δεσμεύονταν με την αιτιολογία ότι δεν έχει πληρωθεί η δόση του Ελληνικού Δημοσίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί και στα βενζινάδικα καθώς πολλά από αυτά δεν δέχονται πλέον πιστωτικές κάρτες. Πάντως, χθες η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, έπειτα από συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί της με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Αντώνη Παπαδεράκη, ανακοίνωσε ότι δίνει λύση στο  πρόβλημα της πληρωμής με πιστωτικές κάρτες στα πρατήρια καυσίμων καθώς οι βενζινοπώλες θα μπορούν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών (e- banking) να πληρώνουν τους προμηθευτές τους, εταιρείες πετρελαιοειδών, χωρίς εμπόδιο. Το πρόβλημα όμως δεν έχει λυθεί οριστικά για όλα τα βενζινάδικα, αφού διευκρινίστηκε ότι όσα πρατήρια δεν έχουν πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) και για όσο διάστημα είναι κλειστές οι τράπεζες δεν θα αποδέχονται πιστωτικές κάρτες.

Οι συνταξιούχοι υφίστανται τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία αυτές τις πρωτόγνωρες και δύσκολες ημέρες που περνά η χώρα μας. Την Τετάρτη ουρές σχημάτισαν έξω από τα 1.000 υποκαταστήματα τραπεζών οι συνταξιούχοι προκειμένου να πάρουν τα 120 ευρώ από τις συντάξεις τους. Την Τρίτη τη νύχτα ανακοινώθηκε ότι η εξυπηρέτηση των συνταξιούχων θα γινόταν με αλφαβητική σειρά, ενώ την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι αυτή δεν τηρείται από όλες τις τράπεζες (Πειραιώς και Eurobank δεν τηρούν την αλφαβητική σειρά).

Οι εισαγωγές

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση για διευκρινίσεις προς επιχειρήσεις που αφορά τη διεκπεραίωση αιτημάτων των εισαγωγών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «επιχειρήσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εμβάσματα στο εξωτερικό για την πληρωμή προμηθευτών και την πραγματοποίηση εισαγωγών πρέπει να απευθύνουν αίτημα στην Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Το αίτημα κατατίθεται μέσω της εμπορικής τράπεζας με την οποία συνεργάζονται η οποία το διαβιβάζει στην Επιτροπή. Η επικοινωνία με την τράπεζα για περισσότερες οδηγίες μπορεί να γίνεται τηλεφωνικά, στο κατάστημα με το οποίο συνεργάζονται ή στον κεντρικό τηλεφωνικό αριθμό κάθε τράπεζας. Για την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων οι επιχειρήσεις μπορούν να κοινοποιούν το αντίγραφο του αιτήματος που έχουν υποβάλει στην τράπεζά τους με φαξ στην Επιτροπή στο 210 3238.783.

Επιχειρήσεις που επιθυμούν να καταθέσουν μετρητά σε λογαριασμούς τους μπορούν να το κάνουν είτε μέσω ΑΤΜ (σε σφραγισμένο φάκελο) είτε σε υπηρεσία/ες των τραπεζών, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται από την τράπεζα. Επίσης, σύμφωνα με διαδικασία που καθορίζει κάθε τράπεζα, θα εκτελούνται και εντολές πληρωμών με κεντρική εντολή (π.χ., για μισθοδοσίες, πληρωμή προμηθευτών κ.τ.λ.). Οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται. Για πληροφορίες και για την επίλυση προβλημάτων που ίσως προκύψουν οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου στο τηλέφωνο 210 3825.529».
------------------------
Πηγή: HeliosPlus
------------------------