Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Περί πανηγύρεων...επίλογος

Επειδή πολλοί παρεξηγήθηκαν και παρεξήγησαν (κάποιοι εσκεμμένα για προσωπικούς τους λόγους) τα γραφόμενά μου, σχετικά με το τοπικό πανηγύρι και τη σχέση του με τη πραγματική λατρεία, αναγκάζομαι να δώσω κάποιες διευκρινήσεις.
 
Πρώτον, δεν θέλω να καταργήσω κανένα πολιτιστικό δρώμενο. Πολιτιστική Επανάσταση έκανε ο Μάο στη Κίνα κι εγώ δεν έχω φιλοδοξίες για κάτι τέτοιο. Αυτό για να μη λένε ό,τι τους κατεβαίνει κάποιοι που θεωρούν ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους.
 
 
Δεύτερον, αυτό που είπα ήταν κάτι εξαιρετικά απλό. Δεν υπάρχει χριστιανισμός a la carte. Ακόμα και κάθε Κυριακή να εκκλησιάζεται κάποιος αν στη ζωή του δεν προσπαθεί (όχι να καταφέρνει, απλά να προσπαθεί) να ζήσει σαν χριστιανός, αν δεν ασχολείται με τίποτα άλλο παρά μόνο με τον εαυτούλη του και τη βολή του, αν δεν ξεσηκώνεται ενάντια στην όποια αδικία, δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό. Να μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας.
 
Τρίτον, το να χρησιμοποιούμε τη γιορτή ενός αγίου ή μιας αγίας για να πετύχουμε ίδιον όφελος, αυτό είναι, ουσιαστικά, βλασφημία.
 
Για να τελειώσω, προφανώς αυτά δεν αφορούν όσους, με καλή διάθεση, εργάστηκαν και  βοήθησαν να έρθουν σε πέρας όλες οι λατρευτικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις και κακώς παρεξηγούνται.
 
Όσοι χρησιμοποιούν την εκκλησία για να «κάνουν το κομμάτι τους» (και όχι μόνο στο πανηγύρι) καλώς παρεξηγούνται. Αρκετή ζημιά έχουμε κάνει οι παπάδες. Δε χρειαζόμαστε βοήθεια.
------------------------------------
π. Κών/νος Λαγός 
Εφημέριος Ι.Ν. Αγίας Πελαγίας