Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΣΕΤΕ: «Πρώτα σημάδια για αύξηση στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής»

Βελτίωση στα νούμερα για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αρχίζουν και βλέπουν οι τουριστικοί φορείς, με τους Γερμανούς, ωστόσο να ανθίστανται, προς το παρόν, λόγω της αρνητικής ρητορικής.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, σύμφωνα με τον οποίο ήδη ξεκίνησε η βελτίωση του ρυθμού των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής προς τη χώρα μας, “που μάλιστα αναμένεται να επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες. Το ρεύμα τουριστικών κρατήσεων ενισχύεται από πολλές χώρες, πλην όμως της Γερμανίας, λόγω της νέας, αντιγερμανικής ρητορικής. Γι' αυτό και απαιτείται σύνεση και προσοχή”, αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης.

Πράγματι, τα μηνύματα που έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Ρωσία για το σύνολο των αφίξεων ξένων επισκεπτών εφέτος στη χώρα μας είναι ενθαρρυντικά, ενώ το ''φρένο'' από πλευράς της γερμανικής αγοράς, δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό και από το γεγονός ότι συνολικά οι Γερμανοί ενημερώνονται και επηρεάζονται περισσότερο από τα τεκταινόμενα στους τουριστικούς προορισμούς, όπου θα επιλέξουν να ταξιδέψουν.

Σε αντίθεση με τους Γερμανούς, οι Βρετανοί, δε φαίνεται να έχουν πτοηθεί ιδιαίτερα όλο το τελευταίο διάστημα, ακόμη και πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής την περασμένη Δευτέρα. Μάλιστα, βρετανικά μέσα ενημέρωσης χθές ανέφεραν ότι Βρετανοί tour operators εξακολουθούν όλο το τελευταίο διάστημα να βλέπουν αύξηση κρατήσεων για την Ελλάδα, αφενός λόγω των προσφορών στα τουριστικά πακέτα, αφετέρου λόγω της ισοτιμίας ευρώ/ στερλίνας.

Η Responsible Travel αναφέρει ότι η Ελλάδα διατηρεί τη θέση της- 8η- μεταξύ των προορισμών με τις υψηλότερες πωλήσεις για το site κι ότι οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα είναι αυτή την περίοδο πιο καλοδεχούμενοι από ποτέ, χωρίς να συναντούν προβλήματα. Μία ακόμη εταιρεία, η On The Beach υποστηρίζει ότι οι κρατήσεις για τη χώρα μας είναι αυξημένες σε ποσοστό 46% σε σύγκριση με πέρυσι, με τους εκπροσώπους της να αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων υπάρχει σημαντική αύξηση στις κρατήσεις, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι η εμπιστοσύνη για τον προορισμό ‘’Ελλάδα’’ βαίνει αυξανόμενη.

Ο ΦΠΑ

Πάντως, οι Ελληνες ξενοδόχοι έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον στις συζητήσεις τους με τoυς tour operators του εξωτερικού και το νέο δεδομένο που φέρνει το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και δεν είναι άλλο από την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό.

Σύγχυση χθές προκάλεσε στους φορείς του κλάδου το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων αυξημένων (και μη ανταγωνιστικών έναντι άλλων προορισμών της Μεσογείου) συντελεστών, που τελικά ‘’έκλεισε’’ για μετά τη θερινή σαιζόν. Ετσι, με βάση την τελική πρόταση που κατατέθηκε χθές το βράδυ, ο νέος ΦΠΑ 13% στη διαμονή στα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2015.

Για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αναφέρεται ότι θα ισχύσει από 1.10.2015 στα αναπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα και από 1.6.2016 στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά (η λίστα των νησιών θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση). Εξαιρούνται της καταργήσεως και παραμένουν σε ισχύ οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές Φ.Π.Α. για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά.
----------------------------------------------
Πηγή: newmoney.gr-Στεφανία Σούκη
----------------------------------------------